olekol Posted October 17, 2022 Report Share Posted October 17, 2022 Mam koło domu staw i chciałbym połowić karpia ale za nic w świecie nie biorą. Próbowałem na robaka kukurydze kulki proteinowe nęciłem i nic. Pomocy Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted October 17, 2022 Report Share Posted October 17, 2022 Sprawa prim pozwolenie na połów od właściciela wody. Sprawa bis przenęcenie, źle złożony zestaw, zła prezentacja przynęty. Ogółem technika w sensie wiedza i umiejętności a nie sprzęt sam w sobie. Sprawa tercium kup sobie książkę wędkarstwo jeziorowe Tomasza Andrzejczyka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 17, 2022 Report Share Posted October 17, 2022 A może tam ryb nie ma? Poczytaj sobie w jakiej części stawu można je znaleźć o tej porze roku. Do tego dobierz rodzaj i prezentację przynęty. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olekol Posted October 18, 2022 Author Report Share Posted October 18, 2022 Ryby są bo staw był kopany w 2020 i jest tam dużo ryb a karpie od 0,5 do 1 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 18, 2022 Report Share Posted October 18, 2022 Czyli tak jak napisałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted October 19, 2022 Report Share Posted October 19, 2022 Może dno gliniaste i po napełnieniu wodą zrobiło się miękkie przez co przynęty nie leżą na dnie a są w warstwie mułu. Spróbuj łowić różnymi technikami np. Jedna wędka na spławik, a druga na koszyczek. Ta pora roku to taki okres przejściowy z pokarmu roślinnego na zwierzęcy zawierający więcej białka. Są jeszcze wody gdzie sprawdzają się aromaty i przynęty roślinne np. kulki truskawkowe, a są już wody w której ryby biorą tylko na "mięsko". O tej porze roku łowimy na delikatniejsze zestawy bo ryby biorą ostrożniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts