Jump to content

RYOBI ARCTICA VS RYOBI ARCTICA NEW

Recommended Posts

Witam 

Zastanawiam się nad zakupem jednego z tych dwóch kołowrotków: 

https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-ryobi-arctica-5000-13959894442

https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-ryobi-arctica-5000-new-12522616989?reco_id=6fc9dd2d-3373-11ee-a81e-5ab6ebfddd5f&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Kod producenta: ARC-5000

Kod producenta: CHW-ART-5000

Dane techniczne niby mają takie same ale czy na pewno? Różnią się tylko kolorem i ceną ?

W danych technicznych nie ma żadnych różnic. Kołowrotek zmienił się jedynie wizualnie.

Więc sprawdź dobrze ceny nim kupisz bo ten który wkleiłeś za 450 zł został mocno przeszacowany, sprzedawca zarobi kupujący straci. Tu masz podstawowy model o stówę taniej. W "nowym"  nawet cena się nie zmieniła.

Ceny sprawdzałem tylko pobieżnie bo mi się nie bardzo chce szukać.

Edited by ryukon1975

48 minutes ago, miszcz666 said:

Kod producenta: ARC-5000

Kod producenta: CHW-ART-5000

To jest kod dystrybutora a nie producenta. Ten drugi to aktualny kod Dragona a pierwszy pewnie poprzedniego dystrybutowa. Między czasie zmieniła się kolorystyka bo poprzedni się opatrzył.

Edited by zwykły michał
dopisek

Ryobi ma a przynajmniej miał dwóch dystrybutorów.

Odpowiednie modele różniły się u nich.

Na przykład Zauber od Kongera miał składaną korbkę. Zaś u Dragona klasyczną wkręcaną. Różniła je też liczba łożysk.

Tyle wiem tak z pobieżnych oględzin bo nigdy nie miałem ochoty prowadzić studiów nad tymi różnicami.

Jednak to świadczy jak producenci traktują rzeczy w tej cenie. To jeszcze nie "sprzęt" tylko towar, źródło dochodu. Na jednej bazie zmieniając kilka szczegółów mają kołowrotek match, feeder, spinning i pozostałe prawie bez żadnych kosztów.

Robią tak wszystkie firmy zmiany następują w trochę innym przedziale cenowym.

Edited by ryukon1975

• 2 weeks later...

Te szpule najprawdopodobniej różnią się rozmiarem. Sprawdź jakie są na nich opisane pojemności, jeśli są identyczne, to nie ma problemu, jeśli 6-tysiączka ma większą pojemność od 5-tysiączki, to nie będą one zamienne i 6-tysiączka nie będzie pasowała do nowego 5000, po prostu będzie za duża.

A w tych arcticach nie ma tak że przy rozmiarach 5000 i 6000 kołowrotek jest identyczny i tylko szpula jest większa? A podstawa szpuli (wejście) jest takie samo?

Już doczytałem :"szpula 6000 nie będzie pasowała do 5000" . Temat do zamknięcia 

Edited by miszcz666

3 godziny temu, Alexspin napisał:

Czyli miałem rację.

Tak dokładnie. 
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Ps kupiłem ten NEW 5000 i po dwóch wyjściach jestem bardzo zadowolony. Kołowrotek działa dobrze i nie jest za ciężki, pod większe gumy i woblery stawiające większy opór na rzece bug jest w sam raz.

Rozmiar 6000 byłby chyba jeszcze lepszy bo rozmiar kołowrotka taki sam a szpula większa, w tym 5000 jest taka sama jak w 4000 (wchodzi jakieś 150m 0,20mm).

Edited by miszcz666