Jump to content

Jan-ek
 Share

Recommended Posts

Żeby mięso ryby było świeże dłuższy czas to albo mrożenie, albo wędzenie (najlepiej na zimno), można też mięso wysuszyć, ale to proces zajmujący dużo czasu.  Samo gotowanie nie pomoże, chyba że zrobisz jakieś weki np. z zalewą octową. I ostatni proces jaki mi przychodzi do głowy to solanka.

Niestety z tego co wiem to unia zabrania nam wędzić

7 minut temu, jungu napisał:

Żeby mięso ryby było świeże dłuższy czas to albo mrożenie, albo wędzenie (najlepiej na zimno), można też mięso wysuszyć, ale to proces zajmujący dużo czasu.  Samo gotowanie nie pomoże, chyba że zrobisz jakieś weki np. z zalewą octową. I ostatni proces jaki mi przychodzi do głowy to solanka.

Unia zabroniła wędzenia tradycyjnego. Ale z użyciem wędzarni za kilka tysięcy i z niemiec zasilanej prądem i karmionej pelletem też z niemiec to jest to legalne. 

Ale ten przepis jest tylko dla przemysłu i usług a nie osób prywatnych.

Jeżeli nie masz możliwości wędzenia to sprawdź konfitowanie. Nie wiem czy sprawdzi się przy rybach ale spróbować nie zaszkodzi. 

Edited by mikolaj łódzki

25 minut temu, Jan-ek napisał:

Niestety z tego co wiem to unia zabrania nam wędzić

hmm... pierwsze słyszę.

Do tego jak wytłumaczyć fakt iż właśnie wróciłem z Krynicy morskiej, a tam co 500m własna przydomowa wędzarnia i ryby na sprzedaż? Wędzarnie tradycyjne opalane zrębkami z bukowiny.

Nawet podczas otwarcia sklepu w godzinach popołudniowych widać było że kolejna partia ryb na następny dzień się wędziła.

44 minutes ago, jungu said:

hmm... pierwsze słyszę.

Pewnie słyszałeś ale tak dawno temu że zdążyłeś zapomnieć

54 minutes ago, mikolaj łódzki said:

Unia zabroniła wędzenia tradycyjnego. Ale z użyciem wędzarni za kilka tysięcy i z niemiec zasilanej prądem i karmionej pelletem też z niemiec to jest to legalne. 

Chyba, że coś się zmieniło ?

Edited by zwykły michał
dopisek