Jan-ek Posted July 26, 2022 Report Share Posted July 26, 2022 Mam pytanie jak przyrządzić mięso szczupaka aby było długo świeże (Nie chce zamrażać ) Chodzi o jakiś sposób typu gotowanie kilka godzin itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted July 26, 2022 Report Share Posted July 26, 2022 Żeby mięso ryby było świeże dłuższy czas to albo mrożenie, albo wędzenie (najlepiej na zimno), można też mięso wysuszyć, ale to proces zajmujący dużo czasu. Samo gotowanie nie pomoże, chyba że zrobisz jakieś weki np. z zalewą octową. I ostatni proces jaki mi przychodzi do głowy to solanka. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan-ek Posted July 26, 2022 Author Report Share Posted July 26, 2022 Niestety z tego co wiem to unia zabrania nam wędzić 7 minut temu, jungu napisał: Żeby mięso ryby było świeże dłuższy czas to albo mrożenie, albo wędzenie (najlepiej na zimno), można też mięso wysuszyć, ale to proces zajmujący dużo czasu. Samo gotowanie nie pomoże, chyba że zrobisz jakieś weki np. z zalewą octową. I ostatni proces jaki mi przychodzi do głowy to solanka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted July 26, 2022 Report Share Posted July 26, 2022 (edited) Unia zabroniła wędzenia tradycyjnego. Ale z użyciem wędzarni za kilka tysięcy i z niemiec zasilanej prądem i karmionej pelletem też z niemiec to jest to legalne. Ale ten przepis jest tylko dla przemysłu i usług a nie osób prywatnych. Jeżeli nie masz możliwości wędzenia to sprawdź konfitowanie. Nie wiem czy sprawdzi się przy rybach ale spróbować nie zaszkodzi. Edited July 26, 2022 by mikolaj łódzki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted July 26, 2022 Report Share Posted July 26, 2022 25 minut temu, Jan-ek napisał: Niestety z tego co wiem to unia zabrania nam wędzić hmm... pierwsze słyszę. Do tego jak wytłumaczyć fakt iż właśnie wróciłem z Krynicy morskiej, a tam co 500m własna przydomowa wędzarnia i ryby na sprzedaż? Wędzarnie tradycyjne opalane zrębkami z bukowiny. Nawet podczas otwarcia sklepu w godzinach popołudniowych widać było że kolejna partia ryb na następny dzień się wędziła. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 26, 2022 Report Share Posted July 26, 2022 (edited) 44 minutes ago, jungu said: hmm... pierwsze słyszę. Pewnie słyszałeś ale tak dawno temu że zdążyłeś zapomnieć 54 minutes ago, mikolaj łódzki said: Unia zabroniła wędzenia tradycyjnego. Ale z użyciem wędzarni za kilka tysięcy i z niemiec zasilanej prądem i karmionej pelletem też z niemiec to jest to legalne. Chyba, że coś się zmieniło ? Edited July 26, 2022 by zwykły michał dopisek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan-ek Posted July 26, 2022 Author Report Share Posted July 26, 2022 No nic czym jest zabawa bez ryzyka 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now