Dario1906 Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 Witam wszystkich poproszę o mała podpowiedź. Wybieram się pierwszy raz w życiu na sandacza na martwą rybkę zestaw gotowy tylko mam dylemat z haczykiem jest tego sporo i nie wiem co wybrać. Może ktoś coś polecić??
Wartburg Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 Ja z powodzeniem stosowałem V-point VPP00496BU-100, raczej duże 1/0 i większe, kiedyś to był wzór mustada ale jak to czesto sie ostatnio dzieje już nie jest. 3
Dario1906 Napisano 1 Września 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 (edytowane) 5 godzin temu, Wartburg napisał: Ja z powodzeniem stosowałem V-point VPP00496BU-100, raczej duże 1/0 i większe, kiedyś to był wzór mustada ale jak to czesto sie ostatnio dzieje już nie jest Haczyki kupione, zestawy zrobione. Dzisiaj będzie nocny debiut na sandacza no zobaczymy przynęta kupiona też będzie debiutem w mojej historii wędkarstwa. Edytowane 1 Września 2023 przez Dario1906 1
zwykły michał Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 Miewam takie pomysły Pochwal się jak było bo poważnie nad tym myślę.
Dario1906 Napisano 1 Września 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 1 minutę temu, zwykły michał napisał: Miewam takie pomysły Pochwal się jak było bo poważnie nad tym myślę. Oczywiście że się pochwale wielkich nadziei sobie nie robię, ale moze akurat P.S Mydło i ręcznik zabrane
Wartburg Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Dario1906 napisał: . W to miejsce stosuje wędeczkę spłąwikową UL... Nieopodal miejsca gdzie spodziewam sie sandaczy zwykle można trafić kiełbie, jak nie ma to ujlejki czy cokolwiek i z góry na długim przyponie ogonek. Edytowane 1 Września 2023 przez Wartburg
zwykły michał Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 Poznałem dwóch łowców ryb drapieżnych którzy łowią w tym samym miejscu. Dla mnie liczy się tylko białoryb ale mają zachęcające wyniki na trupka. Są tam sandacze, okonie i szczupaki więc można spróbować. 1
Gość Ubertroll Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 (edytowane) 12 godzin temu, Dario1906 napisał: Witam wszystkich poproszę o mała podpowiedź. Wybieram się pierwszy raz w życiu na sandacza na martwą rybkę zestaw gotowy tylko mam dylemat z haczykiem jest tego sporo i nie wiem co wybrać. Może ktoś coś polecić?? Podziel się spostrzeżeniem jak koreluje się łowienie sandaczy "na trupka" z wyczepianiem haczyka z trzewi. Bo nie wiem, czy życzyć Ci udanych połowów, czy smacznego! Edytowane 1 Września 2023 przez Ubertroll
Wartburg Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 Należy ciąć szybko i nie ma problemu... Swoją drogą sandacz jest smaczny co nie znaczy że obowiązkowo należy zabrać wszystkie złapane
Gość Ubertroll Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 (edytowane) Tiaaaaaaaaa, zasiadki z trupkami. Sam byłem świadkiem czterech brań na rybie zwłoki i czterech zażartych po koniec przewodu pokarmowego sandaczy. Jest to dla mnie metoda na pozyskiwanie rybiego białka. W sumie to (... cenzura) mnie obchodzi, że zapewne jestem ortodoksem, ale (autocenzura) mnie wszelkie żywce i trupki. Nie jestem święty. Konsumuję sandacza w Wigilię, raz/dwa razy w roku zdarzy się, że decyduję się wziąć rybę na prośbę właściciela wody, bądź kiedy nie rokuje przeżycia. Edit. Jaki wredny choć symboliczny nr 500 post Edit 2. Ocenzurowano na prośbę Administracji. Edytowane 2 Września 2023 przez Ubertroll
zwykły michał Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 Dopytam jak to wygląda. Kompletnie nie przyszło mi do głowy, że tutaj może być problem.
Gość Ubertroll Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 Jak do mnie, to z czym, bo nie nadążam
zwykły michał Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 2 minutes ago, Ubertroll said: Jak do mnie, to z czym, bo nie nadążam Rozwinę swoją myśl Zapytam chłopaków nad wodą jak to wygląda z połykaniem haczyków do trzewi. Anglicy łowią, żeby wypuszczać i zabieranie w ogóle nie wchodzi w grę. Z pamięci napiszę, że łowią w kanale około 7m szerokości z lekkim spławikiem przelotowym na trupki około 10 cm długości. Nie kojarzę jaki może być rozmiar haka ale pewnie około 1-2. Kiedy widziałem pierwszy raz myślałem, że łowi leszcze na kukurydzę.
Wartburg Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 Trol, wyjmij kij z zadniej strony!! Swoją kiedy trzeba ciąć aby sie sandacz zaczepił za ślepą kiszke, no chyba jak 20m zyłki wyciągnie, fakt zasem kłąpnie ryjem koło miejsca postoju i wtedy może wchłonąć głęboko ale jak tniemy po pierwszym ruchu szczytówki raczej często sie to nie zdarza... 1
Docio Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 (edytowane) 37 minut temu, Ubertroll napisał: Nie jestem święty, ale nie cierpię tego typu metod. I wcale się nie dziwię. Większość łowców nie umie łowić tymi technikami. Zostali błędnie nauczeni w aspekcie zdobywania mięsa i tak będą przekazywać dalej, obecnie na YT i Face coś tam. Książki nie widzieli na oczy, bo tam jest wszystko napisane, wręcz podane na tacy. Wartburg w poście wyżej ujął sedno problemu, ale to info wyłącznie dla wiedzących co i jak. Początkujący nie zatnie. Od początku lat 80-tych łowiłem na żywca i trupka i żadna ryba nie zaliczyła zgonu, nawet węgorze, które są wyjątkowo łakome. Przestałem tuż przed przełomem wieków ze względów zdrowotnych ale i rozsądku, gdy nad wodą widziałem spinningistów pchających do torby wszystko co wyciągnęli z wody. Wiedziałem, że przy takim rozwoju tej metody to będzie pogrom dla wód i nie myliłem się. Na początku wieku spinning królował w wędkarstwie. Edytowane 1 Września 2023 przez Docio 2
Wartburg Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 Uproszczając jak postawisz gruntówki i idziesz pić wódke, zatnie sie za ślepą kiszke bankowo, jeśli uzywasz jednej wędki to tu to tam to bliżej to dalej to troche popuścisz czy podciągniesz a ręke masz na odziemku a oko na czubku, wyjmiesz sandaczy dokłądnie tyle ile masz żywców/trupców i zaciętych za pysk. Ekosytem też nie legnie w gruzach jak jeden skończy na patelni 4
Gość Ubertroll Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 @ Michale, kompletnie nie wiem jaka jest średnia zaciętych w kichach drapieżników. @Andrzeju, moje doświadczenia ze szczenięcych lat... niech dłuuuugo jedzie, to bankowo się zatnie! W sumie to niepotrzebnie się wpieprzam w tak precyzyjny wątek. Haczyk na sandacza! A ja tu o takich pierdołach jak ryby. Jeśli kogoś uraziłem, to nie przepraszam za mocno!
Wartburg Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 Nie wiem czy wpieprzyłeś sie cokolwiek emecjonalnie potrzebnie czy nie, ale przynajmniej sobie młody poczyta jak to zrobić z głową, skutecznie i bez niepotrzebnych powikłań 2
zwykły michał Napisano 1 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Września 2023 1 hour ago, Ubertroll said: @ Michale, kompletnie nie wiem jaka jest średnia zaciętych w kichach drapieżników Dałeś mi do myślenia a to ważne! Nie mam doświadczenia w świadomym łowieniu drapieżników więc każda informacja jest cenna. 1 hour ago, Ubertroll said: W sumie to niepotrzebnie się wpieprzam w tak precyzyjny wątek. Haczyk na sandacza! A ja tu o takich pierdołach jak ryby. Kiedy się ochłodzi trochę bardziej to pomyśle o spinningu zamiast trupka. Mniej zachodu z przynętami a ryby też skorzystają 1
Wartburg Napisano 2 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 2 Września 2023 10 godzin temu, zwykły michał napisał: Kiedy się ochłodzi trochę bardziej to pomyśle o spinningu zamiast trupka. Mniej zachodu z przynętami a ryby też skorzystają Spiningiem nieraz ciężko coś wydłubać z pomiędzy zwalonych drzew i krzaków, żywcem czy trupcem o wiele poręczniej, za dnia oko na szczytowce a ręka na kiju a po ciemku jedna reka na kiju a w drugiej żyłka 4
Dario1906 Napisano 2 Września 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Września 2023 Siema dopiero sie dobudziłem. Nie wiedziałem ze jedno małe zapytanie zrobi taka akcje a wiec tak ogólnie mydło i recznik sie przydało dwa jakies brania ale to nic mocnego. Ja nie jestem mięsożerca 99% ryb wypuszczam a to ze nigdy nie łowiłem na sandacza chciałem sobie zobaczyć i spróbować i tyle w temacie. Na żywca też nie łowie bo dla mnie to jest słabe. Kropka 3
Wartburg Napisano 2 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 2 Września 2023 Troche za wcześnie na takie badania, wieksze szanse pod koniec września na początku pażdziernika 2
Dario1906 Napisano 3 Września 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 3 Września 2023 (edytowane) 11 godzin temu, Dario1906 napisał: Ja nie jestem mięsożerca 99% ryb wypuszczam Jeszcze takie małe sprostowanie do swojej odpowiedzi z PZW nie zabieram nic ten jeden procent to z komercji. Edytowane 3 Września 2023 przez Dario1906 1
zwykły michał Napisano 3 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 3 Września 2023 Zabieranie ryb nie jest wbrew prawu i nawet kiedy zabierzesz 10% tego co złowisz nie będzie wstrząsu dla ekosystemu. Problemem jest bezmyślne zabieranie wszystkiego nawet kiedy nie ma szans żeby to wykorzystać. 2
Dario1906 Napisano 3 Września 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 3 Września 2023 28 minut temu, zwykły michał napisał: Zabieranie ryb nie jest wbrew prawu i nawet kiedy zabierzesz 10% tego co złowisz nie będzie wstrząsu dla ekosystemu. Problemem jest bezmyślne zabieranie wszystkiego nawet kiedy nie ma szans żeby to wykorzystać. Zgadzam się w 100 procentach ale nie biorę i tyle. 1
Rekomendowane odpowiedzi