malchar_szczupakkrólwód Posted July 27, 2023 Report Share Posted July 27, 2023 Mam pytanie do wprawionych spinningistów. Czy malowanie główek jigowych jest skuteczne? na przykład na czerwono lub żółto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted July 27, 2023 Report Share Posted July 27, 2023 (edited) Używam główek od Jimmy Jig Head. Główki wolframowe w przystępnych cenach. Trochę reklamy Kubusiowi zrobię ale naprawdę szybko i konkretnie chłopak sam je robi. Zawsze zgodnie z zamówieniem i na czas. Możesz spróbować zamówić kilka/kilkanaście sztuk. Ja używam głównie od niego złotych i czerwonych. Dają radę! Edited July 27, 2023 by Kusy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 27, 2023 Report Share Posted July 27, 2023 Przyznam, że sam jestem ciekaw. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted July 28, 2023 Report Share Posted July 28, 2023 (edited) 16 godzin temu, Kusy napisał: Używam główek od Jimmy Jig Head. Główki wolframowe w przystępnych cenach. Trochę reklamy Kubusiowi zrobię ale naprawdę szybko i konkretnie chłopak sam je robi. Zawsze zgodnie z zamówieniem i na czas. Możesz spróbować zamówić kilka/kilkanaście sztuk. Ja używam głównie od niego złotych i czerwonych. Dają radę! 21 godzin temu, malchar_szczupakkrólwód napisał: Mam pytanie do wprawionych spinningistów. Czy malowanie główek jigowych jest skuteczne? na przykład na czerwono lub żółto. Ja nie zauważyłem jakiś spektakularnych rezultatów przy stosowaniu różnych kolorów... a przetestowałem tego trochę Jeżeli chodzi o połów drapieżników, to jaskrawe kolory mogą pomagać "uatrakcyjnić" przynętę, ale przy łowieniu białorybu na ultra lighty, to odnoszę wrażenie że zbyt agresywny kolor może odstraszać białą rybę - moje subiektywne wrażenie @Kusy Wspomniał o wolframach, to dorzucę coś od siebie Jeżeli chodzi o główki, to ja bardzo polecam aliexpress https://pl.aliexpress.com/item/1005005402713292.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.63.2bff1c24AOOtXZ&gatewayAdapt=glo2pol - główki w różnych kolorach, wagi się zgadzają, bo mierzyłem na wadze. https://pl.aliexpress.com/item/1005003705832405.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.216.2bff1c24AOOtXZ&gatewayAdapt=glo2pol - haczyki bezzadziorowe, może delikatnie na minus, że są za grube(ale się nie wyginają), ale u mnie bardzo dobrze się sprawdzają niewątpliwym plusem jest to, że można kupić mix rozmiarów i dobierać indywidualnie do potrzeb Oba te produkty kupiłem i sprawdziłem i mogę polecić. Niestety połączyć to trzeba na własną rękę, ale ja nie mam z tym żadnego problemu, nawet jest to dla mnie przyjemne Edited July 28, 2023 by lesnypatataj 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted July 28, 2023 Report Share Posted July 28, 2023 Połączenie główki z hakiem jest banalnie łatwe. Wystarczy szybkowiążący klej epoksydowy i gąbka. Po wyschnięciu trzeba jeszcze usunąć klej z oczka haczyka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted July 28, 2023 Report Share Posted July 28, 2023 1 godzinę temu, Ubertroll napisał: Połączenie główki z hakiem jest banalnie łatwe. Wystarczy szybkowiążący klej epoksydowy i gąbka. Po wyschnięciu trzeba jeszcze usunąć klej z oczka haczyka. Ja to robię za pomocą kleju utwardzanego UV, też się sprawdza, nigdy nic się nie rozkleiło Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted July 30, 2023 Report Share Posted July 30, 2023 (edited) Zmieniam zdanie, główki wolframowe fluo robią robotę Edited July 30, 2023 by lesnypatataj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 31, 2023 Report Share Posted July 31, 2023 (edited) W dniu 28.07.2023 o 15:46, lesnypatataj napisał: Ja nie zauważyłem jakiś spektakularnych rezultatów przy stosowaniu różnych kolorów... a przetestowałem tego trochę Podobnie, nie dostrzegłem różnic w łowności przy zastosowaniu malowanek. Stosuję główki/czeburaszki wolframowe w kolorze naturalnym, tyle, że ja rzadko używam gum, więc moja opinia może być mało obiektywna. 7 godzin temu, lesnypatataj napisał: Zmieniam zdanie, główki wolframowe fluo robią robotę Czy aby na pewno miał wpływ kolor główki? Zgodziłbym się z tym, gdyby kontrastowała z kolorem gumki, na przykład czerwona. W Twoim przypadku jest w tym samym kolorze, więc chyba znaczenie jej koloru nie miało szczególnego wpływu na sukces. Edited July 31, 2023 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted July 31, 2023 Report Share Posted July 31, 2023 36 minut temu, Alexspin napisał: Czy aby na pewno miał wpływ kolor główki? Zgodziłbym się z tym, gdyby kontrastowała z kolorem gumki, na przykład czerwona. W Twoim przypadku jest w tym samym kolorze, więc chyba znaczenie jej koloru nie miało szczególnego wpływu na sukces. Raczej żarcik testowałem różnego koloru tanty, skracając je i dopasowując, kolor główki był drugorzędny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 31, 2023 Report Share Posted July 31, 2023 3 hours ago, Alexspin said: Czy aby na pewno miał wpływ kolor główki? Zgodziłbym się z tym, gdyby kontrastowała z kolorem gumki, na przykład czerwona. Pytam jako laik. Czy nie jest czasami tak, że nawet drobna zmiana koloru przynęty poprawia brania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 1, 2023 Report Share Posted August 1, 2023 19 godzin temu, zwykły michał napisał: Czy nie jest czasami tak, że nawet drobna zmiana koloru przynęty poprawia brania? Niezaprzeczalnie tak, czasami ma wpływ. Dla tego napisałem o kolorze główki/czeburaszki kontrastującym z kolorem przynęty. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts