CJ YT Posted August 12, 2022 Report Share Posted August 12, 2022 (edited) Witam, ostatnio spędzam dużo czasu nad specyficzną wodą, na grunt na methodę ze zwykłym koszyczkiem ryby nie chcą brać tak jak kiedyś. Było to bardziej skuteczne 2 lata temu niż teraz. Sprawdziłem, że duże ryby (lin 2kg, leszcz 1.5kg) najlepiej łowić blisko brzegu metodą spławikową (2m gruntu (najgłębsze miejsca w zbiorniku - 4m)) na kukurydzę ulokowaną na samym dnie - co sprowadza się do tego, że nie zawsze widać branie i ryba się nie zacina (za późno reaguje spławik). Oprócz tego, że moja metoda jest mało skuteczna (zwykły spławik przelotowy, ołów, z przynętą na gruncie - ryba nie zawsze się zacina) jezioro to ma wiele problemów: - za dużo biało-rybu (ogromne ilości uklei, małego krąpia, małej płoci) - podjadają mi kukurydzę z haczyka i TEGO NIE WIDAĆ (to samo wędką gruntową !) - za mała ilość drapieżników (trzeba się napocić żeby cokolwiek wyjąć na spinning) - mała przeźroczystość zbiornika (może to ma wpływ na brania)? - kłusowanie ryb w przeszłości (chyba doszło do wykastrowania tego zbiornika w latach 80.) Moje cele: - wyciągać większą ilość ryb powyżej 1kg - ominąć gównianą płoć i KRĄPIA 5-10cm które mi zdejmują kukurydzę z haczyka Pytania do forumowiczów: - jaką przynętę użyć żeby ominąć "szajs" płoć i krąpia? - jaką metodę wybrać - spławik, czy może feedera na bliskie odległości przy brzegu (głębokość 2m) + czy istnieje jakiś sposób spławikowy żeby łowić na inna przynętę niż kukurydza (np. pellet, kulki)? (?W zbiorniku także nie wiadomo czy pływają jakiekolwiek karpie - może nowa metoda pozwoli mi któregoś złapać?) Pozdrawiam. Edited August 12, 2022 by CJ YT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Jan-ek Posted August 12, 2022 Popular Post Report Share Posted August 12, 2022 (edited) Jako przynęte proponował bym , wiem że się powtarzam ziemniaki gotowane takie 1cm×1cm1cm nie weźmie na to żadna mała rybka a lin bez problem leszcz trochę słabiej . Ziemniaka daj mu trochę połknąć niech poprowadzi tak przez 3-4 sekundy Ziemniaki gotowane ale nie rozgotowane Aby nie spadały z chaczyka Edited August 12, 2022 by Jan-ek 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 12, 2022 Report Share Posted August 12, 2022 Dobry pomysł na selektywną przynętę, ale ja bym raczej użył HACZYKA nie chaczyka 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 12, 2022 Report Share Posted August 12, 2022 7 hours ago, CJ YT said: - za dużo biało-rybu (ogromne ilości uklei, małego krąpia, małej płoci) - podjadają mi kukurydzę z haczyka i TEGO NIE WIDAĆ (to samo wędką gruntową !) Nie widać bo ZESTAW JEST ŹLE ZŁOŻONY i spławik nie pokazuje brań. Każdy przez to przechodził Gdybym nie widział brań to wziąłbym spławik z węglową antenką np typu driftbeater. Spławik tego typu można dociążyć w taki sposób, że pokaże branie kiedy ryba dotknie przynęty. Wyskoczy z wody i nie da się tego przeoczyć. Zestaw to obciążenie skupione pod spławikiem a tylko jedna śrucina do wyważenia antenki powyżej przyponu. Stosuję podwójny krętlik który czasami wystarczy do dociążenia antenki. Długość przyponu dobierz doświadczalnie. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CJ YT Posted August 14, 2022 Author Report Share Posted August 14, 2022 Dziękuję wszystkim za porady - na pewno się tym zajmę, a jeszcze jedno pytanko czy opłaca się przyzwyczajać ryby - leszcza/lina do pelletu na dzikim lowisku? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 14, 2022 Report Share Posted August 14, 2022 Jeżeli nikt tam nie łowi nie ma sensu ale w sytuacji gdzie tubylcy używają tylko przynęt naturalnych możesz mieć przewagę. Sam nie próbowałem ale tak opowiadają tubylcy i twierdzą, że pelletu są skoncentrowaną wersją przynęt naturalnych. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 14, 2022 Report Share Posted August 14, 2022 8 godzin temu, CJ YT napisał: a jeszcze jedno pytanko czy opłaca się przyzwyczajać ryby - leszcza/lina do pelletu na dzikim lowisku? Koło mnie "wszyscy" stosują kuku i pellety, ze znajomkiem wygrywamy nęcąc grochem i makaronem -rurki dość spore. nawet jak nam sie ktoś wklei w łowisko raczej nic nie łapie na nowoczesne przynęty 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts