Jump to content

Witam, nostrzyk w jakiej postaci do zanęty

Rad owski
 Share

Recommended Posts

Mam więcej czasu na pisanie i rozwinę swoją myśl.

Zmielone będą lepsze do zanęty spożywczej bo można je równomiernie wymieszać. Dodawanie całych nasion spowoduje, że powstaną "ogniska" o mocnym aromacie. Druga sprawa to uwalnianie się aromatu z całych nasion kiedy zanęta ma temperaturę otoczenia.

Witam,dzięki za odpowiedzi.. ja dopiero w tym sezonie zacząłem sam robić zanety, i zakupiłem 4kg nostrzyka (nasiona) i właśnie się zastanawiałem czy kwiaty suszone dodają czy nasiona np podoprazone i zmielone.. 

Każde ziarno prażone uwalnia kilkukrotnie więcej aromatu niż nie prażone. Wynika to z tego, iż w każdym ziarnie jest jakaś ilość tłuszczu, który pod wpływem temperatury jest nośnikiem aromatu.

1 hour ago, Rad owski said:

ja dopiero w tym sezonie zacząłem sam robić zanety, i zakupiłem 4kg nostrzyka

Ile kilogramów zanęty zamierzasz zrobić? 

Chyba mam gdzieś nostrzyk bo kombinowałem z zapachami ale jakoś nie kojarzę jak to pachnie.

7 godzin temu, zwykły michał napisał:

Ile kilogramów zanęty zamierzasz zrobić? 

Chyba mam gdzieś nostrzyk bo kombinowałem z zapachami ale jakoś nie kojarzę jak to pachnie.

Standardowo dodaje się 1-2%, bardzo intensywna z jednym dodatkiem do 5%.

Nostrzyk pachnie jak...nostrzyk. :) Nie umiem opisać, za to stosowany jest przez łowców płoci i drobnych ryb. W innych przypadkach sprawdza się raczej kiepsko. No i jest bardzo intensywny, jak czosnek.