Jump to content

Match 5-25g a przyłów ?

Robert B
 Share

Recommended Posts

Ciągle początkujący wędkarz,

Znalazłem sobie w rozsadnych pieniadzach jaxona match 4.5 cw 5-25g

Zastanawiamsię nad wytrzymałoscią takiego wędziska.

Zakladam,ze z linkami 1,5 kg czy leszczem i karasiem sobie swietnie poradzi:) co się zadzieje z przylowem w postaci karpia ~5kg?

Nie strzeli:)?

To nie karabin więc nie strzeli.

Jeśli chcesz dostać poważną odpowiedź to napisz dokładnie jakie to wędzisko. Sama nazwa firmy i c w to niewiele. Warto natomiast spojrzeć z jakiego materiału jest wykonany konkretny kij.

Obejrzałem opisy wędziska w czterech sklepach starając się określić materiał z jakiego wykonano to wędzisko. I tak w kolejności:

1- kompozyt

2- kompozyt włókien węglowych

3- brak opisu

4- kompozyt włókien węglowych najwyższej jakości

Tu się poddałem bo najwidoczniej producentowi nie zależy lub nie chce się przyznać pora zaś już późna.

@Ubertroll chyba odpowiedź nic nie wniosła:) zakładam,że druga część nicku nie jest bez powodu. Ale dzięki

@ryukon1975dzięki za próbę, :) udanej nocy:)

Tak jak pisałem, raczej początkujący wędkarz.

Jeżeli, któryś z forumowiczów posiadałby taki model, to prośba o informację. Sugerując się opiniami/gwiazdkami na allegro można sugerować się,że wędka będzie w miarę ok

Rozumiem, że tylko liczysz się z ewentualnym braniem karpia. Ale myślę, że warto się zapoznać:

https://wiadomosciwedkarskie.com.pl/artykul/z-odleglosciowka/1008755

Teraz uwzględnij masę ryby z pierwszego postu i obecność trzcin. Wytrzymałość wędziska może być najmniejszym problemem. Pytanie, czy dasz radę zatrzymać karpia? I tak wywrotowo jeszcze napiszę, że być może bezpieczniejsze będzie życie z hakiem w pysku, niż powrót do wody po wyczerpującej walce.

• 5 weeks later...

Ja posiadam dragona tactixa matcha i bardzo fajny kijek w tych PLN co prawda trochę droższy od tego co proponowales. A wracając do początku tematu to jeśli ktoś twierdzi że ryba połamała mu wędkę to jest według mnie w błędzie. Jak kolega pisał od tego jest hamulec kołowrotka. Trzeba znać wytrzymałość swojego sprzętu i operować hamulcem tak żeby nie stało się nic z wędziskiem. Więc jak kij pęka to wina wędkarza a nie ryby. Często spotyka się ze wyciąga się ryby cięższe niż przewiduje to np wytrzymałość żyłki czy plecionki. Poprostu zajmie to więcej czasu i trochę zabawy sprzętem, ale to przecież całe piękno wędkarstwa. No chyba że ktoś lubi siłowe łowienie ryb które według mnie jest bez sensu. 

W dniu 23.12.2022 o 17:14, zwykły michał napisał:

Przy normalnym użytkowaniu nie ma szans na połamanie wędki przez rybę 

Ja rozumiem słowo "normalne" ale jak ktoś nauczył się od jakiegoś "Janusza" złego postępowania jako normalne, to lepszym słowem będzie - prawidłowe.

taka mała dygresja, 3 częściowe wędki są fajne (mam wspomniane wyżej trabucco), delikatniejsze (już pomijając te złamanie szczytówki przy zarzucie bo to wina rzucającego, prawdopodobnie ;)), bardziej czuć rybę ale jak przyjdzie ją składać np. będąc na łódce w sytuacji gdy nagle w 3 minuty na Wigrach zrobi się wiatr, fale po 70cm, deszcz, etc. a to niestety czasami się zdarza, to masakra - odechciewa się :blush: a teleskop pyk 3 sekundy i złożony :) 

12 minut temu, Grzegorz Karwel napisał:

taka mała dygresja, 3 częściowe wędki są fajne (mam wspomniane wyżej trabucco), delikatniejsze (już pomijając te złamanie szczytówki przy zarzucie bo to wina rzucającego, prawdopodobnie ;)), bardziej czuć rybę ale jak przyjdzie ją składać np. będąc na łódce w sytuacji gdy nagle w 3 minuty na Wigrach zrobi się wiatr, fale po 70cm, deszcz, etc. a to niestety czasami się zdarza, to masakra - odechciewa się :blush: a teleskop pyk 3 sekundy i złożony :) 

Teleskop ma ten plus że po złożeniu zajmuje mało miejsca. Co do składania to zależy od wędkarza ja nie widzę zbytnio różnicy w czasie składania teleskopu a 3 czesciowki. W teleskopie trzeba uważać żeby był czysty przy składaniu bo inaczej porysuje się. Teleskop jest przeważnie grubszy i cięższy. No i teleskop podobno ma gorsza pracę od wędki 3 częściowej.