Jump to content

Spławik czy grunt o to jest pytanie

CJ YT
 Share

Recommended Posts

Witam,

ostatnio spędzam dużo czasu nad specyficzną wodą, na grunt na methodę ze zwykłym koszyczkiem ryby nie chcą brać tak jak kiedyś. Było to bardziej skuteczne 2 lata temu niż teraz. Sprawdziłem, że duże ryby (lin 2kg, leszcz 1.5kg) najlepiej łowić blisko brzegu metodą spławikową (2m gruntu (najgłębsze miejsca w zbiorniku - 4m)) na kukurydzę ulokowaną na samym dnie - co sprowadza się do tego, że nie zawsze widać branie i ryba się nie zacina (za późno reaguje spławik).

Oprócz tego, że moja metoda jest mało skuteczna (zwykły spławik przelotowy, ołów, z przynętą na gruncie - ryba nie zawsze się zacina) jezioro to ma wiele problemów:

- za dużo biało-rybu (ogromne ilości uklei, małego krąpia, małej płoci) - podjadają mi kukurydzę z haczyka i TEGO NIE WIDAĆ (to samo wędką gruntową !)

- za mała ilość drapieżników (trzeba się napocić żeby cokolwiek wyjąć na spinning)

- mała przeźroczystość zbiornika (może to ma wpływ na brania)?

- kłusowanie ryb w przeszłości (chyba doszło do wykastrowania tego zbiornika w latach 80.)

Moje cele:

- wyciągać większą ilość ryb powyżej 1kg

- ominąć gównianą płoć i KRĄPIA 5-10cm które mi zdejmują kukurydzę z haczyka

Pytania do forumowiczów:

- jaką przynętę użyć żeby ominąć "szajs" płoć i krąpia?

- jaką metodę wybrać - spławik, czy może feedera na bliskie odległości przy brzegu (głębokość 2m) + czy istnieje jakiś sposób spławikowy żeby łowić na inna przynętę niż kukurydza (np. pellet, kulki)?

(?W zbiorniku także nie wiadomo czy pływają jakiekolwiek karpie - może nowa metoda pozwoli mi któregoś złapać?)

Pozdrawiam.

Edited by CJ YT

7 hours ago, CJ YT said:

- za dużo biało-rybu (ogromne ilości uklei, małego krąpia, małej płoci) - podjadają mi kukurydzę z haczyka i TEGO NIE WIDAĆ (to samo wędką gruntową !)

Nie widać bo ZESTAW JEST ŹLE ZŁOŻONY i spławik nie pokazuje brań. Każdy przez to przechodził ;)

Gdybym nie widział brań to wziąłbym spławik z węglową antenką np typu driftbeater. Spławik tego typu można dociążyć w taki sposób, że pokaże branie kiedy ryba dotknie przynęty. Wyskoczy z wody i nie da się tego przeoczyć.

Zestaw to obciążenie skupione pod spławikiem a tylko jedna śrucina do wyważenia antenki powyżej przyponu. Stosuję podwójny krętlik który czasami wystarczy do dociążenia antenki.

Długość przyponu dobierz doświadczalnie.

8 godzin temu, CJ YT napisał:

a jeszcze jedno pytanko czy opłaca się przyzwyczajać ryby - leszcza/lina do pelletu na dzikim lowisku?

Koło mnie "wszyscy" stosują kuku i pellety, ze znajomkiem wygrywamy nęcąc grochem i makaronem -rurki dość spore.

nawet jak nam sie ktoś wklei w łowisko raczej nic nie łapie na nowoczesne przynęty