Jump to content

Czy muszę wyrobić sobie nową kartę?

Recommended Posts

mam pytanie w 2015 roku miałem 9 lat i dostałem kartę wędkarską i od tamtego momenty nie łowiłem a chciałbym zacząć łowić a mam 17 lat i czy musze wyrobić sobie nową ? 

czy muszę coś innego zrobić 

zdjęcie nie jest aktualne i co z tym mam zrobić 

• hege changed the title to Czy muszę wyrobić sobie nową kartę?

Zgodnie z prawem dokumenty wydawane ze zdjęciem przez państwo mają ważność przez 10 lat lub do momentu znacznych zmian w wyglądzie. 9 a 17 lat to przepaść dla twarzy, więc może nie duplikat a wymiana na nową, bo duplikat jest powieleniem posiadanego i utraconego dokumentu.

Do duplikatu i tak potrzebne jest nowe zdjęcie, gdyż nie jest to ksero starej karty, tylko nowy papierek.

Jak się domyślam, jest to karta młodzieżowa, po ukończeniu 18 roku życia i tak będziesz musiał wymienić kartę. Nie wiem ile Ci zostało do ukończenia pełnoletniości, ale proponuję zaczekać i przebidować z tą starą kartą, kontrole są bardzo rzadko, a jeśli będziesz miał ze sobą również inny dokument tożsamości (legitymację szkolną) to rozsądny kontroler nie będzie Ci robił problemów.

Zależy, czy to zdjęcie było robione gdy byłeś dzieckiem, czy jest choć trochę podobne do Twojego obecnego wyglądu. Ja mam w prawie jazdy zdjęcie sprzed 50-lat i jakoś nikt mi tego nie kwestionuje. Przed obowiązkową wymianą kart wędkarskich miałem fotkę sprzed 40-lat i też nie było problemu.
Każdy musi to rozstrzygnąć indywidualnie, porównując swoje obecne podobieństwo z fotką.

Edited by Alexspin

7 godzin temu, Docio napisał:

Zgodnie z prawem dokumenty wydawane ze zdjęciem przez państwo mają ważność przez 10 lat lub do momentu znacznych zmian w wyglądzie. 9 a 17 lat to przepaść dla twarzy, więc może nie duplikat a wymiana na nową, bo duplikat jest powieleniem posiadanego i utraconego dokumentu.

A jak dostałem w tedy karte wętkarską  i niepisałem egzaminu to ja muszę go napisać czy nie bo Niektórzy mówią że muszę napisać egzamin 

17 lat i błędy od których oczy bolą, masz powód do wstydu.

Uściślijmy, chodzi Ci cały czas o Kartę Wędkarską wydaną przez starostę, czy o legitymację członkowską PZW?

4 godziny temu, Docio napisał:

17 lat i błędy od których oczy bolą, masz powód do wstydu.

Uściślijmy, chodzi Ci cały czas o Kartę Wędkarską wydaną przez starostę, czy o legitymację członkowską PZW?

to i to jakbyś mógł opowiedzieć o tym 

3 godziny temu, hoderny1232 napisał:

To nie jest odpowiedź. Opisz dokument jaki posiadasz i o który rozchodzi się w tym temacie. Co jest napisane w nagłówku, ile ma stron, itp.

3 hours ago, hoderny1232 said:

Rozumiem, że są wakacje ale do szkoły musisz chodzić w tym wieku. Zdanie które napisałeś jest kompletnie pozbawione sensu. 

Pójdź do lokalnego koła i pokaż jakie masz dokumenty. Powiedzą Ci czy trzeba coś aktualizować zanim sprzedadzą pozwolenie.

• 2 months later...
W dniu 3.08.2023 o 06:43, Alexspin napisał:

Jak się domyślam, jest to karta młodzieżowa, po ukończeniu 18 roku życia i tak będziesz musiał wymienić kartę.

Syn ma 14, teraz wyrobił kartę i jest taka sama jak moja. Nie ma informacji że to karta młodzieżowa.

Karta Wędkarska jest jedna, nie rozróżnia wieku, płci czy koloru skóry. To dokument państwowy jak prawo jazdy. Rozróżnienia takie jak: młodzieżowa, normalna, ulgowa są w PZW i nie dotyczą samej karty lecz opłat wnoszonych za członkostwo i wędkowanie a są umieszczane w legitymacji członkowskiej PZW i licencji połowowej.

Dawniej, bardzo dawno, dawno, w latach 70-tych ubiegłego stulecia Karta Wędkarska i legitymacja członkowska PZW były jedną książeczką. Ten fakt do dziś u niektórych siedzi w głowie i najzwyczajniej mylą te dwa dokumenty. Dla dorosłych miała kolor ciemno niebieski a młodzieżowa miała kolor czerwony.

Mnóstwo wędkarzy myli te dokumenty gdyż nie chce im się przeczytać nagłówków w tych dokumentach a niektórzy nawet jak przeczytają to nie rozumieją, że to zasadniczo różne dokumenty.

Alex, a kto czyta nagłówki? Tylko pokręcone osobniki, które czytają instrukcje wszelakie, czyli osobniki takie jak ja. ;) Wędkarza interesuje, wysokość opłaty i to co jest napisane w zasadach połowu. 50% członków PZW nie kojarzy co to statut związku a 99% nigdy go nawet nie przekartkowało. Do tych 99% spokojnie dołączam lekturę ustawy o rybactwie śródlądowym i rozporządzenie o zmienionej nazwie ale już znajomość ustaw wymienionych w RAPR to nie zna 99,999% wędkarzy. Jak dołączę jeszcze kilka dziewiątek to dołączę wiedzę o roślinach i zwierzętach chronionych.

Także spoko. :)