beelzenef Posted January 12, 2023 Report Share Posted January 12, 2023 Witam panowie chciałbym spróbować swoich sił w pstrągowaniu , jakich przyponów używacie przy połowie pstrąg? Żyłka plecionka ? Chciałbym używać plecionki jako linki głównej i żyłki 1 metr 0.23 jako przyponu czy będzie to wystarczające ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krawiec77 Posted January 12, 2023 Report Share Posted January 12, 2023 plecionka 0.10-0.14 i przypon z fluorocarbonu długość około 1 m 0,18–0,22 mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 13, 2023 Report Share Posted January 13, 2023 Wydaje mi się, że plecionka 0,10 to max co jest potrzebne, chyba że potencjalne pstrągi to okazy w pobliżu rekordowych. FC w porządku. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RBTS Posted January 15, 2023 Report Share Posted January 15, 2023 Dlaczego chcesz stosować przypon? Nie może być sama żyłka 0,23? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 16, 2023 Report Share Posted January 16, 2023 (edited) Jak zwykle wyskakujesz z jakąś "odkrywczą" rewelacją bez ścisłego powiązania z tematem, ale widocznie "ten typ tak ma". Pewnie że może być sama żyłka, ale gdybyś poczytał ze zrozumieniem, to wiedziałbyś, że autor tematu zamierza używać plecionkę, to przypon jest wskazany. Edited January 16, 2023 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 16, 2023 Report Share Posted January 16, 2023 Nie jestem spinningistą a już na pewno nie pstrągarzem. Jednak jeździłem na wspólne wypady z kumplami owładniętymi magią kropkowańców. Wieczorne rozmowy przy ognisku miały wiele efektów. Oprócz niesamowitej atmosfery dość dużo usłyszałem o połowie pstrągów na spinning a także o wielu kruczkach i sprzęcie jaki stosują, a było to 20 lat temu. Generalnie nie stosują jakichkolwiek przyponów, chyba że w łowisku wielce prawdopodobnym jest branie szczupaka. Wtedy stosują przypon z plecionki 30-40 cm, bo generalnie łowią na żyłkę 0,16 - 0,20. Na żyłkę gdyż pstrąg wyskakując z wody znajomo "tańczy" na ogonie i trzęsie łbem w celu uwolnienia się a naprężona żyłka zapewnia te kilkanaście cm rozciągnięcia co pomaga w kontroli i stałym kontakcie z rybą. Plecionka jest sztywna i przy takim akcie ryby od razu ma luz. Przypon z plecionki zawsze jest zakończony agrafką, która nie rozpina się jak tradycyjna agrafką lecz pod większym obciążeniem zwęża się. Coś takiego na wzór ze zdjęcia. Stosując żyłkę bez przyponu na końcu stosują tę samą agrafkę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RBTS Posted January 16, 2023 Report Share Posted January 16, 2023 12 godzin temu, Alexspin napisał: Jak zwykle wyskakujesz z jakąś "odkrywczą" rewelacją bez ścisłego powiązania z tematem, ale widocznie "ten typ tak ma"... Pytając o żyłkę, chciałem zachęcić autora tematu do zwierzeń, z jakiego powodu chce stosować do połowów pstrągów plecionkę. Być może wówczas wywiązałaby się dyskusja na argumenty. Nie jest to żadna "odkrywcza" teoria nie związana z tematem, co nieco wyżej, jak sądzę, potwierdził Docio. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 16, 2023 Report Share Posted January 16, 2023 Zbyszku, masz rację, ale: Po pierwsze autor wyraźnie pytał o plecionkę i przypon. Po drugie czasy się zmieniają, pstrągowanie, podobnie jak boleniowanie plecionką jest już coraz częstsze. Po trzecie jeśli chciałby ktoś przekonać autora do żyłki, to właśnie tak jak Ty to zrobiłeś, a nie zadając głupie pytanie, które nic nie wnosi. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 16, 2023 Report Share Posted January 16, 2023 Skróty myślowe, czyli humor sytuacyjny, fajna rzecz lecz zrozumiała jedynie dla osób, z którymi spędza się dużo czasu. Na forum tak nie jest a mam nieodparte wrażenie, że RBTS użył właśnie skrótu myślowego. Dla mnie też jest niezrozumiałe po co na kropki używać przyponu ale każdy łowi tak jak potrafi. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 18, 2023 Report Share Posted January 18, 2023 Zainteresowanym polecam ARTYKUŁ i powiązany z nim TEMAT . Co prawda dotyczy castingu, ale to też spinning, tylko "do góry nogami". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts