Jump to content

malowane główki jigowe

Recommended Posts

Używam główek od Jimmy Jig Head. Główki wolframowe w przystępnych cenach. Trochę reklamy Kubusiowi zrobię :D ale naprawdę szybko i konkretnie chłopak sam je robi. Zawsze zgodnie z zamówieniem i na czas. Możesz spróbować zamówić kilka/kilkanaście sztuk.

Ja używam głównie od niego złotych i czerwonych. Dają radę!

Edited by Kusy

16 godzin temu, Kusy napisał:

Używam główek od Jimmy Jig Head. Główki wolframowe w przystępnych cenach. Trochę reklamy Kubusiowi zrobię :D ale naprawdę szybko i konkretnie chłopak sam je robi. Zawsze zgodnie z zamówieniem i na czas. Możesz spróbować zamówić kilka/kilkanaście sztuk.

Ja używam głównie od niego złotych i czerwonych. Dają radę!

21 godzin temu, malchar_szczupakkrólwód napisał:

Mam pytanie do wprawionych spinningistów. Czy malowanie główek jigowych jest skuteczne? na przykład na czerwono lub żółto.

Ja nie zauważyłem jakiś spektakularnych rezultatów przy stosowaniu różnych kolorów... a przetestowałem tego trochę :)
Jeżeli chodzi o połów drapieżników, to jaskrawe kolory mogą pomagać "uatrakcyjnić" przynętę, ale przy łowieniu białorybu na ultra lighty, to odnoszę wrażenie że zbyt agresywny kolor może odstraszać białą rybę ;)  - moje subiektywne wrażenie

@Kusy Wspomniał o wolframach, to dorzucę coś od siebie

Jeżeli chodzi o główki, to ja bardzo polecam aliexpress 
https://pl.aliexpress.com/item/1005005402713292.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.63.2bff1c24AOOtXZ&gatewayAdapt=glo2pol  - główki w różnych kolorach, wagi się zgadzają, bo mierzyłem na wadze.

https://pl.aliexpress.com/item/1005003705832405.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.216.2bff1c24AOOtXZ&gatewayAdapt=glo2pol  -  haczyki bezzadziorowe, może delikatnie na minus, że są za grube(ale się nie wyginają), ale u mnie bardzo dobrze się sprawdzają :) niewątpliwym plusem jest to, że można kupić mix rozmiarów i dobierać indywidualnie do potrzeb

Oba te produkty kupiłem i sprawdziłem i mogę polecić.

Niestety połączyć to trzeba na własną rękę, ale ja nie mam z tym żadnego problemu, nawet jest to dla mnie przyjemne ;)

Edited by lesnypatataj

Guest Ubertroll

Połączenie główki z hakiem jest banalnie łatwe. Wystarczy szybkowiążący klej epoksydowy i gąbka. Po wyschnięciu trzeba jeszcze usunąć klej z oczka haczyka.;)

20230728_180636.jpg

1 godzinę temu, Ubertroll napisał:

Połączenie główki z hakiem jest banalnie łatwe. Wystarczy szybkowiążący klej epoksydowy i gąbka. Po wyschnięciu trzeba jeszcze usunąć klej z oczka haczyka.;)

20230728_180636.jpg

Ja to robię za pomocą kleju utwardzanego UV, też się sprawdza, nigdy nic się nie rozkleiło ;) 

W dniu 28.07.2023 o 15:46, lesnypatataj napisał:

Ja nie zauważyłem jakiś spektakularnych rezultatów przy stosowaniu różnych kolorów... a przetestowałem tego trochę :)

Podobnie, nie dostrzegłem różnic w łowności przy zastosowaniu malowanek. Stosuję główki/czeburaszki wolframowe w kolorze naturalnym, tyle, że ja rzadko używam gum, więc moja opinia może być mało obiektywna.

7 godzin temu, lesnypatataj napisał:

Zmieniam zdanie, główki wolframowe fluo robią robotę:P

IMG_20230730_125153_1.thumb.jpg.2ccf31e545333317b0c35b2597d19d0a.jpg

Czy aby na pewno miał wpływ kolor główki? Zgodziłbym się z tym, gdyby kontrastowała z kolorem gumki, na przykład czerwona. W Twoim przypadku jest w tym samym kolorze, więc chyba znaczenie jej koloru nie miało szczególnego wpływu na sukces.;)

Edited by Alexspin

36 minut temu, Alexspin napisał:

Czy aby na pewno miał wpływ kolor główki? Zgodziłbym się z tym, gdyby kontrastowała z kolorem gumki, na przykład czerwona. W Twoim przypadku jest w tym samym kolorze, więc chyba znaczenie jej koloru nie miało szczególnego wpływu na sukces.;)

Raczej żarcik :P testowałem różnego koloru tanty, skracając je i dopasowując, kolor główki był drugorzędny :D

3 hours ago, Alexspin said:

Czy aby na pewno miał wpływ kolor główki? Zgodziłbym się z tym, gdyby kontrastowała z kolorem gumki, na przykład czerwona.

Pytam jako laik.

Czy nie jest czasami tak, że nawet drobna zmiana koloru przynęty poprawia brania? 

19 godzin temu, zwykły michał napisał:

Czy nie jest czasami tak, że nawet drobna zmiana koloru przynęty poprawia brania? 

Niezaprzeczalnie tak, czasami ma wpływ. Dla tego napisałem o kolorze główki/czeburaszki kontrastującym z kolorem przynęty.