Szperaczz Posted September 5, 2023 Report Share Posted September 5, 2023 Od 1996 roku posiadam kartę wędkarską. Wydana była przez PZW. Czy ten dokument jest ważny? Czytam w różnych artykułach że dokument do 1997 stracił ważność i do wymiany nowego potrzebne jest zaświadczenie o zdanym egzaminie. Muszę ponownie zdawać egzamin czy wystarczy że okaże starą kartę w starostwie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 5, 2023 Report Share Posted September 5, 2023 Zapytaj w starostwie. Z informacji jakie posiadam to różnie do tematu podchodzono, jednym wydawano nową bez problemu a innych odsyłano na ponowny egzamin, gdyż przepisy znacząco się zmieniły. Niezależnie od tego co zrobią w starostwie, radzę dla własnego dobra na nowo zapoznać się z ustawą i rozporządzeniem bo zmiany od 1996 są ogromne. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 5, 2023 Report Share Posted September 5, 2023 Ostatnie zmiany w/s karty wędkarskiej pochodzą sprzed kilku miesięcy, jest tam mowa o nowym wzorze karty, ale nie ma obowiązku wymiany już wydanych kart. Ale, jak podpowiada @Docio, najlepiej dopytać u źródła. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 6, 2023 Report Share Posted September 6, 2023 9 godzin temu, Docio napisał: jednym wydawano nową bez problemu a innych odsyłano na ponowny egzamin Było to z całą pewnością bezprawne, gdyż wymiana kart dotyczyła jedynie wzoru druku kart, a nie uprawnień. Miałem właśnie taki przypadek, ale po awanturze tępy urzędas został postawiony do piony przez kierownika wydziału i wydał mi nowy wzór karty. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 6, 2023 Report Share Posted September 6, 2023 Niektórzy się postawią z argumentami, a niektórzy boją się odezwać. Samo życie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 6, 2023 Report Share Posted September 6, 2023 Najpierw trzeba mieć argumenty a dopiero później się stawiać. Warto poczytać przed wyjściem do urzędu bo teoretycznie powinni tam wiedzieć co robią. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 7, 2023 Report Share Posted September 7, 2023 22 godziny temu, zwykły michał napisał: teoretycznie powinni tam wiedzieć co robią Masz rację, tylko TEORETYCZNIE. Stanowiska w urzędach są obsadzane z dwóch wskazań: - wyższe przydupasami władzy, - niższe nieudacznikami, którzy gdzie indziej nie znaleźli pracy. Dla tego decyzje są podejmowane: - "po linii i na bazie" choćby było to niezgodne z obowiązującymi przepisami, - bezmyślnie. To byłoby na tyle... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 7, 2023 Report Share Posted September 7, 2023 Tak to wygląda kiedy prawo jest kulawe i nie ma wymagań odnośnie wiedzy. Nie wiem czy są ale powinny być obowiązkowe szkolenia dla odświeżenia wiedzy. Żyje w innej rzeczywistości i czasami kiedy pojadę jest szok. Moja karta była wydana w 1998 albo 1999 i zdjęcie mam conajmniej nieaktualne Pewnie będę musiał zajrzeć do starostwa. Jak to wygląda kiedy nie mam meldunku w Polsce? Może być dowolne starostwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 7, 2023 Report Share Posted September 7, 2023 Godzinę temu, zwykły michał napisał: Jak to wygląda kiedy nie mam meldunku w Polsce? Może być dowolne starostwo? Nie. Zgodne z ostatnim miejscem zamieszkania, nie mylić z zameldowaniem. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szperaczz Posted September 18, 2023 Author Report Share Posted September 18, 2023 Temat załatwiony. Nie chciałem się z koniem kopać bo pani w Urzędzie upierała się przez telefon że potrzebuje zaświadczenia o egzaminie. Udałem się z starą kartą do koła w którym była wydana i przy okazji zabrałem syna by zdał egzamin. Ja zaświadczenie za darmo, syn egzamin za 30 PLN i czekamy już na odbiór nowych kart wędkarskich. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 18, 2023 Report Share Posted September 18, 2023 Oszczędziłeś sobie stresu przy okienku i dostaniesz nową Kartę. Nie zapomnij o zdjęciach do Kart, swoim i syna. Prawa Murphiego w naszym kraju to niestety rzeczywistość. Czegokolwiek się dotknie a jest opcja, że może pójść źle, to na pewno pójdzie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szperaczz Posted September 18, 2023 Author Report Share Posted September 18, 2023 32 minuty temu, Docio napisał: Oszczędziłeś sobie stresu przy okienku i dostaniesz nową Kartę. Nie zapomnij o zdjęciach do Kart, swoim i syna. Nie zapomnę bo już w piątek wszystko było złożone w 5 min Teraz tylko czekam na telefon że do odbioru, opłata okresowa w PZW (bo już znaczków nie mają) i nad wodę. Sprzęt gotowy tylko brakuje podbieraka i kleszczy, ale to stacjonarnie chyba kupię. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 20, 2023 Report Share Posted September 20, 2023 (edited) W dniu 18.09.2023 o 12:17, Szperaczz napisał: Temat załatwiony. Nie chciałem się z koniem kopać bo pani w Urzędzie upierała się przez telefon że potrzebuje zaświadczenia o egzaminie. W ten sposób utwierdzamy niedouczonych, niekompetentnych urzędasów, że są niemal bogami... Nie dał pan bozia świni rogów, bo by bodła... Edited September 20, 2023 by Alexspin 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 20, 2023 Report Share Posted September 20, 2023 Alex, niewątpliwie masz rację, jednak obaj jesteśmy w takim wieku, iż wiemy, że święty spokój a nie nerwy się liczą. Jak czytam o rozsądku u młodszych to jakoś dziwnie się robi przy sercu i iskierka nadziei na lepszą przyszłość znów rozbłyska. Przyszłość w rękach sebiksów i karyn nieustannie mnie przeraża, gdyż dziś przyszło mi żyć w takim świecie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 20, 2023 Report Share Posted September 20, 2023 5 hours ago, Alexspin said: W ten sposób utwierdzamy niedouczonych, niekompetentnych urzędasów, że są niemal bogami... Nie dał pan bozia świni rogów, bo by bodła... Pani urzędnik pewnie tam siedzi od wielu lat, jest z pokolenia które ma trudności z adaptacją do nowinek i nawet jej się nie chce szukać odpowiedzi. Sam fakt posiadania uprawnień potwierdza zdanie egzaminu. Ciekawe od kiedy ma prawo jazdy bo były obowiązki wymiany i pewnie pamięta jak biegała po zaświadczenie zdania egzaminu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 20, 2023 Report Share Posted September 20, 2023 W obiegu urzędniczym jest nieco inny układ. Podam to na naszym przykładzie. Do egzaminu musimy poznać sporo rzeczy w tym ustawę o rybactwie śródlądowym. A jak zda się egzamin to koniec. Kolejne nowelizacje ustawy mało kto śledzi i nie mamy pojęcia o zmianach. Podobnie jest w urzędach. Na moment zatrudnienia sprawdzenie wiedzy z aktualnie obowiązujących przepisów jest jak najbardziej prawidłowe ale wszelkie zmiany rozsyłane są w okólniku. Jak oleje lub przeważy rutyna, to mamy to co mamy. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts