ignacy18238 Posted September 24 Report Share Posted September 24 (edited) Mam pewien problem mieszkam w okolicach Puław prawie codziennie Jestem na rybach w poszukiwaniac szczupaka. Mimo to nigdzie nie moge go znaleść. Głównie łowię z takiej opaski przy której nie ma żadnej ostrogi ani kłody za którą ten szczupak mógł by być nie wiem czy łowienie w nurcie ma jakiś sens oraz czy jakie kolwiek szukanie szczupaka w nie stojącej wodzie może dać jakieś efekty. Słyszałem że szczupak często żeruje w miejscach z wstecznymi prądami których jest tu sporo ale nie wiem czy to prawda proszę o jakie porady. Z góry dzięki Edited September 24 by wind Edycja tytułu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post jungu Posted September 25 Popular Post Report Share Posted September 25 Żeby złowić szczupaka nie szukaj go, a jego pożywienia. Szukaj skupisk drobnej ryby, a w ich okolicy na pewno gdzieś będzie stał szczupak. Czy nurt, czy spokojna woda nie ma specjalnie wielkiego znaczenia, chyba że woda jest już naprawdę zimna i ryba nie chce tracić energii na walkę z nurtem. W rzece szukaj go o tej porze około 2-3m od brzegu na głębokościach 1,5-2m. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crowfish Posted September 25 Report Share Posted September 25 Kolega wyżej dobrze prawi. Może to nie jest reguła o czym napiszę (spinningista ze mnie marny) ale uwierz że większość szczupaków złapałem "pod nogami" a nie w nurcie. Tak jak kolega pisał 2 metry od brzegu. Pozdrawiam i szukaj tych szczupaków:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 26 Report Share Posted September 26 14 godzin temu, Crowfish napisał: większość szczupaków złapałem "pod nogami" a nie w nurcie Dokładnie tak, szczupak nie gustuje w bystrzynach, ani progach, to nie pstrąg. Poza tym szczupak nie ugania się za pożywieniem jak okoń, jest to typowy nygus, lubi stać wśród roślinności i gdy dojrzy ofiarę atakuje błyskawicznie ruszając jak torpeda. Często nie trafia i wraca na swoje stanowisko łowieckie, dla tego warto kilkakrotnie powtórzyć rzut w to samo miejsce. Według mnie najlepszym obszarem do połowu szczupaka jest pas wody tuż (0,5-1,0m) od przybrzeżnej roślinności - trzcina, grążel, nawisy traw nabrzeżnych. Tam szukaj jego kryjówek łowieckich. Prowadź wobler, gumę, a najlepiej wahadłówkę (90% moich szczupaków złowiłem na Algę) w pół wody, zmienną prędkością, ale niezbyt szybko, od czasu do czasu pozwól jej opaść na dno, a następnie poderwij do powierzchni i wróć do pół wody. Połamania. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted September 28 Report Share Posted September 28 (edited) Zacznij od patrzenia na rzekę. Przy niskim stanie wody i wysokiej temperaturze idzie jak każdy gatunek w nurt. Przy wysokim stanie wody pod brzeg. Takie moje zdanie a szczupaków w rzece złowiłem setki. Na sponning czy z gruntu na martwą rybkę tylko trzeba wysiedzieć tysiące godzin. Edited September 28 by ryukon1975 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts