maxpom2 Posted July 5, 2022 Report Share Posted July 5, 2022 Cześć, Dzisiaj zauważyłem pewną zależność, podczas wyrzutu chciałbym aby spławik leciał jak najdalej, jednak podczas niego czuje się ograniczany? Rzuty nie są dalekie, natomiast gdy spławik jest już w wodzie i chce go położyć na podpórkę to spławik jest już ciągnięty w moją stronę. Mimo, że mam otwarty przepływ żyłki na kołowrotku. Ktoś wie co może być przyczyną czy po prostu przy wadzę spławika 1,5g nie mogę oczekiwać cudów i ten spławik siłą rzeczy nie będzie leciał daleko. Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 5, 2022 Report Share Posted July 5, 2022 5 minutes ago, maxpom2 said: po prostu przy wadzę spławika 1,5g nie mogę oczekiwać cudów i ten spławik siłą rzeczy nie będzie leciał daleko Sam sobie odpowiedziałeś Może żyłka blokuje się na szpuli? Jeżeli kołowrotek nawija nierównomiernie to zwoje będą się nakładały na siebie pod przypadkowym kątem. Rozwinąć jak najwięcej, nawinąć od nowa pod naprężeniem. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted July 5, 2022 Report Share Posted July 5, 2022 Jaką średnicę żyłki masz do tego zestawu 1,5 g? Dla mnie to zestaw na ukleję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxpom2 Posted July 5, 2022 Author Report Share Posted July 5, 2022 8 godzin temu, ryukon1975 napisał: Jaką średnicę żyłki masz do tego zestawu 1,5 g? Dla mnie to zestaw na ukleję. 0,18mm 5kg? z tego co pamiętam 9 godzin temu, zwykły michał napisał: Sam sobie odpowiedziałeś Może żyłka blokuje się na szpuli? Jeżeli kołowrotek nawija nierównomiernie to zwoje będą się nakładały na siebie pod przypadkowym kątem. Rozwinąć jak najwięcej, nawinąć od nowa pod naprężeniem. znalazłem na żyłce supeł, wiec możliwe, że w tym przyczyna. Ale dla spokoju rozwinę x metrów i nawinę na nowo tak jak mówisz pod naprężeniem, dzieki:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted July 5, 2022 Report Share Posted July 5, 2022 Zestaw do bolonki na rzece 12 g na żyłce 0,16 używam. Ty linę do powietrza. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 5, 2022 Report Share Posted July 5, 2022 1 godzinę temu, maxpom2 napisał: Cześć, Dzisiaj zauważyłem pewną zależność, podczas wyrzutu chciałbym aby spławik leciał jak najdalej, jednak podczas niego czuje się ograniczany? Rzuty nie są dalekie, natomiast gdy spławik jest już w wodzie i chce go położyć na podpórkę to spławik jest już ciągnięty w moją stronę. Mimo, że mam otwarty przepływ żyłki na kołowrotku. Ktoś wie co może być przyczyną czy po prostu przy wadzę spławika 1,5g nie mogę oczekiwać cudów i ten spławik siłą rzeczy nie będzie leciał daleko. Dzięki za pomoc. Jak dla mnie to żyłka złapała pamięć. Podczas rzutu nie prostuje się tylko spada zwojami co zdecydowanie hamuje zestaw na przelotkach. Gdy zestaw już jest w wodzie to chwilowo wyprostowana żyłka wraca do zapamiętanego kształtu i robi się taka jakby sprężynka z żyłki co skraca ja i ściąga spławik do stanowiska. Supeł kilka metrów od końca to kolejny argument, że żyłka często robiła "brody" na kołowrotku, czyli była przeciągnięta. Według mnie i tylko mnie, najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie zakup nowej żyłki i nawinięcie jej na szpulę a stara do wyrzucenia. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts