Gość Ubertroll Napisano 15 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 15 Lipca 2023 Może po prostu nie gryzą. W tym roku najlepsze efekty miałem na pijawkę. Można pukać delikatnie po dnie, ale brania miałem również w toni. Możesz również spróbować łowić na małe obrotówki.
mistshogun Napisano 15 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 15 Lipca 2023 14 minut temu, Ubertroll napisał: Może po prostu nie gryzą. W tym roku najlepsze efekty miałem na pijawkę. Można pukać delikatnie po dnie, ale brania miałem również w toni. Możesz również spróbować łowić na małe obrotówki. Rowniez probowalem na obrotowke nr 1, na grupie na facebooku napisali mi ze tu wszystko zle robie ale jak juz pytalem co i jak zle robie to nik nie odpisal stad pytanie moje tutaj
zwykły michał Napisano 15 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Nie łowię na spinning ale moja uwaga jest bardzo ogólna. Na Facebooku można napisać co się tylko chce i wyjść na specjalistę. Nikt tego nie może w żaden sposób sprawdzić bo wszystkie te dyskusje to jeden wielki bałagan. Na forum wygląda to inaczej bo możesz poczytać wcześniejsze posty i obejrzeć zdjęcia łowionych ryb. Jest tutaj kilku chłopaków co się trochę znają na spinningu. Poczytaj co piszą min. Ubertroll, Alexspin, Ryukon1975 i Kusy. A teraz bardziej szczegółowo Moje doświadczenie ze spinningiem to raptem kilka godzin. Od lat handluje sprzętem wędkarskim i gum mi nigdy nie brakowało więc wziąłem kilka na próbę. Sprawdziły mi się twistery Mann's a Dragon był kompletnie ignorowany. Przynęty prowadzone bez wprawy, tak samo beznadziejnie, identyczne główki, w tym samym miejscu i czasie. Kolor podobny, rozmiar taki sam a jednak guma w dotyku bardziej miękka i inaczej pracuje w wodzie. Edytowane 15 Lipca 2023 przez zwykły michał Literowka 2
Docio Napisano 15 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, mistshogun napisał: Jednakze ani jednego brania nie mialem czy cos zle robie? Od razu uprzedzę, że ostatni raz miałem spinning w ręku jakieś ćwierć wieku temu. Niemniej wcześniej łowiło się różne ryby, może nie jakieś rekordy ale narzekać nie miałem prawa. Nie było takich wędzisk, tak delikatnych, ale zestawy wyglądały zupełnie inaczej niż dzisiaj. Mój zestaw okoniowy wyglądał łudząco podobnie do tych, które używali pstrągarze. Pomijając wędzisko, kołowrotek wielkości 200, żyłka 0,18 i szybkozłączka do blaszek. Zamiast szybkozłączki może być agrafka ale żadnego przyponu, który usztywniałby zestaw a przez to przynęta pracowałaby nienaturalnie. Nie słyszałem aby okoń odgryzł przynętę. Dziś już są inne czasy a technologia wręcz gna do przodu. Pewnie bym przemyślał zmianę żyłki na 0,16 albo nawet 0,14. W końcu wytrzyma ponad 2 kg okonia, a to dopiero byłoby wydarzenie. A przy okazji, stara gorzowska żyłka musiałaby być 0,30 zamiast mojej 0,18, więc już wtedy odczuwałem przywileje technologii. Przynęty to wszelkiej maści sztuczne rybki 3-5 cm z jak najmniejszymi kotwiczkami, oczywiście w miarę rozsądku choć na rynku od lat nie widziałem kotwiczek nr 14, 16 i mniejszych. Obrotówki też małe w tym samym przedziale długości i o jak najmniejszej wadze, za to z pękatym a nie podłużnym skrzydełkiem. O takie. Skrzydełko da taki opór w wodzie, że może się wydawać iż waży 10 razy tyle niż w rzeczywistości. Wtedy nazywaliśmy je "chrabąszczówkami", tak wielki ślad akustyczny zostawiały. Do końca poprzedniego wieku niepodważalny mir posiadały meppsy ale stać na nie było nielicznych. Po nich były Effzet ze stajni DAM. Potem była długa przerwa i dopiero nasze rękodzielnictwo pełne niedokładności i niedoróbek. Wędkarze kupowali bo nie było alternatyw a rękodzielnictwo i porady rozwijały się. Spróbuj pójść nad wodę ze spławikówką ale o ile to możliwe pomiędzy 8 a 18. Jak zauważysz fontanny, dosłownie, wyskakującej drobnicy z wody to będziesz miał pewność, że okoń żeruje. Jeśli tylko spinning wchodzi w rachubę to radzę trzymać się godzin 10-14 gdyż wtedy jest największe naświetlenie wody a okoń to wyjątkowy światłolubiec, odwrotnie niż szczupak. No przypomniało mi się. Poszukaj w necie tekstów o bocznym troku. Nie mam pojęcia jak to dziś wygląda ale pierwsze wklejanki z tą techniką były po prostu zabójcze dla okoni. Edytowane 15 Lipca 2023 przez Docio 4
mistshogun Napisano 15 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 15 Lipca 2023 Okej dziekuje ci sproboje ta blaszke z NR 0 u mnie w wedkarskim na miejscu niestety nr1 najmniejsze. A wracajac do tematu to zmontowalem teraz tak ze dalem Plecionke 0,06MM bezposrednio do Glowki jigowe i przez 2 godziny udalo mi sie zlapac 27 okoni wszystko na bialy twisterek co rzut bylo czuc ze cos przynete atakuje.(probowalem na blaszke NR1 ale tylko jakby obijalo nic nie szlo zaciac oraz na raczka to nawet ataku nie bylo) Niestety byly one tak male jak na zdjeciu ale frajde mialem z polowu Odrazu zadam pytanie pierwszy raz planuje jechac na lodke na Jezioro i kompletnie nie mam pojecia jakie glowki Jigowe uzyc z tego co wyczytalem w internecie to maksymalna glebokosc jeziora to 40M (Chodzi tutaj o lowienie szczupaka albo sandacza) 2
Docio Napisano 16 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 16 Lipca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, mistshogun napisał: co wyczytalem w internecie to maksymalna glebokosc jeziora to 40M Ryby słodkowodne u nas przebywają do 6 m. Pomiędzy 6-8 miętus, sum i coś jeszcze. Poniżej 8-12 leszcz (tylko latem), i sporadycznie gatunki z tych 6-8 m. Większość gatunków przebywa do 5 m, czyli w strefie litoralu lub na jego granicy (5-6 m), np naprawdę duże płocie. W jeziorach sielawowych sieje mogą przebywać również poniżej 8 m a szczupaki tzw z toni stynkowych, są tuż pod termokliną 4 m. Nasze jeziora są ubogie tlenowo ze względu na brak dopływów i szukanie ryb poniżej 12 m jest zwyczajnie bez sensu, gdyż na tej głębokości nie ma już tlenu w wodzie. Najczęściej braki tlenowe zaczynają się już nieco poniżej 6 m. W jeziorach przepływowych, najczęściej głębokich rynnowych, tlen może znajdować się nawet poniżej 25 m lecz nie ma tam pokarmu dla ryb. Co do główek, to jak kończyłem przygodę ze spinningiem, to przynęty gumowe dopiero wchodziły na nasz rynek i to bardzo nieśmiało, więc w tej kwestii nie pomogę. Edytowane 16 Lipca 2023 przez Docio 4
mistshogun Napisano 3 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 3 Sierpnia 2023 Czesc! Mam maly problem otoz sczytowka od Jaxon Grey Stream mi sie polamala czy mozna kupic gdzies sama druga czesc po taniosci? Ewentualnie zastanawialem sie nad czyms drozszym mianowicie : Dragon Millennium MTX spin 0.5-8G 290CM Tylko tu sprawa wyglada ze tu jakies "nowe opcje" sie pojawily w opisie i nie bardzo to rozumiem. W przypadku jakbym zdecydowal sie na nowy ultra light to chcialbym zeby ciezar wyrzutowy byl napewno nizszy niz 1 gram bedzie mi sluzyzl do bialorybu oraz okoni.
Alexspin Napisano 4 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) 18 godzin temu, mistshogun napisał: sczytowka od Jaxon Grey Stream mi sie polamala "się połamała" Nic "samo" się nie robi, jak Ty to zrobiłeś? Zresztą to mało ważne, na pewno będziesz mógł kupić, skontaktuj się. Miałem podobny przypadek, złamałem szczytówkę i bez kłopotów kupiłem w firmie. Ps Jeśli już myślisz o DRAGONIE, to lepszym wyborem byłby model CFC-20-01-198, lub CFC-20-01-213, lub CFC-20-01-228 w zależności od tego jaka długość Cię interesuje. Ewentualnie, ale to już dość drogo KONGER Streeto Air. Jeśli możesz uzbierać takie pieniążki, to na prawdę warto. Linki wyłącznie poglądowe Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez Alexspin 2
mistshogun Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Alexspin napisał: "się połamała" Nic "samo" się nie robi, jak Ty to zrobiłeś? Zresztą to mało ważne, na pewno będziesz mógł kupić, skontaktuj się. Miałem podobny przypadek, złamałem szczytówkę i bez kłopotów kupiłem w firmie. Ps Jeśli już myślisz o DRAGONIE, to lepszym wyborem byłby model CFC-20-01-198, lub CFC-20-01-213, lub CFC-20-01-228 w zależności od tego jaka długość Cię interesuje. Ewentualnie, ale to już dość drogo KONGER Streeto Air. Jeśli możesz uzbierać takie pieniążki, to na prawdę warto. Linki wyłącznie poglądowe Dobra dzięki za pomoc, te połamanie to wyszło że młodemu dałem rzucać co przychodził i tak wyszło Już się skontaktowałem z jaxonem jeszcze jakiś model mam im dosłać bo podobno dwie takie mają. A do tego street airo jaki kolowrotek byś jeszcze polecił? Bo aktualnie do okoni chłopak tu z forum mi Kongera polecił (można tam wcześniej zobaczyć) Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez mistshogun
mistshogun Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2023 Teraz, mistshogun napisał: Dobra dzięki za pomoc, te połamanie to wyszło że młodemu dałem rzucać co przychodził i tak wyszło Już się skontaktowałem z jaxonem jeszcze jakiś model mam im dosłać bo podobno dwie takie mają. A do tego street airo jaki kolowrotek byś jeszcze polecił? Bo aktualnie do okoni chłopak tu z forum mi Kongera polecił (można tam wcześniej zobaczyć) Przy okazji Pb okonia moje aktualne i jeszcze czy to normalne że bialoryb wziął na blaszkę?Bo troche się zdziwiłem.
Alexspin Napisano 4 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) 5 godzin temu, mistshogun napisał: A do tego street airo jaki kolowrotek byś jeszcze polecił? Daiwa Fuego lub po taniości, Konger Ultris Aqua. Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez Alexspin
Gość Ubertroll Napisano 4 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2023 5 godzin temu, mistshogun napisał: Przy okazji Pb okonia moje aktualne i jeszcze czy to normalne że bialoryb wziął na blaszkę?Bo troche się zdziwiłem. Takie przyłowy zdarzają się dość często.
mistshogun Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2023 44 minuty temu, Alexspin napisał: Daiwa Fuego lub po taniości, Konger Ultris Aqua. Właśnie ten aqua mam w miare fsjnie chkdzi Jeszcze jak byś mógł do tego daiwa ewentualnie plecionke na okonie i bialoryb jakąś polecic dobra.
Alexspin Napisano 5 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2023 17 godzin temu, mistshogun napisał: Jeszcze jak byś mógł do tego daiwa ewentualnie plecionke na okonie i bialoryb jakąś polecic dobra. Sunline Siglon
mistshogun Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 8 Sierpnia 2023 Czesc! Niedlugo chcialbym sprobowac jeszcze Method Feeder'a czy moglibyscie polecic najtanszy zestaw? (Wedka kolowrotek plecionka) Podajniki jakie chcialbym uzywac to 25G i 40G. I jezeli dobrze rozumiem to do tych wedek trzeba dokupic same szczytowki (jezeli tak to tez bym poprosil o polecenie ale narazie po taniosci) Jezeli chodzi o te kulki to mam aktualnie takie male Skisle maslo tonace (Nada sie to?) oraz Popup Vanilla (to napewno sie nada) Jeszcze jakis pelet/feeder dobry jakosciowo i kulki czy tonace czy popup w jakich smakach? (PS czy zwykla zaneta by sie do feedera nadala?) Foremke mam w rozmiarze L aktualnie. Jeszcze bym chcial sygnalizator do szcytowki (Widzialem ze ludzie uzywaja jakis dzwoneczkow)(Bo tutaj chodzi zeby tak dodatkowo bylo jak spinning nie wychodzi danego dnia :P) I czy ta pojedyncza podporka sie nada :
mistshogun Napisano 13 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 13 Sierpnia 2023 Czesc! Ostatnio zakupilem ten sprzet do metody: Robinson feederman 506 Wedka Mikado UltraViolet 3.3M i pierwsze pytanie czy te przelotka jak tu na filmiku ma byc zatkana: (I wtedy ja pominac? bo na innych szczytowkach w zestawie tez sa zatkane ale w innym miejscu po jednym oczku) Oraz czy tak skonstruowany zestaw jest zrobiony dobrze ? (Tak mialem chociaz 3 brania przez pare godzin jak wczesniej na szybko zlaczke ktora jest w podajniku mialem to ani brania przez 10H bo tak jakby wtedy zatyka ten podajnik i ryba caly podajnik musiala by ciagnac):
mistshogun Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 15 Sierpnia 2023 W dniu 5.08.2023 o 07:47, Alexspin napisał: Sunline Siglon Czesc! W czwartek planuje zakupic ten sprzet co poleciles i tylko takie pytanie czy ta plecionka nie bedzie za gruba?Bo ma 0.30mm az
Gość Ubertroll Napisano 15 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 15 Sierpnia 2023 Tu masz więcej danych. Ta plecionka podlinkowana przez Aleksa jest jak dla mnie za cienka. Te 5 lb to ok. 2.25 kg i to wytrzymałości liniowej. Osobiście kupiłbym 0.4, bądź 0.5.
Alexspin Napisano 15 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) 6 godzin temu, mistshogun napisał: Czesc! W czwartek planuje zakupic ten sprzet co poleciles i tylko takie pytanie czy ta plecionka nie bedzie za gruba?Bo ma 0.30mm az Oznaczenie #0,3 jest w systemie PE i jest cieniutka jak włosek. Edytowane 15 Sierpnia 2023 przez Alexspin 2
mistshogun Napisano 12 Listopada 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 12 Listopada 2023 W dniu 15.08.2023 o 18:54, Alexspin napisał: Oznaczenie #0,3 jest w systemie PE i jest cieniutka jak włosek. Czesc! Nie dawno zaczelem z ciezkim spiningiem 100G+ gumy ale jednak okazalo sie ze sztuka dociazania jest nieco inna Np przy dociazeniu 10G okazalo sie praktycznie cala droge przyneta idzie przy tafli wody , czy wiesz moze jak nalezy dobierac dociazenie ?
Alexspin Napisano 13 Listopada 2023 Zgłoszenie Napisano 13 Listopada 2023 (edytowane) 16 godzin temu, mistshogun napisał: Czesc! Nie dawno zaczelem z ciezkim spiningiem 100G+ gumy ale jednak okazalo sie ze sztuka dociazania jest nieco inna Np przy dociazeniu 10G okazalo sie praktycznie cala droge przyneta idzie przy tafli wody , czy wiesz moze jak nalezy dobierac dociazenie ? Po pierwsze SŁOWNIK - zacząłem, a nie zaczełem. Po drugie, pisz po polsku używając polskich liter, czytanie Twoich wpisów jest denerwujące. Po trzecie nie 10G, lecz 10 g, wielka litera G oznacza grawitację. Ad rem - nie łowię tak ciężko, moja górna granica ciężaru wyrzutu to 40 g, więc nie odpowiem na to pytanie. Edytowane 13 Listopada 2023 przez Alexspin 1
Rekomendowane odpowiedzi