muvion Posted May 4 Report Share Posted May 4 Dzień dobry Rok temu wykopaliśmy staw 20m x 20 m o głębokości sięgającej 2.5 m. Dwa tygodnie temu zarybiłem go 40 kg ryb karpiami, płoćmi, tołpygami i linami. Od tygodnia każdego dnia wypływają około 2 śnięte Liny. Co może być powodem? Początkowo myślałem, że to przez transport, ale sytuacja się nie poprawia. Ryby są dokarmiane zbożem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 4 Report Share Posted May 4 Rozumiem że staw nie przepływowy. Osobiście powiedziałbym że to przyducha spowodowana zbyt dużą ilością ryb i rozkładającego się pokarmu na dnie. Przestałbym dokarmiać (ewentualnie zmniejszył porcje) i rozpoczął napowietrzanie. Można było te truchełka dać do oddania lekarzowi weterynarii do przepadania (odrzucisz bakterie wirusy i inne tego typu syf) . Tylko poszukaj jakiegoś specjalisty specjalizującego się w "rybkach" albo co nie dawno skończył weta. Z tego co pamiętam na warmińsko-mazurskim uniwerku są prowadzone na wysokim poziomie zajęcia ichtio. Nawet jakieś badania prowadzili na Danio pręgowanym odnoście leków( Chyba dobrze pamiętam ale jak bredzę to przepraszam). Wiec absolwenci tego że przypadku mogą coś wiedzieć. Ale nie bierz sobie tego specjalnie do serca. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 4 Report Share Posted May 4 Lekarze wysyłają do laboratorium i bez znaczenia kto wyśle Mogą ocenić na podstawie objawów zewnętrznych, może jakiś szybki test na wykluczenie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 4 Report Share Posted May 4 9 godzin temu, muvion napisał: zarybiłem go 40 kg ryb karpiami, płoćmi, tołpygami i linami. Mikołaj chyba trafił. Z wymienionych gatunków tylko lin jest typowo denną rybą. Rośliny i gnijąca pasza zabiera tlen w wodzie przy dnie a sama sadzawka jest zbyt mała na skuteczne mieszanie wody, nawet w wietrzne dni. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts