Jump to content

Łowienie spiningowe

Co preferujecie?  

6 members have voted

1. 1. Gumy, Woblery, Wahadłówki?

• Gumy
      2
    • Woblery
      1
    • Wahadłówki
      3

Recommended Posts

Witam łowie na spining od ok. 3 miesięcy (na rzece) i mam na koncie trochę okoni i szczupaków jednakże ja najczęściej łowiłem na gumę a teraz kupiłem sobie "blachy". I chce zapytać co było skuteczniejsze u was gumy woblery czy wahadłówki

Za moich czasów spinningowania gum nie było a woblery to była nieosiągalna nowość. Wszyscy łowili na blachy i wirówki, więc odpowiedź nasuwa się sama.

A przy okazji w zestawieniu moim zdaniem brakuje kogutów i streamerów, których nijak nie idzie podciągnąć pod wymienione a są równie skuteczne.

21 godzin temu, Pan Paweł napisał:

Witam łowie na spining od ok. 3 miesięcy (na rzece) i mam na koncie trochę okoni i szczupaków jednakże ja najczęściej łowiłem na gumę a teraz kupiłem sobie "blachy". I chce zapytać co było skuteczniejsze u was gumy woblery czy wahadłówki

Witam. Wszystkie przynęty są skuteczne i każdy rodzaj powinieneś mieć w swoim asortymencie. Już kiedyś pisałem że Tobie nie codzień smakuje schabowy bo wolisz mielonego. Tak samo z drapieżnikiem, jednego dnia woli gumę a innego obrotówkę. To samo dotyczy kolorów. Nie ma najlepszej przynęty niestety. Pozdrawiam i połamania

90% moich szczupaków złowiłem na Algę (POLSPING), a innych gatunków też sporo, określam na około 60-70%. Najchętniej używam Algi, Gnoma i Kalewy w róznych rozmiarach w zależności od tego na jaką rybę się nastawiam, ale miałem już przypadki okonia na Algę 2 (21g) i szczupaka na Gnomika 0 (4g).

1 godzinę temu, Alexspin napisał:

90% moich szczupaków złowiłem na Algę (POLSPING), a innych gatunków też sporo, określam na około 60-70%. Najchętniej używam Algi, Gnoma i Kalewy w różnych rozmiarach w zależności od tego na jaką rybę się nastawiam, ale miałem już przypadki okonia na Algę 2 (21g) i szczupaka na Gnomika 0 (4g).

Tylko zapytam - czy to nie jest raczej kwestia prawdopodobieństwa?;) Skoro piszesz, ze tego używasz najchętniej, wiec pewnie i najczęściej - to na to najczęściej łowisz szczupaki:) Jeśli w 80% używasz blach, a w 20% gum, to nie dziwne ze większość szczupaków masz na blachę:) Jeśli używałbys 50/50 to wtedy dałoby to jakieś pojęcie o tym na co biorą, ale jak ktoś wcześniej napisał, pewnie zależy, od pogody, wody itp...  

Niekoniecznie, szczególnie gdy założenia są błędne choć teza śmiała. :) 

Łowiłem na obrotówki i wahadłówki. Na obrotówki częstym przyłowem były okonie, na wahadła sporadycznie. Na wahadła sporadycznym przyłowem były okonie za to szczupaki waliły aż miło. Po pewnym okresie czasu, gdy wybierałem się na ryby a celem był szczupak to wirówek w ogóle nie brałem. Gdyby teraz Twoją teorię rozpocząć od momentu mojego świadomego wyboru na podstawie doświadczeń własnych, to faktycznie 100% szczupaków było na wahadłówki. Jednak czy to prawda? Czy wybór podlega rachunkowi prawdopodobieństwa? Może podlegać o ile weźmie się za zmienną cel. Jakie będzie prawdopodobieństwo złowienia szczupaka na wahadło o ile zajdą idealne warunki dla takiego połowu a takich nigdy nie ma. I tu z całą przyjemnością mogę spokojnie odnieść się do postu Wartburga.

W dniu 2.10.2023 o 08:48, Piexa napisał:

Jeśli w 80% używasz blach, a w 20% gum

Znaczne nadużycie interpretacyjne! Nigdzie nie napisałem, że w takiej proporcji używam gum i blach. Używam również gum woblerów, streamerów, smużaków, obrotówek i innych "wynalazków" i z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że stanowią one grubo ponad 50%. Prawda, że z tego wachlarza najchętniej używam blach i blaszek, ale stanowią one w całokształcie nie więcej niż 20%. Zatem Twoje wywody, niestety, zupełnie nie mają wartości poznawczej, ani statystycznej.

Ps
Skuteczności wahadłówek dopatrywałbym się raczej w czym innym niż w samej ich konstrukcji i pracy. Kiedyś istniało zjawisko "przebłyszczenia" wód, teraz ryby już zapamiętały, że guma jest raczej niesmaczna, a streamer łaskocze w podniebienie. Tak jak kiedyś guma była dla nich nowością, tak teraz czymś co wzbudza większe zainteresowanie są znacznie rzadziej używane blaszki i to jest "tajemnica wiary".

Edited by Alexspin

Napisałeś "Najchętniej używam Algi, Gnoma i Kalewy w róznych rozmiarach", stąd moje domysły, ze łowisz głownie na blachy. Czy mógłbyś jeszcze napisać o jakiej porze roku te blachy u ciebie działały??? Czy tak samo łowiłeś te szczupaki na blachy na wiosne/lato i tak samo jesienią? Wiosna/lato - więcej słońca, szczupaki sa płycej, blacha swieci po oczach w wodzie, a na jesieni ciemniej, mniej słońca, ryby schodzą głębiej, atakują rzadzej i coś większego (wg tego co słyszałem). Stąd pytanie czy na jesieni tez łowiłeś więcej szczupaków na blachę niż na gumę, no i na jaką gumę łowiłeś? Czy porównywałeś połów gumą 15-20 do blachy która chyba ma max 9cm?