Robert B Posted November 19, 2022 Report Share Posted November 19, 2022 Ciągle początkujący wędkarz, Znalazłem sobie w rozsadnych pieniadzach jaxona match 4.5 cw 5-25g Zastanawiamsię nad wytrzymałoscią takiego wędziska. Zakladam,ze z linkami 1,5 kg czy leszczem i karasiem sobie swietnie poradzi:) co się zadzieje z przylowem w postaci karpia ~5kg? Nie strzeli:)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 19, 2022 Report Share Posted November 19, 2022 To nie karabin więc nie strzeli. Jeśli chcesz dostać poważną odpowiedź to napisz dokładnie jakie to wędzisko. Sama nazwa firmy i c w to niewiele. Warto natomiast spojrzeć z jakiego materiału jest wykonany konkretny kij. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert B Posted November 19, 2022 Author Report Share Posted November 19, 2022 (edited) Załączam https://allegro.pl/oferta/wedka-jaxon-float-academy-tele-match-4-5m-5-25g-11713174384 kijek ma nieco ponad 200g Edited November 19, 2022 by Robert B Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted November 19, 2022 Report Share Posted November 19, 2022 Spokojnie, jak rąbiesz w łeb, to po długim holu wyholujesz flaka, o ile pozwolą na to okoliczności przyrody. Resztę wydedukuj. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 19, 2022 Report Share Posted November 19, 2022 Obejrzałem opisy wędziska w czterech sklepach starając się określić materiał z jakiego wykonano to wędzisko. I tak w kolejności: 1- kompozyt 2- kompozyt włókien węglowych 3- brak opisu 4- kompozyt włókien węglowych najwyższej jakości Tu się poddałem bo najwidoczniej producentowi nie zależy lub nie chce się przyznać pora zaś już późna. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert B Posted November 19, 2022 Author Report Share Posted November 19, 2022 @Ubertroll chyba odpowiedź nic nie wniosła:) zakładam,że druga część nicku nie jest bez powodu. Ale dzięki @ryukon1975dzięki za próbę, udanej nocy:) Tak jak pisałem, raczej początkujący wędkarz. Jeżeli, któryś z forumowiczów posiadałby taki model, to prośba o informację. Sugerując się opiniami/gwiazdkami na allegro można sugerować się,że wędka będzie w miarę ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 19, 2022 Report Share Posted November 19, 2022 Biorąc pod uwagę cenę będzie to z pewnością jedno z podstawowych włókien węglowych najprawdopodobniej 24T. Materiał bardzo mocny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Ubertroll Posted November 20, 2022 Popular Post Report Share Posted November 20, 2022 8 godzin temu, Robert B napisał: @Ubertroll chyba odpowiedź nic nie wniosła:) zakładam, że druga część nicku nie jest bez powodu. Ale dzięki Pierwsza część również. Boisz się z jednej strony o wytrzymałość tego Jaxona, a nic nie piszesz o innych elementach zestawu. Uważasz, że wędzisko połamie się zanim pęknie żyłka/przypon, wyprostuje haczyk? Od czego masz hamulec w kołowrotku? Zakładam, że zestaw projektujesz pod finezyjne łowienie. Jak kupujesz autko miejskie, to raczej nie zakładasz, że czasem załadujesz mu 100 kg węgla do bagażnika. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert B Posted November 20, 2022 Author Report Share Posted November 20, 2022 Kolowrotkiem mialby byc okuma carbonite match. Zestaw nie wiem czy winezyjny, pewnie zylka 0,18-0,22 Chcialbym uzywac jej przede wszystkim na zalewie. Odleglosc do trzcinek z 25-30m(wiec tez probowalbym tam dorzucic) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted November 20, 2022 Report Share Posted November 20, 2022 Rozumiem, że tylko liczysz się z ewentualnym braniem karpia. Ale myślę, że warto się zapoznać: https://wiadomosciwedkarskie.com.pl/artykul/z-odleglosciowka/1008755 Teraz uwzględnij masę ryby z pierwszego postu i obecność trzcin. Wytrzymałość wędziska może być najmniejszym problemem. Pytanie, czy dasz radę zatrzymać karpia? I tak wywrotowo jeszcze napiszę, że być może bezpieczniejsze będzie życie z hakiem w pysku, niż powrót do wody po wyczerpującej walce. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert B Posted November 20, 2022 Author Report Share Posted November 20, 2022 ooo, Spławik z nad Wisły:) spoko gość, zatem poczytam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 20, 2022 Report Share Posted November 20, 2022 2 godziny temu, Robert B napisał: ooo, Spławik z nad Wisły:) Na tym forum jako Splawik66. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert B Posted November 23, 2022 Author Report Share Posted November 23, 2022 Poczytalem, popatrzylem.. Niby black friday..widzę,że niektóre sklepy obniżają ceny Czy jakis lekki i szybki kijek match 4,20 do 200pln pln ktos poleci:)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert B Posted November 23, 2022 Author Report Share Posted November 23, 2022 Moze cos z media expert:))? https://www.mediaexpert.pl/sport-i-rekreacja/wedkarstwo/wedki/wedka-shimano-aero-x1-match-float-3-96m-20g-3-cz?gclid=CjwKCAiApvebBhAvEiwAe7mHSLA4AEKyS4oS_pXiDz6o7H6JVPVWt68awHxAbWGcKiqrhOsHbCZe4BoCArgQAvD_BwE Link to comment Share on other sites More sharing options...
jascan Posted December 23, 2022 Report Share Posted December 23, 2022 Ja posiadam dragona tactixa matcha i bardzo fajny kijek w tych PLN co prawda trochę droższy od tego co proponowales. A wracając do początku tematu to jeśli ktoś twierdzi że ryba połamała mu wędkę to jest według mnie w błędzie. Jak kolega pisał od tego jest hamulec kołowrotka. Trzeba znać wytrzymałość swojego sprzętu i operować hamulcem tak żeby nie stało się nic z wędziskiem. Więc jak kij pęka to wina wędkarza a nie ryby. Często spotyka się ze wyciąga się ryby cięższe niż przewiduje to np wytrzymałość żyłki czy plecionki. Poprostu zajmie to więcej czasu i trochę zabawy sprzętem, ale to przecież całe piękno wędkarstwa. No chyba że ktoś lubi siłowe łowienie ryb które według mnie jest bez sensu. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 23, 2022 Report Share Posted December 23, 2022 Przy normalnym użytkowaniu nie ma szans na połamanie wędki przez rybę 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gabi łowi Posted December 25, 2022 Report Share Posted December 25, 2022 fakt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 26, 2022 Report Share Posted December 26, 2022 W dniu 23.12.2022 o 17:14, zwykły michał napisał: Przy normalnym użytkowaniu nie ma szans na połamanie wędki przez rybę Ja rozumiem słowo "normalne" ale jak ktoś nauczył się od jakiegoś "Janusza" złego postępowania jako normalne, to lepszym słowem będzie - prawidłowe. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 26, 2022 Report Share Posted December 26, 2022 Racja. Normalne to dla każdego co innego 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Karwel Posted December 27, 2022 Report Share Posted December 27, 2022 W dniu 23.12.2022 o 17:14, zwykły michał napisał: Przy normalnym użytkowaniu nie ma szans na połamanie wędki przez rybę ja mam matchówkę trabucco i dwa razy pękła mi już szczytówka przy próbie zarzuty, więc "normalne użytkowanie" jest to pojęcie względne 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 27, 2022 Report Share Posted December 27, 2022 Powodów może być kilka i niekoniecznie związanych techniką rzutu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Karwel Posted December 30, 2022 Report Share Posted December 30, 2022 taka mała dygresja, 3 częściowe wędki są fajne (mam wspomniane wyżej trabucco), delikatniejsze (już pomijając te złamanie szczytówki przy zarzucie bo to wina rzucającego, prawdopodobnie ;)), bardziej czuć rybę ale jak przyjdzie ją składać np. będąc na łódce w sytuacji gdy nagle w 3 minuty na Wigrach zrobi się wiatr, fale po 70cm, deszcz, etc. a to niestety czasami się zdarza, to masakra - odechciewa się a teleskop pyk 3 sekundy i złożony 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 30, 2022 Report Share Posted December 30, 2022 I na tym koniec zalet teleskopów Link to comment Share on other sites More sharing options...
jascan Posted December 30, 2022 Report Share Posted December 30, 2022 12 minut temu, Grzegorz Karwel napisał: taka mała dygresja, 3 częściowe wędki są fajne (mam wspomniane wyżej trabucco), delikatniejsze (już pomijając te złamanie szczytówki przy zarzucie bo to wina rzucającego, prawdopodobnie ;)), bardziej czuć rybę ale jak przyjdzie ją składać np. będąc na łódce w sytuacji gdy nagle w 3 minuty na Wigrach zrobi się wiatr, fale po 70cm, deszcz, etc. a to niestety czasami się zdarza, to masakra - odechciewa się a teleskop pyk 3 sekundy i złożony Teleskop ma ten plus że po złożeniu zajmuje mało miejsca. Co do składania to zależy od wędkarza ja nie widzę zbytnio różnicy w czasie składania teleskopu a 3 czesciowki. W teleskopie trzeba uważać żeby był czysty przy składaniu bo inaczej porysuje się. Teleskop jest przeważnie grubszy i cięższy. No i teleskop podobno ma gorsza pracę od wędki 3 częściowej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 30, 2022 Report Share Posted December 30, 2022 Na pewno ma gorszą pracę bo każde łączenie to przesztywnienie. Ale nie da się tego obejść w przypadku bolonki, baty mogą być teleskopowo-nasadowe. Mam taki ale nie doczekał się testów na wodą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts