Jump to content

sygnalizator

dzialon
 Share

Recommended Posts

czesc spotkal sie ktos z mini sygnalizatorem zakladanym na wedke zaraz przy dolniku znalazlem 2 Dragona i Jaxona . Zastanawiam sie nad takim bo czesto lowie z lodzi  i zdazylo mi sie jak bylem za sandaczem ze byla taka mgla ze ledwo styropian widzialem. Co wy na to ?

Tak, pod koniec lat 80-tych. Kupiłem sobie paskudnie drogi DAM - wtedy jedyny na rynku. W ogóle na rynku u nas całkowicie niedostępny.

Niestety mam wątpliwości, czy Ci się przyda na łodzi, chyba że jesteś całkowicie nieruchomy na niej. Dość luźna żyłka nie sprzyja spokojowi przy połowie gruntowym, sygnalizator ciągle popiskuje. Minimalne, ciągłe ruchy żyłki ze styropianem wywołane przez falę, uciąg, czy wiatr po prostu ignorujesz. Sygnalizator nie da Ci spokoju. 

A co ja na tą mgłę? Ano, że popuszczasz wodze fantazji jak każdy wędkarz. :) Wybacz ale trudno mi uwierzyć, że na łodzi z pół metra, czy nawet metra, nie widziałeś sygnalizatora. :) W całym życiu raz przeżyłem poważną mgłę na wodzie, która mnie zaskoczyła. Faktycznie musiałem przestać wiosłować, bo nie widać było nic dalej niż na kilka metrów. Ale to kilka metrów a nie centymetrów. :) 

Żaden sygnalizator elektroniczny nie zda egzaminu na łodzi, a już takie coś jak mini dragon będzie non stop piszczał. Kilkanaście lat temu kupiłem podobny i jest do bani nawet łowiąc z brzegu

Jak napisał Bart, na łodzi bezkonkurencyjną metodą jest trzymanie żyłki w palcach. Z kolei na brzegu, dla mnie, najlepsza jest bombka w wersji z miejscem na świetlik i dociążenie oraz wykonana z miękkiego tworzywa. Dlatego z miękkiego ponieważ nie trzeba przejmować się kamieniami. Szał elektronicznych wskaźników jest za mną...i całe szczęście.  :)

Edited by Docio

Z kolei na brzegu, dla mnie, najlepsza jest bombka w wersji z miejscem na świetlik i dociążenie oraz wykonana z miękkiego tworzywa.

Dobry pomysł, sam takiego używam łowiąc z pomostu. Jeśli masz zacięcie manualne możesz sobie takie coś skonstruować we własnym zakresie z pojemniczka jakie znajdziesz w "Kinder" niespodziance, kawałek miękkiego drutu, do środka świetlik i ... masz sygnalizator. Co prawda nie piszczy, więc nie ma obawy, nie obudzi ;). Wiem, że taki drobiazg kosztuje w sklepie kilka złotych ale jak to przyjemność użyć gadżetu własnego wykonania?? Bezcenna :D.

Zrobie sobie kladke na wodzie

Tu byłbym ostrożny, budowa wszelkiej maści kładek, pomostów etc. wymaga pozwoleń.

witam kolegów

...że też nie wpadlem na pomysł z kinder niespodzianką, a jest faktycznie abso-genialny. Dotychczas robiłem z pileczki do ping ponga sprężynki od długopisu i kawalka drutu. W swojej kolekcji posiadam sygnalizatory elektroniczne przydatne gdy wędkuje z brzegu, ale kompletnie nie nadające sie na łódkę gdyz popiskuja przy każdym moim najmniejszym ruchu, a to jest nie tyle irytujace co przyprawia o palpitację serca ... bo może to własnie bierze ryba mojego życia:)

a i tak kupie jeden 30 zl nie majatek i napisze jak sprawdze moze te dzisiejsze sa lepsze od tych starszych

Opisz, bo może faktycznie jakieś cudo wymyślili :)

możesz sobie takie coś skonstruować we własnym zakresie z pojemniczka jakie znajdziesz w "Kinder" niespodziance, kawałek miękkiego drutu, do środka świetlik i ... masz sygnalizator.

Też sobie takie zrobiłem :) i powiem, że są bardzo uniwersalne, bo w razie potrzeby można szybko i mocno dociążyć

Tak to wygląda:

jajko1

jajko2

...ale przy mocnym wietrze lepsza jest taka samoróbka swingera z przesuwanym obciążeniem i mocowaniem na świetlik

swinger a'la woldi

Edited by wind
edycja linków