Jump to content

Pytanie o szczupaka w rzece.

Recommended Posts

Mam pewien problem mieszkam w okolicach Puław prawie codziennie 

Jestem na rybach w poszukiwaniac szczupaka. Mimo to nigdzie nie moge go znaleść.

Głównie łowię z takiej opaski przy której nie ma żadnej ostrogi ani kłody za którą ten szczupak mógł by być nie wiem czy łowienie w nurcie ma jakiś   sens oraz czy jakie kolwiek szukanie szczupaka w nie stojącej wodzie może dać jakieś efekty. Słyszałem że szczupak często żeruje w miejscach z wstecznymi prądami których jest tu sporo ale nie wiem czy to prawda proszę o jakie porady. Z góry dzięki

Edited by wind
Edycja tytułu

• wind changed the title to Pytanie o szczupaka w rzece.

Kolega wyżej dobrze prawi. Może to nie jest reguła o czym napiszę (spinningista ze mnie marny) ale uwierz że większość szczupaków złapałem "pod nogami" a nie w nurcie. Tak jak kolega pisał 2 metry od brzegu. Pozdrawiam i szukaj tych szczupaków:)

14 godzin temu, Crowfish napisał:

większość szczupaków złapałem "pod nogami" a nie w nurcie

Dokładnie tak, szczupak nie gustuje w bystrzynach, ani progach, to nie pstrąg. Poza tym szczupak nie ugania się za pożywieniem jak okoń, jest to typowy nygus, lubi stać wśród roślinności i gdy dojrzy ofiarę atakuje błyskawicznie ruszając jak torpeda. Często nie trafia i wraca na swoje stanowisko łowieckie, dla tego warto kilkakrotnie powtórzyć rzut w to samo miejsce.
Według mnie najlepszym obszarem do połowu szczupaka jest pas wody tuż (0,5-1,0m) od przybrzeżnej roślinności - trzcina, grążel, nawisy traw nabrzeżnych. Tam szukaj jego kryjówek łowieckich. Prowadź wobler, gumę, a najlepiej wahadłówkę (90% moich szczupaków złowiłem na Algę) w pół wody,  zmienną prędkością, ale niezbyt szybko, od czasu do czasu pozwól jej opaść na dno, a następnie poderwij do powierzchni i wróć do pół wody.

Połamania.

Zacznij od patrzenia na rzekę. Przy niskim stanie wody i wysokiej temperaturze  idzie jak każdy gatunek w nurt. Przy wysokim stanie wody pod brzeg. Takie moje zdanie a szczupaków w rzece złowiłem setki. Na sponning czy z gruntu na martwą rybkę tylko trzeba wysiedzieć tysiące godzin.

18325_442132152512869_595894178_n.jpg

Edited by ryukon1975