wind Posted January 1 Report Share Posted January 1 Oby było jak najszybciej po lodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post mopsik Posted January 8 Popular Post Report Share Posted January 8 Wczorajsza pogoda zachęciła mnie do wyjazdu nad wodę.Niestety nie było tak ładnie jak wczoraj.Wiatr,temp ok 3stopni a woda mega lodowata.Tydzień temu miała co najmniej te 2-3 stopnie więcej i to przełożyło się na brania.Albo nie były widoczne bo falowało albo rybki nie chciały białych i pinki.Dopiero ok 12 tej wpadłem na pomysł lekkiego ugotowania białego i pinki.I na takie gotowane (parzone) złowiłem kilka mini płotek i mini krąpików.Ok 13tej zwinąłem się.Czy było warto --- oczywiście że tak Na kanale siedział jeden wędkarz ale nie miał nawet brania. Może gdyby wyszło słoneczko lub miałbym ochotkę ??? 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post mopsik Posted January 14 Popular Post Report Share Posted January 14 Jutro ma padać i silnie wiać zatem pojechałem dzisiaj - i tak wiało.Co do rybek - słabo.Od 8 do 11 żadnego brania. Nagle zaczep i z przyponu zrobiła mi się sprężynka. Wymieniłem na nowy i odrazu branie. O co chodzi ? Kilak minut później - znowu rybka na tą samą wędkę.Okazało się ,że na kijach miałem przypony 0,12 a po wymianie 0,10 - bo takie wczoraj wiązałem. Szybka wymiana drugiego przyponu i co kilkanaście minut malutka płotka ląduje w siatce. Wg mnie to są jakieś jaja ze strony ryb żeby 0,02 im się nie podobało bo kolor przyponu i typ żyłki ten sam. Ok 13,30 się zwinąłem. Ważne ,że ręka rybką śmierdzi i bigosik nad wodą zjedzony a pogoda była nawet nawet. 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post mopsik Posted January 22 Popular Post Report Share Posted January 22 (edited) Zamiast coraz lepiej jest coraz gorzej.Zimno,rano w okolicach zera auto w śniegu.Ale co mi tam - jadę.Wiatr w plecy - o tyle fajnie że jak postawiłem parasol to nie wiało.Kilak kul zanęty i walczymy.Pierwszy krąpik po 10 minutach ...potem cisza i dopiero koło 11 pojawiło się kilka płotek.Woda lodowata - ale jak ma być ciepła jak jest w okolicach zera stopni i pada śnieg :). Ryba bardzo wybredna na pinkę czy białego.Może gdybym miał ze sobą ochotkę byłoby lepiej. Edited January 22 by mopsik 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 22 Author Report Share Posted January 22 Zazdroszczę samozaparcia, ja sobie zaplanowałem trochę przerwy ale zaczynam się łamać 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekSz Posted January 22 Report Share Posted January 22 Tylko pozazdrościć, u mnie pewnie zamarzło przynajmniej częściowo i patrząc na prognozę to dopiero koniec lutego ma coś odpuścić i temperatury w okolicach 6 stopni powyżej zera żeby odmroziło. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted January 22 Report Share Posted January 22 43 minuty temu, wind napisał: Zazdroszczę samozaparcia, ja sobie zaplanowałem trochę przerwy ale zaczynam się łamać Złam się i nad wodę ale co prawda to prawda, jest zimno,łapy kosta i bez kubka kawy trudno łowić. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 22 Author Report Share Posted January 22 U nas ogień to norma na rybach, przynajmniej do późnej wiosny. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted Sunday at 04:52 PM Report Share Posted Sunday at 04:52 PM Kiedy będzie ciepło ? Pytam bo lapy marzną a ochotkę trzeba było trzymać w ręczniku,białasy niestety siedziały na mrozie a w końcu i tak nie miały dzisiaj roboty.Dzisiaj nawet była kontrola policji..i jacy zdziwieni jak zobaczyli zapłatę w formie ezezwolenia a nie typowego znaczka Efekt połowu to może ze 20 płotek.Na wodzie w sporej części lód (1 zdjęcie ) który schodził i ok 12 tej już było go mniej. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted Sunday at 05:41 PM Author Report Share Posted Sunday at 05:41 PM 47 minut temu, mopsik napisał: zapłatę w formie ezezwolenia Mógłbyś rozwinąć? Jak to u nas wygląda? Może w oddzielnym temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted Sunday at 06:00 PM Report Share Posted Sunday at 06:00 PM Najkrócej.Nie masz znaczka na nizinne w legitymacji a płacisz ze strony pzw gdańsk i drukujesz uprawnienie. Podejrzewam że co drugi tak opłaca tylko panowie byli zdziwieni https://zezwolenia.pzw.gda.pl/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts