Jump to content

Jaka bolonka?

Cichybyk
 Share

Recommended Posts

Cześć koledzy.

Chciałbym kupić jakąś w miarę przyzwoitą bolonkę.

Budżet do ok 650 zł

długość 6 m

dobrze wyważona!

szybka, ale o progresywnym ugięciu żeby dało się wyholować coś koło 3 - 4kg

Będę jej używał na Wiśle w okolicach Warszawy, ale nie tylko, ma to być uniwersalny kijek do spławika.

Czytałem wiele tematów na temat bolonek, ale albo dotyczyły wędzisk do 300zł, albo tematy mają już 10 lat.

Jeśli ktoś chciałby poświęcić swój czas, żeby coś konkretnego zaproponować, to będę bardzo wdzięczny.

Bez waszej wiedzy i doświadczenia jestem zgubiony.

Powiem tak. Bolonka na rzekę o silnym nurcie, bo takie jest jej przeznaczenie musi być mocna. Mocna bo gramatura spławików często przekracza 10g.Mocna i sztywna zarazem aby przy przytrzymywaniu nie gięła się jak krowi ogon i pozwalała zacinać skutecznie przy większych odległościach. Tu zaczyna się robić problem bo wędka mocna i sztywna albo będzie koszmarnie  droga albo strasznie ciężka. Wędka lekka nie będzie mocna i sztywna a wędka mocna, lekka i sztywna będzie droga. Przerobiłem kilka lat temu ten temat osobiście i takie mam zdanie. Oczywiście są kompromisy ale raczej idące w zejście z mocy i sztywności. Nie przyjmuję takiego zdania że np ktoś ma i mu się sprawdza ale łowi na jeziorze lub na 2g spławiki bo serce tej metody nie tutaj leży. Nie polecam też malutkich kołowrotków bo zakręcisz się na amen. (krótki nawój) Lekki ale ciut większy będzie lepszy. Ja osobiście od kilku lat łowię Colmicem do 40g wyrzutu i 2500 shimano. Zestaw super, leciutki, mega sztywny ale bardzo drogi. Można taniej ale ideał to nigdy nie będzie. Połamania kija. 

650 to spory budżet na bolonkę i może dlatego nie ma tylu postów.Osobiście korzystam z :

WĘDKA BOLONKA VDE-R TEAM NANO CORE BOLOGNESE SX2

Ponad rok temu płaciłem ok 199 zł ...teraz kosztuje jakieś 240 zł.

Z samego kija jestem zadowolony ,gdybym miał budżet na więcej ( mogłem max 200 zł dostać w prezencie ) szedłbym w kierunku 

WĘDKA VDE-ROBINSON BOLOGNESE TX2 - 600 - wtedy kosztowała poniżej 600 zł.Miałem w łapach - fajny kij,lekki ,sprężysty.

Macałem też wariant jak pamiętam TX 3 ?...mogę cos mylić.- tańszy i też fajny.

To moje opinie zaznaczam.

Ważne - macałem z podpiętym własnym kołowrotkiem OKUMA OCTANA..to ważne żeby z kołowrotkiem bo kij na rzece jest ciągle w łapach i musi być wyważony w komplecie. Z moim SX2 ciutkę gramów brakowało kołowrotkowi ale dodałem 10 g do dolnika kija( pod nakrętkę)  i jest  wyważony.

I jeszcze UWAGA...kija ma lekko mniej niż 600 cm ale ja w lapy wziąłem 700 (czyli pewnie ok 650 ...był tragiczny w łapie)

Edited by mopsik

Nie no budżet jest ok. Szczególnie przy 6m.Przy 7m to już musi być wysoka półka. Nie to żebym polecał tylko wędki za miliony ale chciałem naświetlić  problem. Idealna wędka na rzekę to duże cw,sztywna jak szczotka a przy holu spolegliwa i mocna. Taki kijek marzenie to kupa kasy. To tak jak fajnie mieć Lamborgini ale też i za 5 tys autem jeździć trzeba. 

Najlepiej wziąć w łapę a moze ktos z kolegów/ koleżanek ma taki kij ? Weź swój kręcioł i szukaj po sklepach...Bolonka dla mnie to jak spinning dla spinningisty.Musi być zgrany bo trzymasz w łapie i machasz co chwilę. Jak kręcioł będzie za lekki to wędka będzie leciała na pysk..tj do przodu.Już lepiej jak będzie za ciężki...ale też nie za bardzo bo kilkanaście  gramów po kilku godzinach machania daje we znaki :) . Co do tego kija to nie wiem jak bolonki ale baty i tyczki Tubertini ma całkiem niezłe - to opinia kolegi.

Wypadłem z obiegu co teraz jest w sklepach  ale powiem jedno.Nie kupuj wędki która będzie realnie ważyć powyżej 350g.Nie patrz na napisy na blanku. Cw musi realnie być powyżej 20g i wybierz wtedy najsztywniejszy kij. Miękką wędką źle się rzuca zestawem i jest kiepska kontrola nad spływem z przytrzymaniem no i nie ma z czego zaciąć. Ciężkim kołkiem zabijesz frajdę z łowienia. Jednak i tak lepiej zrezygnować ze sztywności niż z wagi lub mocy. 

• 4 weeks later...

Mistrall Aqua z tym, że moja jest 5m. Nie mam wielu rzek na których może się sprawdzić w tym do czego jest przeznaczona ale kilka razy próbowałem. Łowiłem ze 20 m od brzegu, spławik 10g i kontrola jest moim zdaniem dobra. Sama wędka jest sztywna ale ładnie pracuje pod obciążeniem.

Wydaje mi się, że Docio pisał kiedyś, że baty i bolonki są robione na tych samych blankach. Idąc tym tropem można znaleźć więcej informacji.