Jump to content

Szczupak smażony


MICHNIK
 Share

Recommended Posts

Kocham wędkarstwo a zaraz po nim uwielbiam gotować sprawia mi to wielką przyjemność i choć jestem zwolennikiem łowienia dla przyjemności i wypuszczania złowionych ryb to z osiedlowego zbiornika Rutki który co roku opłacam i oczekuje jego zarybiania zdarzy mi się zabrać szczupaczka które z resztą są tam pyszne.Ja szczupaka przyrządzam w prosty i najsmaczniejszy sposób ,filetuję go ale nie po to by pozbyć się ości bo to mi nie przeszkadza tylko dla tego że taki filecik lepiej i szybciej się przesmaża.Można też zdjąć skórkę ale ona jest najlepsza, następnie rybę solę i obsypuję majerankiem który jest tu bardzo ważny, i odstawiam na parę godzin do lodówy.Mąkę mieszam pół na pół z bułką tartą, obtaczam rybę {bez jajka} i smażę na maślę lub dobrze rozgrzanym oleju aż się zrumieni.Najprostszy sposób i dla mnie najpyszniejszy :)

Link to comment
Share on other sites

Jakoś nie przypadł mi zębaty do gustu ... kulinarnie oczywiście. ale to może kwestia przygotowania, chociaż zwykle smakuje rybki przygotowane przez kucharza z gwiazdką przewodnika Pascala. Jak każdy drapieżnik ma mięso dość suche i ościste, wolę już niewielkie leszczyki lub grubaśne płocie ale dla mnie nr 1 to śledź. A jeszcze własnoręcznie złowiony, ze świadomością, ze jest świeży a nie mrożony i nie przeleżały w jakiś magazynach czy sklepowych półkach smakuje podwójnie.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Ja robię następująco. Wypatroszonego i oskrobanego szczupaka dziele na dzwonki o grubości ok 3cm. Osypuje solą, odstawiając na godzinę, dwie. Nie dodaje więcej przypraw by nie zabić smaku ryby, mięso szczupaka jest samo w sobie dobre. Następnie rybę kładę na rozgrzany olej, smażąc po dwóch stronach na średnim ogniu do zezłocenia sie. Usmażoną rybę przekładam do garnka wraz z odrobiną oleju w którym sie smażyła. Podlewam odrobiną wody i podparowywuje ok 3 min, ponieważ mięso szczupaka suche jest. Smacznego.

Link to comment
Share on other sites

Rybę jak i wiele innych potraw najlepiej jest smazyc na klarowanym maśle wtedy najlepiej smakuje a jesli robimy to na oleju to bardzo dobrze rozgrzanym wtedy nie nasiąka nim zbytnio. Jak już wspomnialem lubię pichcić i napewno uraczę was wieloma przepisami :)

Link to comment
Share on other sites

Ja od kuchni i gotowania też nie stronię, ale szczupaka jakoś wolę pieczonego niż smażonego. Jak to robię? Czyszczę rybę z łusek i pozbawiam wnętrza, potem marynuje w ziołach przez noc w lodówie. Następnego dnia rybka ląduje w folii, do tego trochę masełka i zapiekam w 180 stopniach. Dzięki temu mięso ryby nie jest suche.

Chętnie się powymieniam przepisami i doświadczeniami kuchennymi, też lubię gotować a czyjaś wiedza w naszej kuchni to przecież zawsze powiew świeżości....

Pozdrawiam, Nikoś.

Link to comment
Share on other sites

A znasz przepisy na jakieś orzeźwiające nalewki? Mi zawsze czegoś takiego brakowało na wędkarskie nocki, podczas których ryby poszły spać razem z dobranocką i kurami....

A przepisy będą, bez obaw:) I nie tylko te z rybami w roli głównej, przecież nie samą rybą człowiek żyje.

A jeszcze co do tytułowego zębatego- ja zawsze, praktycznie do każdej ryby od karasi po łososia dodaje przyprawy do ryb. Dla mnie to po prostu konieczność i nie wyobrażam sobie ryby bez tej właśnie przyprawy.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Dobrze jest skropić mięso szczupaka, sokiem z cytryny, na godzinę przed smażeniem/pieczeniem. Poprawia to smak i konsystencję mięsa ryb( nie tylko szczupaka). W środek dzwonka można włożyć plaster cebuli. Przyprawy wedle gustu np. sól, pieprz, majeranek. Proponuję nie cudować, aby nie zabić smaku ryby.

Link to comment
Share on other sites

Spławik, trafiłeś w sedno tematu. Szczupak smażony na oleju, nigdy nie dorówna temu na smalcu. I żadne przyprawy tego nie zmienią.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Spróbujcie szczupaka smażonego na smalcu

 

Człowiek uczy się całe życie... i powiem, że nie przyszło mi na myśl, że można rybę na smalcu smażyć - muszę spróbować.

Z reguły obrumienię rybkę na patelni a później dodaję masełka.

Z przypraw chętnie używam pieprzu cytrynowego.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...