Rad owski Posted April 26, 2023 Report Share Posted April 26, 2023 Witam, dodaję ktoś z was nostrzyk do zanety ? Jeżeli tak ,to w jakiej postaci, mielone suszone kwiaty czy same nasiona? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted April 26, 2023 Report Share Posted April 26, 2023 Każdy udzieli innej odpowiedzi, jak sie sprawdzi "u Ciebie" najlepiej dowiesz sie sam, PS Jest tu wiele wątków o zanętach zapraszam do lektury 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 28, 2023 Report Share Posted April 28, 2023 Do zanęty spożywczej dodałbym mielone ziarna a do aromatyzowania gorącego pęczaku, kukurydzy albo pszenicy całe. W taki sposób używam kminku. Suszone kwiaty mogą mieć ciekawy aromat i też warto spróbować. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted April 28, 2023 Report Share Posted April 28, 2023 2 godziny temu, zwykły michał napisał: W taki sposób używam kminku. Zobacze czy to działa na ryby w ruchu prawostronnym też 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 28, 2023 Report Share Posted April 28, 2023 Mam więcej czasu na pisanie i rozwinę swoją myśl. Zmielone będą lepsze do zanęty spożywczej bo można je równomiernie wymieszać. Dodawanie całych nasion spowoduje, że powstaną "ogniska" o mocnym aromacie. Druga sprawa to uwalnianie się aromatu z całych nasion kiedy zanęta ma temperaturę otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rad owski Posted April 28, 2023 Author Report Share Posted April 28, 2023 Witam,dzięki za odpowiedzi.. ja dopiero w tym sezonie zacząłem sam robić zanety, i zakupiłem 4kg nostrzyka (nasiona) i właśnie się zastanawiałem czy kwiaty suszone dodają czy nasiona np podoprazone i zmielone.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 28, 2023 Report Share Posted April 28, 2023 Każde ziarno prażone uwalnia kilkukrotnie więcej aromatu niż nie prażone. Wynika to z tego, iż w każdym ziarnie jest jakaś ilość tłuszczu, który pod wpływem temperatury jest nośnikiem aromatu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 28, 2023 Report Share Posted April 28, 2023 1 hour ago, Rad owski said: ja dopiero w tym sezonie zacząłem sam robić zanety, i zakupiłem 4kg nostrzyka Ile kilogramów zanęty zamierzasz zrobić? Chyba mam gdzieś nostrzyk bo kombinowałem z zapachami ale jakoś nie kojarzę jak to pachnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 7 godzin temu, zwykły michał napisał: Ile kilogramów zanęty zamierzasz zrobić? Chyba mam gdzieś nostrzyk bo kombinowałem z zapachami ale jakoś nie kojarzę jak to pachnie. Standardowo dodaje się 1-2%, bardzo intensywna z jednym dodatkiem do 5%. Nostrzyk pachnie jak...nostrzyk. Nie umiem opisać, za to stosowany jest przez łowców płoci i drobnych ryb. W innych przypadkach sprawdza się raczej kiepsko. No i jest bardzo intensywny, jak czosnek. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now