Skocz do zawartości
MICHNIK

Szczupak smażony

Rekomendowane odpowiedzi

Kocham wędkarstwo a zaraz po nim uwielbiam gotować sprawia mi to wielką przyjemność i choć jestem zwolennikiem łowienia dla przyjemności i wypuszczania złowionych ryb to z osiedlowego zbiornika Rutki który co roku opłacam i oczekuje jego zarybiania zdarzy mi się zabrać szczupaczka które z resztą są tam pyszne.Ja szczupaka przyrządzam w prosty i najsmaczniejszy sposób ,filetuję go ale nie po to by pozbyć się ości bo to mi nie przeszkadza tylko dla tego że taki filecik lepiej i szybciej się przesmaża.Można też zdjąć skórkę ale ona jest najlepsza, następnie rybę solę i obsypuję majerankiem który jest tu bardzo ważny, i odstawiam na parę godzin do lodówy.Mąkę mieszam pół na pół z bułką tartą, obtaczam rybę {bez jajka} i smażę na maślę lub dobrze rozgrzanym oleju aż się zrumieni.Najprostszy sposób i dla mnie najpyszniejszy :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jakoś nie przypadł mi zębaty do gustu ... kulinarnie oczywiście. ale to może kwestia przygotowania, chociaż zwykle smakuje rybki przygotowane przez kucharza z gwiazdką przewodnika Pascala. Jak każdy drapieżnik ma mięso dość suche i ościste, wolę już niewielkie leszczyki lub grubaśne płocie ale dla mnie nr 1 to śledź. A jeszcze własnoręcznie złowiony, ze świadomością, ze jest świeży a nie mrożony i nie przeleżały w jakiś magazynach czy sklepowych półkach smakuje podwójnie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ja robię następująco. Wypatroszonego i oskrobanego szczupaka dziele na dzwonki o grubości ok 3cm. Osypuje solą, odstawiając na godzinę, dwie. Nie dodaje więcej przypraw by nie zabić smaku ryby, mięso szczupaka jest samo w sobie dobre. Następnie rybę kładę na rozgrzany olej, smażąc po dwóch stronach na średnim ogniu do zezłocenia sie. Usmażoną rybę przekładam do garnka wraz z odrobiną oleju w którym sie smażyła. Podlewam odrobiną wody i podparowywuje ok 3 min, ponieważ mięso szczupaka suche jest. Smacznego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Rybę jak i wiele innych potraw najlepiej jest smazyc na klarowanym maśle wtedy najlepiej smakuje a jesli robimy to na oleju to bardzo dobrze rozgrzanym wtedy nie nasiąka nim zbytnio. Jak już wspomnialem lubię pichcić i napewno uraczę was wieloma przepisami :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja od kuchni i gotowania też nie stronię, ale szczupaka jakoś wolę pieczonego niż smażonego. Jak to robię? Czyszczę rybę z łusek i pozbawiam wnętrza, potem marynuje w ziołach przez noc w lodówie. Następnego dnia rybka ląduje w folii, do tego trochę masełka i zapiekam w 180 stopniach. Dzięki temu mięso ryby nie jest suche.

Chętnie się powymieniam przepisami i doświadczeniami kuchennymi, też lubię gotować a czyjaś wiedza w naszej kuchni to przecież zawsze powiew świeżości....

Pozdrawiam, Nikoś.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To czekamy na przepisy, ja ze swojej strony mogę podzielić się recepturami nalewek :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A znasz przepisy na jakieś orzeźwiające nalewki? Mi zawsze czegoś takiego brakowało na wędkarskie nocki, podczas których ryby poszły spać razem z dobranocką i kurami....

A przepisy będą, bez obaw:) I nie tylko te z rybami w roli głównej, przecież nie samą rybą człowiek żyje.

A jeszcze co do tytułowego zębatego- ja zawsze, praktycznie do każdej ryby od karasi po łososia dodaje przyprawy do ryb. Dla mnie to po prostu konieczność i nie wyobrażam sobie ryby bez tej właśnie przyprawy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Co do pieczenia szczupaka w folii to jestem za ale oprócz przypraw i masełka ja dawałem jeszcze cebulkę pokrojoną w piórka Mmmm palce lizać a jak ktoś nie lubi cebulki to może spróbować z kawałkiem cytryny

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

O, cjebula;) Miodzio smakuje pewnie, a czy coś stoi na przeszkodzie żeby dać i cebulkę i cytrynkę? Nigdy tak nie robiłem i nie wiem czy się nie "pogryzą". CO o tym sadzicie? Jakoś normalnie to wyjdzie smakowo, ktoś już tak próbował?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość Ozet

Dobrze jest skropić mięso szczupaka, sokiem z cytryny, na godzinę przed smażeniem/pieczeniem. Poprawia to smak i konsystencję mięsa ryb( nie tylko szczupaka). W środek dzwonka można włożyć plaster cebuli. Przyprawy wedle gustu np. sól, pieprz, majeranek. Proponuję nie cudować, aby nie zabić smaku ryby.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Spróbujcie szczupaka smażonego na smalcu... zwykłym smalcu z kostki. Głębokim, dobrze rozgrzanym. Powinno podpasować zwłaszcza tym co nie specjalnie lubią sushi :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość Ozet

Spławik, trafiłeś w sedno tematu. Szczupak smażony na oleju, nigdy nie dorówna temu na smalcu. I żadne przyprawy tego nie zmienią.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Spróbujcie szczupaka smażonego na smalcu

 

Człowiek uczy się całe życie... i powiem, że nie przyszło mi na myśl, że można rybę na smalcu smażyć - muszę spróbować.

Z reguły obrumienię rybkę na patelni a później dodaję masełka.

Z przypraw chętnie używam pieprzu cytrynowego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×