mistshogun Posted May 30, 2023 Report Share Posted May 30, 2023 Czesc! Wlasnie wrocilem do lowienia rybek po 12/13 latach i mam pare pytan bo troche mi sie zapomnialo Jakie przynety wybrac oraz glowki wybrac? Wedka do Spinningu jaka posiadam to : Shimano Catana Kolowrotek : Prorex x LT 4000-CT Zylka: T-force Spinning super strong 0,227 6,95KG Chcialbym lowic z brzegu na wodach 0,5m-1,5m oraz 1-3m glebokosci do tej pory lowilem na Cannibale z glowka 5G i udalo sie przez 9 dni lowienia zdobyc duzego oraz sredniego szczupaka (do tej pory lowilem na blache i cannibale) I jak dobrze pamietam to mozna bylo jeszcze do gumy dolozyc Kotwiczke na dol ale cos bylo do tego trzeba bylo dokupic niestetty nie pamietam co to bylo. Ryby jakie chce lowic na spinning to tylko szczupaki wykorzystac te ostatnie dni dobrego zerowania. Jezeli chodzi o Karpie to niemam kompletnego pojecia w ogole jak zaczac ile pieniedzy nalezy przygotowac na wedke i kolowrotek w miejscu gdzie planuje lowic sa glownie duze Karpie 8-13KG.(zalezy mi na bardzo bardzo dobrej wedce i kolowrotku ktory posluzy latami) Rowniez niemam pojecia co nalezy zalozyc na przynete widzialem jakies Koszyki na zanete oraz "Wlos karipiowy" ktos moglby wytlumaczyc co nalezy kupic do zestawu karpiowego oraz jakie sa mozliwe metody polowu? Oraz jezeli jest ktos z Gdanska czy moglby polecic jakies fajne lowisku na szczupaki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 31, 2023 Report Share Posted May 31, 2023 (edited) 7 godzin temu, mistshogun napisał: Shimano Catana Gdybyś napisał jeszcze jaki CW, byłoby łatwiej coś Ci podpowiedzieć. 7 godzin temu, mistshogun napisał: T-force Spinning super strong 0,227 6,95KG Daruj sobie żyłkę, do spinningu bardziej stosowna jest plecionka, ale to też muszę wiedzieć coś więcej o wędzisku. Ps Na temat karpi nic Ci nie podpowiem, nie moja bajka. Edited May 31, 2023 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistshogun Posted May 31, 2023 Author Report Share Posted May 31, 2023 4 godziny temu, Alexspin napisał: Gdybyś napisał jeszcze jaki CW, byłoby łatwiej coś Ci podpowiedzieć. Daruj sobie żyłkę, do spinningu bardziej stosowna jest plecionka, ale to też muszę wiedzieć coś więcej o wędzisku. Ps Na temat karpi nic Ci nie podpowiem, nie moja bajka. Czesc ! Dzieki za odpowiedz niestety nie wiem co to CW. Okej to jak skonczy sie zylka (a czesto trace aktualnie przynety) to sproboje plecionke. Jezeli to pomoze to chlopak jaki mi wedke pomagal dobrac i prosilem o blachy to takie dostalem: I jezeli cos sie da rozszyfrowac z paragonu to prosze : Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 31, 2023 Report Share Posted May 31, 2023 CW to "ciężar wyrzutu" zawsze opisywany na blanku wędziska, przeważnie w pobliżu uchwytu, wraz z określeniem marki i modelu wędziska, wystarczy poczytać. Zamiast fotki paragonu bardziej sensowne byłoby, gdybyś sfotografował blank z opisem wędziska. Fotka powinna być wyraźna, żeby można było odczytać jaki to model i pozostałe parametry. Z załączonych fotek wynika, że zakupy były zrobione trochę na hybił-trafił. Czy dokonując tych zakupów myślałeś o tym jakie ryby chcesz łowić? Z góry podpowiem, że jeśli ta wędka jest spinningiem, to zupełnie nie będzie się nadawała do łowienia karpi, żadną z metod stacjonarnych (spławik, grunt, przepływanka itd itp). Zrób również fotki pozostałych przynęt, to będę mógł się odnieść do tego co może być Ci jeszcze potrzebne. Spróbuję dobrać Ci wyposażenie do posiadanego zestawu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistshogun Posted June 1, 2023 Author Report Share Posted June 1, 2023 W dniu 31.05.2023 o 10:45, Alexspin napisał: CW to "ciężar wyrzutu" zawsze opisywany na blanku wędziska, przeważnie w pobliżu uchwytu, wraz z określeniem marki i modelu wędziska, wystarczy poczytać. Zamiast fotki paragonu bardziej sensowne byłoby, gdybyś sfotografował blank z opisem wędziska. Fotka powinna być wyraźna, żeby można było odczytać jaki to model i pozostałe parametry. Z załączonych fotek wynika, że zakupy były zrobione trochę na hybił-trafił. Czy dokonując tych zakupów myślałeś o tym jakie ryby chcesz łowić? Z góry podpowiem, że jeśli ta wędka jest spinningiem, to zupełnie nie będzie się nadawała do łowienia karpi, żadną z metod stacjonarnych (spławik, grunt, przepływanka itd itp). Zrób również fotki pozostałych przynęt, to będę mógł się odnieść do tego co może być Ci jeszcze potrzebne. Spróbuję dobrać Ci wyposażenie do posiadanego zestawu. Tutaj mozna zobaczyc moje przynety w lepszej jakosci a ponizej wklejone do forum w gorszej.(przy wysylaniu do galeri forum mi sie pojawia error) https://drive.google.com/file/d/12sii8dSUHguCE1rQj0KlqnyP7RB-lrRC/view?usp=sharing, https://drive.google.com/file/d/151X0u_cp26LdSpgUe9V2zHnMvWcrAg4E/view?usp=sharing, https://drive.google.com/file/d/1bs8B9Dv15V1u7y-8f6VWnlgsWLnuaLQ5/view?usp=sharing, https://drive.google.com/file/d/1kMLdE2RE7dzUv2yhqaYCHBWd_VBwS1st/view?usp=sharing, https://drive.google.com/file/d/1pGY1Z-Q34zXuNpYrS0hAS53qu3KtmyPw/view?usp=sharing, https://drive.google.com/file/d/1z0E4aIC49VoQfzLrhX6DuPqAJSd8hjIu/view?usp=sharing Jezeli chodzi o ryby jakie chcialem ta wedka Shimano lowic to tylko i wylacznie Szczupaki(a da sie z niej okonie fajnie polowic? z brzegu wody na jakich lowie sa to na dzis dzien dwie Pierwsza : max 1,5M glebokosci i az do brzegu zwijanie (okolo 30 cm w krzytycznym punkcie) Druga ma minimum 0,5M do 3,5m glebokosci Wczoraj wlasnie wybralem takie przynety jak powyzej oraz pytanie czy dobrze je zamonotowalem? Jezeli chodzi o CW dopiero w sobote bede mogl podac ze wzgledu ze u tescia zostawilem caly sprzet. Chcialbym chociaz ze dwie dobre przynety ktore unosza sie na wodzie (Jezeli sa takie na spinning bo zawsze widzialem ludzi bodajze lowiacych tak na Casting) ale jakies przynety na Szczupaka Okonie rozdzielone ktore na ktore lepiej Glowki Jigowe jakie uzywam to 5G przy wiekszych przynetach 3G przy mniejszych Oraz pytanie o Wedke na splawik jezelibys mogl podac ze sklepu wedkarski com najtanszy kij i kolowroteg bylbym wdzieczny. Oraz mam Pytania o zylki/plecionki czy w ogole jest sens kupywania slabszej zylki/plecionki? Czy to dziala tak ze jak kupie np 18KG zylke to na pelnym hamulcu wyholuje bez zerwania zylki/plecionki 10KG szczupaka? Czy jak to dokladnie dziala?Jedyne roznice jakie na dzis dzien "widze" to tylko ze mniej zylki w szpuli bedzie w przypadku grubszej. Na dzis dzien mam jakies rowniez ograniczenia na forum i nie moge wiecej postow niz jeden dziennie pisac wiec odpisze ci jutro. Dzieki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 2, 2023 Report Share Posted June 2, 2023 (edited) 17 godzin temu, mistshogun napisał: Oraz pytanie o Wedke na splawik jezelibys mogl podac ze sklepu wedkarski com najtanszy kij i kolowroteg bylbym wdzieczny. Niestety, ale w wędkowaniu stacjonarnym jestem dyletantem, wyłącznie spinninguję, a kilka lat temu wciągnął mnie ze wszystkimi 4-ma kopytkami casting. Na pewno w spławikowaniu doradzą Ci inni koledzy np @Docio, @Wartburg, @Wind, @ryukon... Edited June 2, 2023 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 2, 2023 Report Share Posted June 2, 2023 W dniu 30.05.2023 o 22:00, mistshogun napisał: Jezeli chodzi o Karpie to niemam kompletnego pojecia w ogole jak zaczac ile pieniedzy nalezy przygotowac na wedke i kolowrotek w miejscu gdzie planuje lowic sa glownie duze Karpie 8-13KG.(zalezy mi na bardzo bardzo dobrej wedce i kolowrotku ktory posluzy latami) Rowniez niemam pojecia co nalezy zalozyc na przynete widzialem jakies Koszyki na zanete oraz "Wlos karipiowy" ktos moglby wytlumaczyc co nalezy kupic do zestawu karpiowego oraz jakie sa mozliwe metody polowu? Skoro Alex mnie wywołał to jestem. Od razu zaznaczę, że osobiście w ogóle nie zajmuję się karpiowaniem i jakieś niuanse oraz dokładna znajomość sprzętu jest mi najzwyczajniej obca. Weteranem karpiowym na forum jest JKarp i on posiada taką wiedzę, od razu jednak zaznaczę, że ani tanio, ani prosto nie będzie, w końcu to magia. KIarpiowanie, zasadniczo to magia niż technika. Ludzie starszej daty, którzy bardzo rozsądnie podchodzą do tematu nie ulegają tej magii i podchodzą do tematu najprościej, czyli do techniki ciężkiej denki z koszyczkiem zanętowym, czyli popularnie nazywanym gruncie. Jeśli będziesz szukał materiałów o tej metodzie to szukaj najprościej - grunt. Ryby o wadze 8-13 kg to fakt, że najprostszy i najtańszy sprzęt już nie wystarczy. Nie trzeba też popadać w paranoję sprzętową jednak o typowym spławiku możesz zapomnieć, gdyż dla takich ryb potrzebny byłby sprzęt z górnej półki, ciężki i niewygodny a wędkarz musi posiadać mocno zaawansowane zdolności holowania. Lepiej skupić się na ciężkiej dence gdzie wędzisko może być z dolnej półki cenowej ale kołowrotek już nie. Wykład na temat gruntu mija się z celem, gdyż literatura pokazuje iż każda książka o gruncie, która obejmuje dziedzinę gruntu to okazałe tomisko. Jedną z lepszych pozycji jest ta książka pozwalająca zrozumieć mechanizmy działań w wędkarstwie, włącznie z gruntem. No to pora na: 18 godzin temu, mistshogun napisał: Oraz pytanie o Wedke na splawik jezelibys mogl podac ze sklepu wedkarski com najtanszy kij i kolowroteg bylbym wdzieczny. Jak pisałem, ze spławikiem sobie nie poradzisz i mam nadzieję, że nie jesteś osobą, którą życie musi kopnąć w dupę aby coś zrozumieć. Podam przykłady zestawu na grunt i ponownie zaznaczę, że specjalistą od karpiowania to ja nie jestem. Wędzisko klik w wersji 360 cm ma całkiem spoko opinie w sieci. Pozwoli Ci na spokojne zastosowanie zestawów do 100 g ale na długie lata może nie wystarczyć. Zaletą jest to, że kupując je masz bardzo dobrą gwarancję i spokojnie po jej upływie możesz kupić nowe. Droższe wędziska po upływie gwarancji...cóż sam to rozumiesz. A w miarę wciągania się w grunt sam dojdziesz to wniosków co tak naprawdę jest Ci potrzebne, czego oczekujesz od sprzętu, jak chcesz karpiować, itp. Kołowrotek klik w wersji 405 g i tu będziesz miło zaskoczony. Ten kołowrotek mile Cię zaskoczy, wystarczy tylko dbać o niego. Nie ma setek metrów nawoju ale nie potrzebujesz takiego skoro chciałeś łowić na spławik. Na początek wręcz idealny. Do niego żyłka główna 0,35. Nie znam jej kompletnie ale zaklasyfikowanie karp-feeder pozwala założyć, że nie jest tak rozciągliwa jak klasyczna karpiowa. Szkoda, że ograniczyłeś się wyłącznie o tego sklepu bo lepsza by była ze stajni Siglon, a tu wybór naprawdę skromny, ale cóż. Żyłkę główną uzupełnia przypon ale naprawdę nic nie znalazłem co choćby zwróciłoby moją uwagę. Bida z nędzą. Co do akcesoriów to nic nie mogę napisać, z wyjątkiem tego co już napisałem, czyli zestawy do 100 g. Nie mogę gdyż nic nie napisałeś na temat wody w której będziesz łowił a cały wybór dopasowałem pod wodę komercyjną. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 2, 2023 Report Share Posted June 2, 2023 (edited) 19 godzin temu, mistshogun napisał: Wczoraj wlasnie wybralem takie przynety jak powyzej oraz pytanie czy dobrze je zamonotowalem? W zasadzie w porządku, za wyjątkiem pierwszej przynęty z ostatniego zdjęcia. To jest przynęta offsetowa, świadczy o tym wycięcie na grzbiecie. Po pierwsze jest jakoś dziwnie wygięta, co spowoduje zaburzenia w pracy. Po drugie takie przynęty uzbraja się hakiem offsetowym i czeburaszką (zalecam wolframowe, gdyż lada dzień zacznie obowiązywać zakaz używania ołowiu). 19 godzin temu, mistshogun napisał: Chcialbym chociaz ze dwie dobre przynety ktore unosza sie na wodzie (Jezeli sa takie na spinning bo zawsze widzialem ludzi bodajze lowiacych tak na Casting) ale jakies przynety na Szczupaka Okonie rozdzielone ktore na ktore lepiej Polecam wszelkiego rodzaju przynęty typu "smużaki", małe (2-5cm) na okonie, większe (ponad 7cm) na szczupaki. Jednak namawiam Cię do podjęcia prób z blaszkami. Wobec powszechnego stosowania gum i woblerów, ryby opatrzyły się już tymi przynętami. Według mnie jest okres na reaktywację takich przynęt jak Alga (złowiłem na nią najwięcej moich szczupaków) i Gnom. W mniejszych rozmiarach są skuteczne również na okonie, a nawet pstrągi. Za najlepsze uważam blaszki firmy POLSPING, łowię nimi od początku zainteresowania spinningiem i polecam. 19 godzin temu, mistshogun napisał: jak kupie np 18KG zylke to na pelnym hamulcu wyholuje bez zerwania zylki/plecionki 10KG szczupaka? Nigdy nie łowię na hamulcu dokręconym "na beton", jest to bez sensu - jeśli uwiesi Ci się solidna ryba, to nie zdążysz zareagować ze zluzowaniem. Osobiście ustawiam hamulec na 1/2 mocy, tym samym zachowując sobie margines na reakcję zarówno w dłół, jak i w górę. Ps Więcej o plecionkach i przynętach (bardziej szczegółowo) będę mógł się wypowiedzieć znając ciężar wyrzutu tego Twojego Shimano. Edited June 2, 2023 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistshogun Posted June 2, 2023 Author Report Share Posted June 2, 2023 4 godziny temu, Docio napisał: Skoro Alex mnie wywołał to jestem. Od razu zaznaczę, że osobiście w ogóle nie zajmuję się karpiowaniem i jakieś niuanse oraz dokładna znajomość sprzętu jest mi najzwyczajniej obca. Weteranem karpiowym na forum jest JKarp i on posiada taką wiedzę, od razu jednak zaznaczę, że ani tanio, ani prosto nie będzie, w końcu to magia. KIarpiowanie, zasadniczo to magia niż technika. Ludzie starszej daty, którzy bardzo rozsądnie podchodzą do tematu nie ulegają tej magii i podchodzą do tematu najprościej, czyli do techniki ciężkiej denki z koszyczkiem zanętowym, czyli popularnie nazywanym gruncie. Jeśli będziesz szukał materiałów o tej metodzie to szukaj najprościej - grunt. Ryby o wadze 8-13 kg to fakt, że najprostszy i najtańszy sprzęt już nie wystarczy. Nie trzeba też popadać w paranoję sprzętową jednak o typowym spławiku możesz zapomnieć, gdyż dla takich ryb potrzebny byłby sprzęt z górnej półki, ciężki i niewygodny a wędkarz musi posiadać mocno zaawansowane zdolności holowania. Lepiej skupić się na ciężkiej dence gdzie wędzisko może być z dolnej półki cenowej ale kołowrotek już nie. Wykład na temat gruntu mija się z celem, gdyż literatura pokazuje iż każda książka o gruncie, która obejmuje dziedzinę gruntu to okazałe tomisko. Jedną z lepszych pozycji jest ta książka pozwalająca zrozumieć mechanizmy działań w wędkarstwie, włącznie z gruntem. No to pora na: Jak pisałem, ze spławikiem sobie nie poradzisz i mam nadzieję, że nie jesteś osobą, którą życie musi kopnąć w dupę aby coś zrozumieć. Podam przykłady zestawu na grunt i ponownie zaznaczę, że specjalistą od karpiowania to ja nie jestem. Wędzisko klik w wersji 360 cm ma całkiem spoko opinie w sieci. Pozwoli Ci na spokojne zastosowanie zestawów do 100 g ale na długie lata może nie wystarczyć. Zaletą jest to, że kupując je masz bardzo dobrą gwarancję i spokojnie po jej upływie możesz kupić nowe. Droższe wędziska po upływie gwarancji...cóż sam to rozumiesz. A w miarę wciągania się w grunt sam dojdziesz to wniosków co tak naprawdę jest Ci potrzebne, czego oczekujesz od sprzętu, jak chcesz karpiować, itp. Kołowrotek klik w wersji 405 g i tu będziesz miło zaskoczony. Ten kołowrotek mile Cię zaskoczy, wystarczy tylko dbać o niego. Nie ma setek metrów nawoju ale nie potrzebujesz takiego skoro chciałeś łowić na spławik. Na początek wręcz idealny. Do niego żyłka główna 0,35. Nie znam jej kompletnie ale zaklasyfikowanie karp-feeder pozwala założyć, że nie jest tak rozciągliwa jak klasyczna karpiowa. Szkoda, że ograniczyłeś się wyłącznie o tego sklepu bo lepsza by była ze stajni Siglon, a tu wybór naprawdę skromny, ale cóż. Żyłkę główną uzupełnia przypon ale naprawdę nic nie znalazłem co choćby zwróciłoby moją uwagę. Bida z nędzą. Co do akcesoriów to nic nie mogę napisać, z wyjątkiem tego co już napisałem, czyli zestawy do 100 g. Nie mogę gdyż nic nie napisałeś na temat wody w której będziesz łowił a cały wybór dopasowałem pod wodę komercyjną. Czesc dzieki za odpowiedz zle sie wyrazilem. Najtanszy sprzet na splawik szukam na takie rybki: -Lin (Male srednie) -karas(srednie duze) -leszcz(male duze srednie) -ploc(duze) Itp rybki(Pozostale Krapie itp sa w rozmiarze duzym) Jezeli chodzi o Karpiki to na to jestem gotow wydac te tysiace chce bardzo dobry sprzet z najwyzszej polki ze tak to ujme zeby byl elegancko sprawny pare lat. Jezeli dobrze zrozumialem to mam wedke zmontowac tak jak na Grunt z ta roznica ze haczyk ma byc Karpiowy z wlosem tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 2, 2023 Report Share Posted June 2, 2023 4 godziny temu, mistshogun napisał: Czesc dzieki za odpowiedz zle sie wyrazilem. Najtanszy sprzet na splawik szukam na takie rybki: -Lin (Male srednie) -karas(srednie duze) -leszcz(male duze srednie) -ploc(duze) Itp rybki(Pozostale Krapie itp sa w rozmiarze duzym) Jezeli chodzi o Karpiki to na to jestem gotow wydac te tysiace chce bardzo dobry sprzet z najwyzszej polki ze tak to ujme zeby byl elegancko sprawny pare lat. Jezeli dobrze zrozumialem to mam wedke zmontowac tak jak na Grunt z ta roznica ze haczyk ma byc Karpiowy z wlosem tak? No to teraz wiem więcej, choć nadal nic nie piszesz o wodzie. Aby znów nie kombinować napisz czy to rzeka, czy jezioro (małe, średnie, duże), czy komercja albo jakiś prywatny staw. To nie jest niezdrowa ciekawość lub chęć dowiedzenia się gdzie łowisz, lecz na każdą wymienioną wodę sprzęt będzie się różnił. Taki przykład. Duży leszcz w dużej i średniej rzece nizinnej to praktycznie feeder. W małej (do 50 m szerokości) można pokusić się o bolonkę, bo nią sięgniesz środka, czyli głównego koryta. Poza głównym korytem duży leszcz nie występuje, chyba że udaje się na nocny spoczynek ale jeszcze nie słuszałem aby w drodze i na samym spoczynku żerował. Sam pierdylion razy próbowałem i nic. Jest nieco inaczej jak wypływa ze spoczynku na żerowiska, wtedy faktycznie można wyciągnąć sztukę lub dwie i to wszystko bo stado zasuwa jak expresssss. Co tak syczy? No nic, mam nadzieję, że ukazałem Ci po co mi te informacje. P.S. Piszesz z telefonu? Gubisz wszystkie znaki diakrytyczne. Jak tak, to jeśli masz smartfon, to w sieci znajdziesz klawiaturę polską ze wszystkimi znakami. Łatwiej czytać innym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 2, 2023 Report Share Posted June 2, 2023 8 godzin temu, Alexspin napisał: Więcej o plecionkach i przynętach (bardziej szczegółowo) będę mógł się wypowiedzieć znając ciężar wyrzutu tego Twojego Shimano. Osobiście poczekałbym jeszcze na rozwinięcie tematu gruntowego, bo może się okazać, że i tu będzie potrzebna plecionka. Te karpiki do 13 kg robią trudności ze sprzętem na ewentualnie otwartej wodzie lub komercji. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistshogun Posted June 2, 2023 Author Report Share Posted June 2, 2023 (edited) 23 minuty temu, Docio napisał: No to teraz wiem więcej, choć nadal nic nie piszesz o wodzie. Aby znów nie kombinować napisz czy to rzeka, czy jezioro (małe, średnie, duże), czy komercja albo jakiś prywatny staw. To nie jest niezdrowa ciekawość lub chęć dowiedzenia się gdzie łowisz, lecz na każdą wymienioną wodę sprzęt będzie się różnił. Taki przykład. Duży leszcz w dużej i średniej rzece nizinnej to praktycznie feeder. W małej (do 50 m szerokości) można pokusić się o bolonkę, bo nią sięgniesz środka, czyli głównego koryta. Poza głównym korytem duży leszcz nie występuje, chyba że udaje się na nocny spoczynek ale jeszcze nie słuszałem aby w drodze i na samym spoczynku żerował. Sam pierdylion razy próbowałem i nic. Jest nieco inaczej jak wypływa ze spoczynku na żerowiska, wtedy faktycznie można wyciągnąć sztukę lub dwie i to wszystko bo stado zasuwa jak expresssss. Co tak syczy? No nic, mam nadzieję, że ukazałem Ci po co mi te informacje. P.S. Piszesz z telefonu? Gubisz wszystkie znaki diakrytyczne. Jak tak, to jeśli masz smartfon, to w sieci znajdziesz klawiaturę polską ze wszystkimi znakami. Łatwiej czytać innym. Znaczy tak ja w Gdańsku dopiero zaczynam dopiero łowić wczesniej łowiłem tylko na ogromnych wodach (na mazurach np Niegocin) Aktualnie łowie tak: Zbornik retencyjny owczarnia - 1.2HA Szczupaki i splawik ( 2 Szczupaki ) (bardzo płytki) Zbiornik retencyjny Swietokrzyska 2 - 6.8HA Szczupaki i splawik (Średnio płytki) Jezioro wysockie 32HA - szczupaki (Aktualnie brak sukcesow w lowieniu tu) ( Brak informacji ) Jezioro borowiec Wielki 11.3H Tylko szczupaki (Z tego co znalazłem tylko szczupaki w nim są i okonki jeszcze na nim nie próbowałem łowić) Jeżeli chodzi o łowienie karpi gruntowo to pierwsza swoja wyprawę na nie planuje na łowisko komercyjne Szpon.Jak Będą jakieś sukcesy pójdę na zwykłe wody. Generalnie to wygląda tak , że niemam jeszcze swoich miejsc czy jezior jednakże w żadnych rzekach nie planuje łowić , tylko same jeziora.(narazie się rozglądam gdzie fajnie ryby biorą) Jeżeli chodzi o te karpie to zamierzam cały gotowy sprzęt mieć gotowy na 1Szego Lipca wtedy odkładam łowienie szczupaków i biorę się właśnie za karpiowanie i łowienie okoni aktualnie dużo ogladam i dowiaduje sie na temat łowienia karpi i tak naprawdę im więcej ogladam czy czytam tym bardziej głupiej Edited June 2, 2023 by mistshogun Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 2, 2023 Report Share Posted June 2, 2023 3 godziny temu, mistshogun napisał: Jezioro wysockie Czyżby Wytczok? Generalnie wody małe. Ze sprzętem na karpia polecam poczekać na JKarpia. Jak nie zareaguje w ciągu dwóch tygodni to napisz przypomnienie i coś się doradzi, albo napisz do niego na priv. Twoje utrudnienia w pisaniu postów miną po tygodniu. To takie zabezpieczenie antyspamerskie. Ze sprzętem spławikowym poczekaj do jutra, dziś już dość późno jest i najzwyczajniej mi się nie chce. Z drugiej strony czeka Cię wizyta w wędkarski.com stacjonarnym, gdyż oferta internetowa odbiega od tego co jest w sklepie. Osobiście mam bardzo miłe wspomnienia z tego sklepu w Gdańsku. Pierwszy raz w życiu byłem świadkiem jak dwóch sprzedawców licytowało się, który taniej sprzeda mi wędzisko. Nie tylko mi opadła szczęka, Windowi również i jeszcze kilku klientom. Koniecznie napisz potwierdzenie lub zaprzeczenie, czy Wysockie to Wytczok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistshogun Posted June 2, 2023 Author Report Share Posted June 2, 2023 52 minuty temu, Docio napisał: Czyżby Wytczok? Generalnie wody małe. Ze sprzętem na karpia polecam poczekać na JKarpia. Jak nie zareaguje w ciągu dwóch tygodni to napisz przypomnienie i coś się doradzi, albo napisz do niego na priv. Twoje utrudnienia w pisaniu postów miną po tygodniu. To takie zabezpieczenie antyspamerskie. Ze sprzętem spławikowym poczekaj do jutra, dziś już dość późno jest i najzwyczajniej mi się nie chce. Z drugiej strony czeka Cię wizyta w wędkarski.com stacjonarnym, gdyż oferta internetowa odbiega od tego co jest w sklepie. Osobiście mam bardzo miłe wspomnienia z tego sklepu w Gdańsku. Pierwszy raz w życiu byłem świadkiem jak dwóch sprzedawców licytowało się, który taniej sprzeda mi wędzisko. Nie tylko mi opadła szczęka, Windowi również i jeszcze kilku klientom. Koniecznie napisz potwierdzenie lub zaprzeczenie, czy Wysockie to Wytczok. Okej dzieki to czekam na odpowiedz. Co do wedkarskiego to wlasnie super akurat trafilem na Oficjalne otwarcie 19/20 maja jak bylem duzo sie dzialo pan oferowal znizki sami podchodza doradzic pomagac A co do twojego pytania to sa rozne jeziora tak to sie prezentuje Wiec jutro sie odezwe tutaj jeszcze miedzy innymi CW mialem podac i bede oczekiwal odpowiedzi od ciebie Jutro rowniez wyprawa na szczupaka moze cos sie uda fajnego zlowic Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted June 3, 2023 Report Share Posted June 3, 2023 Na obydwu jeziorach masz szansę na karpia, na Wytczoku pływają prawdziwe bestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 3, 2023 Report Share Posted June 3, 2023 (edited) Zgodnie z obietnicą jestem z gotową propozycją, kompleksową. Od razu napiszę, że zestaw sprawdzi się na jeziorach jak i kanałach, których blisko Trójmiasta jest kilka. Rzeka raczej odpada ale i tak widzę po podaniu łowisk, że nie brałeś ich pod uwagę. Zestaw prosty, budżetowy do bólu, na małe i średnie ryby jakie wymieniłeś i nie daj sobie wmówić, że musisz mieć koniecznie dedykowane akcesoria. Wędzisko JAXON INTENSA GTX MATCH TX ZX w wersji WJ-IXM450ZX. Nie, nie będzie za długie a długość pomaga w kontroli holu ryby. Dodatkowo na jeziorach będziesz mógł spokojnie machnąć tam, gdzie inni mogą tylko pomarzyć. Wędzisko dedykowane pod cięższe zestawy, więc spokojnie możesz stosować wagglery do 16 g. Nie jest to jednak obowiązek i spokojnie możesz stosować spławiki 2-3 g mocowane na stałe co zdecydowanie rozszerza możliwości. Kołowrotek JAXON NEOX CARBON MATCH rozmiar 200M. Zadecydował kształt szpuli i przełożenie inne od reklamowanych do match od 5,5:1 w górę. Rybki będą średnie, więc mały zapas mocy nie zaszkodzi a i przedłużona gwarancja do 5 lat na pewno Cię ucieszy i zasadniczo przeczy cenie. Zawsze w takich sytuacjach mam mieszane uczucia. Zestaw ten jest super budżetowy po wyeliminowaniu totalnego badziewia lub firm, które mają spory problem z realizacją praw konsumenckich, czyli gwarancji. A cały zestaw uzupełnij: TRABUCCO XPS MATCH SINKING 150 M 0,165 mm i jedna szpula wystarczy. Nie wiem czy kołowrotek posiada w zestawie drugą szpulę ale to przecież nie problem. Na drugą szpulę możesz spokojnie nawinąć grubszą lub cieńszą żyłkę. A na koniec postu i wędki TRABUCCO COMPETITION PRO 25 M przyponówka. Nie musisz się tego trzymać kurczowo, może być mniejsza średnica byleby nie większa, gdyż zestaw "strzela" w najsłabszym miejscu. Jeśli przyponówka będzie mocniejsza od głównej, to może pójść cały zestaw w diabły lub nawet złamać się wędzisko gdy źle ustawisz hamulec w kołowrotku. Gwoli przypomnienia hamulec ustawiasz dla przyponówki a nie głównej. Akcesoria, ciężarki, spławiki są wyłącznie w Twojej gestii i guście. Każdemu podobać się może co innego i nie podlega to dyskusji. Swoje zrobiłem, pora na Subnautica bo dawno nie grałem a kawa świeżo zaparzona. Edit. Szkoda, że Wind ledwie "dmuchnął" temat Wytczoka, nawet nie "polizał", bo zna tę wodę najlepiej z forumowiczów. Ja nad nią byłem ledwie dwa tygodnie pod namiotem. Edited June 3, 2023 by Docio 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted June 3, 2023 Report Share Posted June 3, 2023 W dniu 2.06.2023 o 09:41, Alexspin napisał: ...Po drugie takie przynęty uzbraja się hakiem offsetowym i czeburaszką (zalecam wolframowe, gdyż lada dzień zacznie obowiązywać zakaz używania ołowiu). Nie uogólniałbym. Przykład 1 i 2 . Zbrojenie przynęty projektowanej pod offset. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistshogun Posted June 3, 2023 Author Report Share Posted June 3, 2023 11 godzin temu, Docio napisał: Zgodnie z obietnicą jestem z gotową propozycją, kompleksową. Od razu napiszę, że zestaw sprawdzi się na jeziorach jak i kanałach, których blisko Trójmiasta jest kilka. Rzeka raczej odpada ale i tak widzę po podaniu łowisk, że nie brałeś ich pod uwagę. Zestaw prosty, budżetowy do bólu, na małe i średnie ryby jakie wymieniłeś i nie daj sobie wmówić, że musisz mieć koniecznie dedykowane akcesoria. Wędzisko JAXON INTENSA GTX MATCH TX ZX w wersji WJ-IXM450ZX. Nie, nie będzie za długie a długość pomaga w kontroli holu ryby. Dodatkowo na jeziorach będziesz mógł spokojnie machnąć tam, gdzie inni mogą tylko pomarzyć. Wędzisko dedykowane pod cięższe zestawy, więc spokojnie możesz stosować wagglery do 16 g. Nie jest to jednak obowiązek i spokojnie możesz stosować spławiki 2-3 g mocowane na stałe co zdecydowanie rozszerza możliwości. Kołowrotek JAXON NEOX CARBON MATCH rozmiar 200M. Zadecydował kształt szpuli i przełożenie inne od reklamowanych do match od 5,5:1 w górę. Rybki będą średnie, więc mały zapas mocy nie zaszkodzi a i przedłużona gwarancja do 5 lat na pewno Cię ucieszy i zasadniczo przeczy cenie. Zawsze w takich sytuacjach mam mieszane uczucia. Zestaw ten jest super budżetowy po wyeliminowaniu totalnego badziewia lub firm, które mają spory problem z realizacją praw konsumenckich, czyli gwarancji. A cały zestaw uzupełnij: TRABUCCO XPS MATCH SINKING 150 M 0,165 mm i jedna szpula wystarczy. Nie wiem czy kołowrotek posiada w zestawie drugą szpulę ale to przecież nie problem. Na drugą szpulę możesz spokojnie nawinąć grubszą lub cieńszą żyłkę. A na koniec postu i wędki TRABUCCO COMPETITION PRO 25 M przyponówka. Nie musisz się tego trzymać kurczowo, może być mniejsza średnica byleby nie większa, gdyż zestaw "strzela" w najsłabszym miejscu. Jeśli przyponówka będzie mocniejsza od głównej, to może pójść cały zestaw w diabły lub nawet złamać się wędzisko gdy źle ustawisz hamulec w kołowrotku. Gwoli przypomnienia hamulec ustawiasz dla przyponówki a nie głównej. Akcesoria, ciężarki, spławiki są wyłącznie w Twojej gestii i guście. Każdemu podobać się może co innego i nie podlega to dyskusji. Swoje zrobiłem, pora na Subnautica bo dawno nie grałem a kawa świeżo zaparzona. Edit. Szkoda, że Wind ledwie "dmuchnął" temat Wytczoka, nawet nie "polizał", bo zna tę wodę najlepiej z forumowiczów. Ja nad nią byłem ledwie dwa tygodnie pod namiotem. Okej dziekuje :)) A to wyniki mojej dzisiejszej wyprawy na rybki 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistshogun Posted June 3, 2023 Author Report Share Posted June 3, 2023 W dniu 2.06.2023 o 09:41, Alexspin napisał: W zasadzie w porządku, za wyjątkiem pierwszej przynęty z ostatniego zdjęcia. To jest przynęta offsetowa, świadczy o tym wycięcie na grzbiecie. Po pierwsze jest jakoś dziwnie wygięta, co spowoduje zaburzenia w pracy. Po drugie takie przynęty uzbraja się hakiem offsetowym i czeburaszką (zalecam wolframowe, gdyż lada dzień zacznie obowiązywać zakaz używania ołowiu). Polecam wszelkiego rodzaju przynęty typu "smużaki", małe (2-5cm) na okonie, większe (ponad 7cm) na szczupaki. Jednak namawiam Cię do podjęcia prób z blaszkami. Wobec powszechnego stosowania gum i woblerów, ryby opatrzyły się już tymi przynętami. Według mnie jest okres na reaktywację takich przynęt jak Alga (złowiłem na nią najwięcej moich szczupaków) i Gnom. W mniejszych rozmiarach są skuteczne również na okonie, a nawet pstrągi. Za najlepsze uważam blaszki firmy POLSPING, łowię nimi od początku zainteresowania spinningiem i polecam. Nigdy nie łowię na hamulcu dokręconym "na beton", jest to bez sensu - jeśli uwiesi Ci się solidna ryba, to nie zdążysz zareagować ze zluzowaniem. Osobiście ustawiam hamulec na 1/2 mocy, tym samym zachowując sobie margines na reakcję zarówno w dłół, jak i w górę. Ps Więcej o plecionkach i przynętach (bardziej szczegółowo) będę mógł się wypowiedzieć znając ciężar wyrzutu tego Twojego Shimano. Czesc! Czy chodzi o to ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Alexspin Posted June 5, 2023 Popular Post Report Share Posted June 5, 2023 (edited) O to właśnie chodziło. Moim skromnym zdaniem: - jest to wędka szczupakowa, - z uwagi na ugięcie MF mało przydatna do łowienia sandaczy z uwagi na ich twarde szczęki i konieczność mocnego zacięcia, - z uwagi na dolną granicę CW 10g, nie jest optymalnym wyborem do łowienia okoni, choć jeśli trafi się przyzwoity garbus, to przynęta >10g będzie dla niego pożądanym kąskiem, ale garbus w wodach PZW nie jest często spotykanym bywalcem, - zakres stosowanych przynęt, zapewne obsłuży od 7g do 35g, ale producenci zazwyczaj wskazują komfortowy zakres, a więc głównie należy używać przynęt 10-30g, - rozmiar kołowrotka dobrany w granicach optimum. Jeśli jak pisałeś, nastawiasz się głównie na łowienie szczupaków, ten zestaw powinien Ci przyzwoicie zdać egzamin, co zresztą widać po efektach uwiecznionych na fotkach z ostatniego połowu. Gratulacje. Z wędkarskim pozdrowieniem "połamania"... Edited June 5, 2023 by Alexspin 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistshogun Posted June 5, 2023 Author Report Share Posted June 5, 2023 (edited) 6 godzin temu, Alexspin napisał: O to właśnie chodziło. Moim skromnym zdaniem: - jest to wędka szczupakowa, - z uwagi na ugięcie MF mało przydatna do łowienia sandaczy z uwagi na ich twarde szczęki i konieczność mocnego zacięcia, - z uwagi na dolną granicę CW 10g, nie jest optymalnym wyborem do łowienia okoni, choć jeśli trafi się przyzwoity garbus, to przynęta >10g będzie dla niego pożądanym kąskiem, ale garbus w wodach PZW nie jest często spotykanym bywalcem, - zakres stosowanych przynęt, zapewne obsłuży od 7g do 35g, ale producenci zazwyczaj wskazują komfortowy zakres, a więc głównie należy używać przynęt 10-30g, - rozmiar kołowrotka dobrany w granicach optimum. Jeśli jak pisałeś, nastawiasz się głównie na łowienie szczupaków, ten zestaw powinien Ci przyzwoicie zdać egzamin, co zresztą widać po efektach uwiecznionych na fotkach z ostatniego połowu. Gratulacje. Z wędkarskim pozdrowieniem "połamania"... Dzieki! To czy moglbys jeszcze te konkretne blaszki gumy polecic pod szczupaki? Te dwie przynety plywajace po powierzchni? (Jezeli nadaja sie pod moja wedke?) I jakas wedeczke pod Okonie tylko i wylacznie i czy moj aktualny kołowrotek bedzie sie do nich nadawal? I na co zwracac jeszcze uwage podczas doboru wedki po za CW oraz jak dobrac odpowiedni kolowrotek zeby w przyszlosci tu nikogo nie meczyc Edited June 5, 2023 by mistshogun Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 6, 2023 Report Share Posted June 6, 2023 (edited) 17 godzin temu, mistshogun napisał: To czy moglbys jeszcze te konkretne blaszki gumy polecic pod szczupaki? Przytłaczającą większość moich szczupaków złowiłem na blaszki POLSPING Alga 3 i POLSPING Gnom 2, ale używam ich w pełnej rozmiarówce od 0, na które bardzo chętnie poluje okoń, a nawet pstrąg. Gum używam wyjątkowo rzadko, więc niczego Ci nie polecę. Jeśli chodzi o smużaki, to moimi ulubionymi są MIKADO Popper i JAXON Popper w różnych kolorach na szczupaki i SALMO LilL'Bug w obu rozmiarach i różnych kolorach na okonia. Podczas łowienia szczupaków nie zapominaj o przyponach. W sprawie kołowrotka napisałem wcześniej, że do Twojego wędziska w pełni się nadaje. Natomiast do okoniówki to "betoniarka". Najtańszy zestaw okoniowy jaki mogę Ci zaproponować z czystym sumieniem: - JAXON Grey Stream 1-7g - KONGER Ultris Aqua 820 FD - Sunline Siglon 4x PE 0,3 Połamania... Edited June 6, 2023 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted June 6, 2023 Report Share Posted June 6, 2023 17 godzin temu, mistshogun napisał: To czy moglbys jeszcze te konkretne blaszki gumy polecic pod szczupaki? 8 minut temu, Alexspin napisał: Gum używam wyjątkowo rzadko, więc niczego Ci nie polecę U mnie daje najlepsze wyniki choć jest mało popularna Abu Garcia McPrey 12 cm Klasyk nad klasyki czyli SG Cannibal 10-12,5 cm Z Mikado Fishunter 10,5 cm Spróbuj także "twisterów" bo szczupaki to lubią Jak dla mnie numer jeden Fox Grub - dla siebie wybierz 12 cm Możesz także spróbować z SG Curl Tail oraz Mikado Sicario Tail 10,5 cm 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted June 10, 2023 Report Share Posted June 10, 2023 (edited) Dobrze popisano o spinningu to ja może coś o kopiowaniu z gruntówką bez spławika. Docio wskazał dobry kierunek moim zdaniem za wyjątkiem żyłki. Gdyż jest to zestaw doby do nauki za jakiś czas sam będziesz wiedział czego oczekujesz od swojego sprzętu. Rekomendowałbym taką używam nie narzekam bardzo niska rozciągliwość. Byłem na rybach z moim kolegą (pisałem na forum). On ryby nie mógł złowić właśnie przez źle ustawione wędki i rozciągliwą żyłkę nie mógł zauważyć brania. To jedna sprawa. Podpórki kup proste najzwyklejsze bez fajerwerków (ja bym kupił na allegro takie bo są tańsze ) potem dojrzejesz do bardziej wyszukanej formy. Sygnalizacja brania-wystarczy ci tani hanger o taki (buczków nie potrzebujesz na początku ale jak ich pragniesz to monster fishing-a były chwalone przez jkarpia). Dlaczego nie bombka? Bo moim zdaniem ma jedną dyskwalifikującą wadę-za słabo napina żyłkę. Oczywiście żyłka nie może być napięta jak struna (wyjątkiem jest sytuacja kiedy wieje bardzo silny wiatr). Osobiście wolę mieć żyłkę napiętą niżeli luźną (obydwa rozwiązania mają swoje wady i zalety). Napięta żyłka pokarze ci wszystkie brania czy to podnoszone czy opadające. Jednak taka żyłka może przestraszyć rybę lub zmniejszyć częstotliwo brań. Mogą też pojawiać się brania fałszywe (ocierki) Żyłka luźna zachowuje się odwrotnie. Na przypony używam Takiej plecionki tylko 0,14 lub 0,16 (nie pamiętam któraś z poważnych a napis mi się wymazał ). Wiem to herezja dla niektórych ale taka plecionka jest tania i można nauczyć się wiązać bez płaczu i marnowania drogich plecionek w otulinie. I najważniejsza część zestawu haczyk on musi być dobry. Najlepiej pokryty powłoką teflonową (ptfe) ostry, wytrzymały. Osobiście polecam z małych (i dość tanich) rozmiarów polecam kamasana (t911 , t360 10 są super ostre i całkiem wytrzymałe ) , drenana (wide gape stosowałem 6,8,10 są one bez powłoki jednak są tanie, dosyć ostre (jednak szybko tępieją ale pewnie osełka załatwiłaby sprawę ) i bardzo wytrzymałe jednak mają tendencję do rdzewienia przy złym składowaniu) kupiłem sobie ostatnio haki od kordy (wide gape XX 4,6,8 na próbę jutro pewnie z nimi pojadę to je przetestuję, z pierwszych wrażeń to primo rozmiarówka jest zaniżona 8 kordy jest tak samo duża jak 6 drenana secundo są zrobione z z****e grubego druta zrobił na mnie wrażenie ,tercjo są ostre są ostrzejsze od kamasanów (kiedyś uważałem kamasana za wzór ostrości ). Jkarp polecał kiedyś carpusy (na innym forum ) . Jeżeli wyrazisz chęci to napiszę coś o zestawach końcowych i akcesoriach. Ale jak widać można napisać książkę bo to co napisałem to liźniecie tematu (a jkarp wie jeszcze więcej !) .... Edited June 10, 2023 by mikolaj łódzki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistshogun Posted July 15, 2023 Author Report Share Posted July 15, 2023 (edited) Czesc! Mam chyba jakis problem badz poprostu nie szczescie mialem 2 wypady na okonie w takich godzinach: 17-22 oraz 3-7 rano Jednakze ani jednego brania nie mialem czy cos zle robie? (Ktory tu zestaw do montowania sie lepszy okaze lub jak inaczej skladac) Probowalem robic tak zestaw : Glowka jigowa agrafka okolo 40 CM fluorocarbonu plecionka Glowka Jigowa Fluorocarbon plecionka Sprzet - JAXON Grey Stream 1-7g - KONGER Ultris Aqua 820 FD -Fluorocarbon 0,19MM -Plecionka jak na zdjeciu -Przynety jak na zdjeciu maksymalny rozmiar przynety to 2,5CM -Glowki Jigowe 0,8g 1,5G 3G 4G probowalem -Hak Jigowy nr 6 (niestety mniejszych nie znalazlem. Woda to Zbornik Retencyjny (Okonie napewno sa bo na Dendrobene lowilem) lowilem zarowno jak 20-80CM glebokosci jak i miejsca w ktorych sa po 4M jednakze bez skutecznie. Bardzo prosze o rady. Edited July 15, 2023 by mistshogun Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts