RBTS Napisano 7 Października 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Przeczytaj zasady wędkowania zawarte w zezwoleniu z Twojego okręgu PZW. Wówczas wszystko stanie się jasne. Podejrzewam, że nie znajdziesz tam obowiązku posiadania siatki. Ja sam nie mam takowej już kilkadziesiąt lat... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 7 Października 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 W O. Mazowieckim jest coś takiego: ryby przeznaczone do zabrania zgodnie z limitem połowu i przepisami dotyczącymi ich ochrony, można przetrzymywać w stanie żywym - wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach o średnicy minimum 40 cm i długości minimum 80 cm To oznacza, że nie jest obowiązkowa. RBTS ma rację, przeczytaj jak jest u Ciebie w zezwoleniu, które otrzymałeś. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 9 Października 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 W dniu 6.10.2023 o 21:21, Szperaczz napisał: nawet gdy ryby nie zabieram (bo tak zamierzam robić) muszę mieć siatkę. Absurd, bzdura, przerost formy nad treścią! Wędkuję ponad 60 lat, w tym ponad 30 lat wyłącznie spinninguję i nigdy nie miałem siatki, a kontroli miałem już sporo, w ostatnich latach 3 i nigdy nikt mnie nie pytał o siatkę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 9 Października 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Alex to oczywiste, że wymóg jest pozbawiony logiki. Niemniej pamiętam, że O. Katowicki wymyślał większe bzdury niż ta siatka, np. obowiązek wpisywania do rejestru ryb wypuszczanych. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 10 Października 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 (edytowane) 22 godziny temu, Docio napisał: obowiązek wpisywania do rejestru ryb wypuszczanych. Obowiązek jest krańcową bzdurą, ale dobrowolne wpisanie nie jest naganne, a nawet pożądane, wskazuje jakie ryby występują w danym łowisku. Oczywiście miałoby to sens gdyby rejestry były w ogóle analizowane po sezonie. Od kilku lat nikt nie jest zainteresowany zwrotem rejestrów, na przestrzeni ostatnich 10-ciu lat raz jeden zdarzyło mi się, że przy dokonywaniu opłat na kolejny rok, zapytano mnie o rejestry i skrzętnie schowano je do segregatora (Koło Nr 30 Tomaszów Maz.), ale to też było kilka lat temu. Edytowane 10 Października 2023 przez Alexspin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi