Greqq Napisano 20 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Witam kolegów po kiju, zna ktoś godną polecenia spławikówke z kołowrotkiem do ~300-350zł z lekkim zapasem. Chciałabym nią łowić ryby do 8kg na dosyć zarośniętym łowisku,z góry dziękuję. Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez Greqq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 20 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Nie ma takich. Potrzebujesz mocny kij, może być jakiś kompozyt i będzie tańszy ale pierwszy z brzegu kołowrotek szybko się rozleci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greqq Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 To w takim razie 350 w tej cenie już coś chyba znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 20 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Tu nie chodzi już o cenę lecz technikę, czyli gruntówka ze spławikiem. Samo wędzisko powinno mieć cw 20-60 g albo 30-80 g a to już sztywna pała jak do żywca na szczupaki. Mniejszym rybom praktycznie każde zacięcie będzie rozrywać pyszczek. W sprawie mogła by pomóc rozciągliwa żyłka, która nieco by zamortyzowała zacięcie ale z kolei jak ryba lekko przymuruje, a tej wielkości na pewno, to z zielska nie ma szans jej wyciągnąć. Kołowrotek też nie byle jaki tylko typowo gruntowy z przełożeniem max 4.6:1 a sama szpula powinna pomieścić minimum 100 m żyłki 0,30 mm lub nawet o,35 mm żyłki gruntowej, sztywnej, nierozciągliwej aby można było od razu rybę przytrzymać i kontrolować hol po zacięciu. Nie twierdzę, że nie da rady jednak nad tym trzeba by było mocno popracować i zwiększyć budżet co najmniej dwukrotnie bo te 350,- to może na kołowrotek wystarczy. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 20 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Co znaczy zarośnięte łowisko? Rogatek moczarka, nurzaniec? Dlaczego chcesz na spławik łowić tak duże ryby? Osobiście wybrałbym metodę gruntową z cieżarekiem centrycznym, sprężyną/metodą. Lub tyczka ale o niej się nie wypowiem bo nie posiadam. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 21 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Nie pierwszy raz widać, że mamy do czynienia z młodą osobą która sama nie wie czego chce. Pewnie ktoś złowił karpia tej wielkości i teraz wszystkim się wydaje, że tylko takie będą łowić Gdybym miał taki zbiornik w pobliżu to bym kupił wędzisko 3.6m do 40g, kołowrotek z dobrym hamulcem, żyłkę 0.22mm i przypon 0.18-0.20mm. Na taki zestaw można wyjąć spore ryby a co się zerwie to jego szczęście. Zarośnięte łowisko? Wybierałbym takie miejsca w których podołam wyjąć zdecydowaną większość ryb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 21 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Michał, dwa posty i żaden nie odpowiada na pytanie autora. Według Ciebie nie ma takich spławikówek a według mnie są. W latach 90-tych specjalizował się w tym DAM, Silstar, Cormoran i wiele innych firm, które oferowały wędziska nawet do 100 g pod technikę spławikową. Serie leszcz, brzana, karaś i inne to niemal legendy, gdyż były konstruowane pod odpowiednie zacięcia, czyli miały odpowiednie ugięcie. Obecnie takie wędziska klasyfikowane są jako float. Nawet dziś na łowiskach specjalnych, gdzie jest całkiem sporo dużych ryb, zdecydowanie większych od podanych przez autora wątku, wędziska z cw 80 g mocnym kołowrotkiem gruntowym i żyłką 0,40 mm to chleb powszedni. Jednak aby dobrać odpowiednie wędzisko trzeba posiedzieć i to sporo, pogrzebać i szukać wytrwałe bo pomiędzy cw 20-80 a 40-80 różnica w ugięciu jest kolosalna. No to co, ujmiesz rzeczowo temat, czy będziesz forsował swoje przekonania o feederze? I jeszcze jedno 1 godzinę temu, zwykły michał napisał: Nie pierwszy raz widać, że mamy Nie uogólniaj, nie jesteś głosem forum lecz głosem na forum. Ja nie Katarzyna i w razie czego dam po łapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 21 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 43 minutes ago, Docio said: Michał, dwa posty i żaden nie odpowiada na pytanie autora. Według Ciebie nie ma takich spławikówek a według mnie są. Pierwszy post odpowiadał w pełni bo autor pytał o zestaw do 250 PLN a później edytował. Zwróć uwagę, że post był edytowany chwilę po mojej odpowiedzi. Wędzisko i kołowrotek za 250 PLN (350zł po edycji) na ryby tej wielkości? Moja odpowiedź dotyczyła właśnie tego co sam stwierdziłeś później, że 350 PLN nie wystarczy na taki cały zestaw. Rzeczowo czy nie? 51 minutes ago, Docio said: No to co, ujmiesz rzeczowo temat, czy będziesz forsował swoje przekonania o feederze? Poproszę o cytat z mojej wypowiedzi odnośnie feedera. 54 minutes ago, Docio said: Nie uogólniaj, nie jesteś głosem forum lecz głosem na forum. Ja nie Katarzyna i w razie czego dam po łapach. Jak najbardziej jestem głosem na forum i nigdy nie twierdziłem że jest inaczej bo zwyczajnie nie lubię przewodzić. Emocje biorą górę bo wprost pisałem co myślę na temat trolla? Nie mam cienia wątpliwości, że nie jestem jedyną osobą która myśli w ten sposób. Tak już mam, że nie ukrywam co myślę. Czasami płacę za to ale dalej uważam, że kulturalnie można powiedzieć wszystko co ma się na myśli. Przejrzyj sobie posty tej osoby i policz ile z nich miało jakikolwiek związek z tematem i trzymało się regulaminu czyli pisania po polsku. Dużo mniej niż połowa. Jeżeli masz taką potrzebę to załóż nowy temat i wyłuskam Ci kilka cytatów. Sam nie pisze poprawnie ale przynajmniej się staram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 21 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Panowie, trochę zimnej wody. Szklanka albo dwie. A co do wiadomo kogo, to byla jej własna decyzja. No, może trochę pomogłem, w sumie taki pomocny gość ze mnie. A teraz wracamy do tematu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 21 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 3 hours ago, wind said: Panowie, trochę zimnej wody. Szklanka albo dwie. Wypiłem pintę, zimne było ale nie rzuca na kolana. O tym będzie w innym wątku Jeżeli chodzi o dedykowane wędziska to sprawdzę w mojej "stajni" bo zwyczajnie nie pamiętam szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi