Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Z pewnością ale nie wiesz czy dalej ma taką samą wytrzymałość. Przechowywana bez dostępu światła i ekstremalnych temperatur nie powinna wiele stracić na jakości. 

Szpula żyłki nie kosztuje dużo więc warto odświeżyć.

Edytowane przez zwykły michał
Dopisek
Napisano

Obiegowe opinie wędkarskie są pozbawione elementu wiedzy i to trzeba uwzględnić. Przechowywanie zależy od tego jak została zakonserwowana i od materiału użytego na żyłkę.

Żyłka poliamidowa, jeśli nie została umyta przed leżakowaniem to masz pewność, że minerały (połów w czystej wodzie, stawy, jeziora), wytworzyły mini skorupę tam, gdzie była zamoczona. Przy rozwijaniu skorupka pęka i tnie powierzchniową warstwę żyłki mocno ją osłabiając, tak jak pisze Michał. Gdy łowiłeś w zanieczyszczonej chemicznie wodzie to od razu jest do wyrzucenia i chodzi mi tu głównie o rzeki. Może być na niej nie tylko skorupa ale i zmiany wewnętrzne niewidoczne dla oka.

Podobnie jest z żyłką poliestrową, niemal już niespotykaną. Ta nawet po jednym sezonie łowienia w czystej wodzie niemal rozpada się w oczach.

Przechowywanie przy kaloryferze lub w kuchni też jej nie sprzyja i tu znów zgadzam się z Michałem. Jednak co do światła... Pisałem, że poliester po sezonie rozłazi się w oczach ale poliamid potrzebuje ponad 300 lat na częściowy rozkład. Były przeprowadzone badania na początku tego wieku na zwykłych 20-30 mikronowych zwykłych reklamówkach. Szpula 150 m żyłki 0,16 mm ma w sobie kilka razy więcej poliamidu niż reklamówka.

Początek tego wieku to w ogóle w wędkarstwie niezły okres dla wszelkich ściemniaczy. Wpierw masowo pojawiły się żyłki poliamidowe. Tak, tak, wtedy jeszcze królowały poliestrowe. Poliamidowe były 2-3 krotnie droższe i 2 krotnie wytrzymalsze. Wtedy to zadziałał marketing i firmy działające na starej technologii masowo ogłaszały, że to ich żyłki mają prawdziwą wytrzymałość a reszta to ściema. Jednak nic nie przebije żyłek pewnej firmy, która wypuszczała swoje wyroby w specjalnych torebkach lub puszkach aby nie dostawało się światło. Żyłki były dużo droższe od standardowych lecz poza opakowaniem niczym się nie różniły. :) Ciekawe dlaczego ta oferta skierowana była głównie do spinningistów i karpiarzy? No wiadomo, pytanie retoryczne. :D 

Napisano

Stara żyłka ma jedno a nawet dwa zastosowania, można jej spokojnie uzyć jako podkłąd aby wypełnić szpule kołowrotka, drugie to wiązanie na boczkniku ciezarka z kamienia przy metodach "na zwywke" 

Napisano
8 hours ago, Docio said:

Jednak nic nie przebije żyłek pewnej firmy, która wypuszczała swoje wyroby w specjalnych torebkach lub puszkach aby nie dostawało się światło 

Dalej można kupić żyłki pakowane w kartonowe pudełka. 

Napisano (edytowane)

Moim skromnym zdaniem, ta żyłka może mieć zastosowanie jedynie jako:

7 godzin temu, Wartburg napisał:

(...) podkład aby wypełnić szpule kołowrotka (...)

Użycie do innych celów niesie bardzo duże zagrożenie, że nie spełni żadnego. Osobiście wykorzystałbym ją jako "wypełniacz" śmietnika.
Żyłki są na tyle tanie, że nie warto ryzykować.

Edytowane przez Alexspin
Napisano
8 godzin temu, zwykły michał napisał:

Dalej można kupić żyłki pakowane w kartonowe pudełka. 

Michał nie chodziło mi o kartonowe pudełka lecz o szczelne torebki metalizowanej folii, czyli coś jak chipsy.

Napisano
W dniu 28.06.2023 o 06:23, Alexspin napisał:

Użycie do innych celów niesie bardzo duże zagrożenie, że nie spełni żadnego. 

zyłka do ciężarka na zrywke ma sie urwać- to zadanie wypełni z pewnością :P

Napisano
14 minut temu, Wartburg napisał:

Sorry, masz rację. Po prostu ja myślę wyłącznie kategoriami spinnigu/castingu i stąd mój wpis.;)

Napisano
Godzinę temu, Wartburg napisał:

Tak, ale to wyższa szkoła jazdy mocno przekraczająca kogoś, kto pyta o kilkuletnią żyłkę.