Jump to content

Zestaw spinningowy.

Recommended Posts

Przeglądając forum znalazłem sporo informacji ale i namieszało mi trochę w głowie.

Jeśli dobrze kombinuję to wybrałem 2 zestawy ale i mam kilka wątpliwości.

1 Okoń/pstrąg czasem mały szczupak.

wędka 
- Dragon Black Rock II 3-18 g 103 cm - 198 cm

czy może lepiej 

-Dragon Black Rock II 1-10 g 113 cm - 218 cm

Kołowrotek

-Daiwa Ninja LT 2000 

czy lepiej 

-Daiwa Ninja LT 2500

Może jakiś inny w podobnej cenie.

2 Szczupak/sandacz

wędka

-Dragon Black Rock II Spinning 10-35 g 141 cm - 275 cm

kołowrotek

-Daiwa Ninja LT 3000 

Zestaw 1 chciałbym kupić jako pierwszy i później dokupić coś mocniejszego właśnie na sandacza i szczupaka.

Jeśli w podobnym budżecie można kupić coś lepszego proszę o sugestie. 

W dniu 7.09.2023 o 22:08, Szperaczz napisał:

Ciężkie :blink:

Niestety ale nie lekkie. Dokładnie nie mam tu na myśli ich wagi ale materiał z jakiego są wykonane i który je całkowicie określa a dokładnie jego charakter. To nie kije a wysoko modułowego węgla za 600-800 zł czy więcej ale podstawowe z niskiej półki.

Dodam że znam z praktyki zarówno te wędziska jak i kołowrotki.

Do tego typu wędzisk szukałbym kołowrotka w firmie Ryobi, podobna klasa w jakości jak i mocy.

Edited by ryukon1975

2 godziny temu, ryukon1975 napisał:

Do tego typu wędzisk szukałbym kołowrotka w firmie Ryobi, podobna klasa w jakości jak i mocy.

Jakiś konkretny model i wielkość?

Kij zamówiony Dragon Black Rock II 1.98M 3-18G

Myślałem jeszcze nad takim kołowrotkiem:

Dragon Black Rock FD 530i 1.5:1  ktoś chyba polecał do tej wędki 

albo

Daiwa Fuego LT 2000 lub 2500 lub 3000

ale nie wiem czy w tym roku chcę prawie 500 na kołowrotek wydać ;)

Natomiast jeśli są warte swojej ceny i będą dobre pod ten kijek to przemyśle temat.

Edited by Szperaczz

Musisz się zdecydować, nikt nie wybierze za Ciebie. Jeśli będziesz szedł tą ścieżką co teraz nie wybierzesz do wiosny bo oferta rynkowa ogromna. Z pewnością nie znajdziesz tu też nikogo kto zna wszystkie kołowrotki które wymieniłeś i jest w stanie coś o nich powiedzieć.

Jakość w tej cenie podobna. Bardziej zwracaj uwagę na dane techniczne jak wielkość, masa, pojemność szpuli tak żeby kołowrotek pasował do wędziska, jego ciężaru wyrzutowego i średnicy linki jakiej będziesz używał.

Edited by ryukon1975

33 minuty temu, Alexspin napisał:

Wędziska Black Rock 3-18g i 10-35g - dobry wybór. Kołowrotków z serii Ninia nie polecam. Do wspomnianych wędzisk będą pasowały odpowiednio DAIWA Fuego 2500 i DAIWA Fuego 4000.

Właśnie wczoraj w nocy kupiłem Daiwa Fuego LT 2500 XH + dodatkowo szpulę. 

54 minuty temu, Alexspin napisał:

Jak pisałem, będzie idealnie pasował w zestawie z wędziskiem 3-18. Niestety będzie zbyt słaby do 10-35, więc trzeba dokupić w rozmiarze 4000.

Połamamnia;)

Tak na pewno zrobię. 10-35 dopiero po nowym roku i wtedy 4000 na kijek od razu wskoczy.

Jeszcze ostatnie pytanie czy plecionka 0.08 mm i przypon stalowy będzie odpowiedni do tej 3-18 pod Okonia i ewentualnie małego szczupaka?

Na okonia przypon nie jest potrzebny, ale jeśli spodziewasz się przyłowu szczupaka, to niestety konieczny. Polecam plecionkę maximum PE #0,6 - w zupełności wystarczająca, nie sugeruj się bredniami dotyczącymi "średnicy", plecionka nie ma średnicy, ważna jest wytrzymałość. W zestawie typowo okoniowym (4-10g) używam PE #0,4 i jeszcze żaden mi nie zerwał.
Używam przyponów Dragon Surfstrand i do tego zestawu polecam, krótszych nie stosuj, bo szczupak ma wielki pysk i krótszy przypon potrafi połknąć w całości.

Edited by Alexspin

• 3 weeks later...

Niby po nowym roku ale chyba za bardzo się wkręciłem. Pierwszy szczupak już był, mały bo mały ok 40-45 cm ale w dzień gdzie nawet wytrawni wędkarze mieli problemy by coś złowić. Później prawdopodobnie sum ale to już było za wiele na mój zestaw i spnmad wraz z przyponem został jego zdobyczą.

Ale do sedna. By nie zakładać nowego tematu a już nabyłem kolejny kijak muszę też kupić młynek. 

Tu pytanie, czy kolejna Daiwa Fuego tym razem 4000 będzie odpowiednia do OKUMA PCH AIR 243CM 15-40G? Czy może iść w coś innego? No i jakie przełożenie 6:2 - 5:1 - 4:8 ?To ma być typowo szczupak sandacz na większe przynęty. Bo choć Dragon Black Rock II 3-18 jest genialny i na nią właśnie padł szczupak to chciałem dodatkowo coś mocniejszego i skusiła mnie cena tej Okumy z 420 na 269 pln

Edited by Szperaczz

• 2 weeks later...

Dokładnie. Aż musiałem sprawdzić, ani ustawa, ani oddelegowane rozporządzenie nic nie mówi o siatce do przetrzymywania ryb.

Ze znanych mi zasad połowu tylko PZW ma wyraźne wymogi.

Warto tu zwrócić uwagę na wymogi dotyczące muszkarzy, którzy albo od razu wypuszczają odhaczoną rybę, albo od razu dają jej w łeb. Spinningiści wbrew pozorom też tak robią i tu właśnie uwaga. Ustawowy wymiar szczupaka to 45 cm i np jak dasz takiemu 45,5 cm w łeb to po godzinie podczas kontroli może okazać się, że miara pokazuje 44,5 cm. To nie magia ani szalbierstwo, ryby wysychając kurczą się a konkretnie skóra z łuskami robi się ściślejsza.

Edited by Docio

No właśnie dziś dostałem informację opłacając synowi legitymację PZW że nawet gdy ryby nie zabieram (bo tak zamierzam robić) muszę mieć siatkę. 

Ale teraz dalej szukam i chyba tylko wymagana jest gdy rybę zamierzam zabrać. 

Wiesz, nie bierz tego za bardzo do siebie ale podpowiadamy niejako w ciemno. Okręgi mają różnice w swoich zasadach połowu a my nie wiemy gdzie szukać aby dokładnie sprawdzić. Napisz do jakiego Okręgu należysz a wtedy sprawdzenie jego zasad to łatwizna.

Będę próbował znaleźć ale już widzę, że strona Okręgu jest totalnie zrypana a próba dostania się do rzeczonych zasad generuje error 403.

Edit

o 21:50 już zmienił się błąd na 404. Serwer pzw.org leży i kwiczy. Teraz to już do żadnego Okręgu nie można się dostać, chyba że ma jakąś niezależną zewnętrzną stronę.

Edited by Docio

15 hours ago, Szperaczz said:

Ostatnie pytanie w kwestii sprzętu, bo czytam że siatka na ryby jest obowiązkowa a nie chcę nosić takiej z kółkami.

Siatka, zdaje się, musi mieć sztywne obręcze żeby spełniała wymogi. Każda inna to szukanie kłopotów.

Z drugiej strony po co komu siatka kiedy nie zamierza przetrzymywać ryb? Swoje odhaczam w podbieraku i nawet nie dotykam przed wypuszczeniem.

No o to chodzi Michał. Uważam, że porządna siatka należy się rybom, tym bardziej, że zawsze jest opcja iż zostaną wypuszczone. No to najlepiej jak będą w dobrej kondycji a nie poocierane. Jednak w przypadku spinningistów to treść przerasta formę i jest nielogiczna. Według mnie spinningistów powinny obowiązywać te same zasady co muszkarzy, no ale to tylko moje zdanie.

No właśnie, to by było logiczne. Podbierak mam i ryby wypuszczam. Więc siatka to przerost formy nad treścią.

Informacje o konieczności siatki dostałem przy opłaceniu młodemu legitymacji PZW od faceta który jest w społecznej straży rybackiej. Mówił że oni nie robią problemów ale państwową straż może mi mandat wystawić.

Dlatego chciałem kupić coś na sztukę bez obręczy by na dnie plecaka sobie leżała albo ze składanymi obręczami.