Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam w nadmiarze kijek castingowy zbudowany przez @Mekamila. Nie potrafę określić materiałów, bo Kamil zrobił mi go według moich wymagań i pozostawiłem to Jego wiedzy i doświadczenia. Parametry:
- 6 ft
- jednoczęściowe;
- c. w. 1/30-1/7 oz;
- rękojeść EVA;
- akcja Fast;
- ugięcie Medium;
- przelotki w spirali;
- tubular bez wklejki.
Kijek jeden raz nad wodą, stan bez zarzutu.

Cena 350,00 zł bez kosztów wysyłki. Najlepiej odbiór własny, bo kijek długi i koszty przesyłki wysokie.

Kontakt najlepiej na PRIV.

IMG_20240329_094138_807.jpg

IMG_20240329_094149_132.jpg

IMG_20240329_094246_250.jpg

Edytowane przez Alexspin
Napisano (edytowane)

Sorry, ja się na tym nie znam, skorygowałem parametry, według tych założeń kijek był budowany.

Edytowane przez Alexspin
Napisano

Ale, ale. Oz jest jasny 1 - 4,5 g. Lb też nie pozostawia wątpliwości bo ugięcie oznaczane jest zarówno jako lb, jak i lbs. CW dynamicznego wyrzutu nie ma nic wspólnego ze statycznym obciążeniem. Dla mnie lb bardziej mówi jaką wagę mogę wyjąć "na klatę", czyli bez podbieraka.

Napisano
Godzinę temu, Docio napisał:

Ale, ale. Oz jest jasny 1 - 4,5 g. Lb też nie pozostawia wątpliwości bo ugięcie oznaczane jest zarówno jako lb, jak i lbs. CW dynamicznego wyrzutu nie ma nic wspólnego ze statycznym obciążeniem. Dla mnie lb bardziej mówi jaką wagę mogę wyjąć "na klatę", czyli bez podbieraka.

Czyli kij do 4 g można testować jak karpiówkę ciężarem 3 lb żeby ugiął sie pod kontem prostym do powierzchni? Bo tak opisuje się moc kija.

JKarp

Napisano

Janusz, no niekoniecznie. U nas lb-ugięcie zostało znaturalizowane aby dopasować cw, w dodatku nie jest to odzwierciedleniem dosłownym lecz bardzo mocno umownym. Tam, gdzie takich oznaczeń używają, kompletują sprzęt właśnie na podstawie lb. Oznaczenie kija, linki, pojemności szpuli na młynku jest w lb. Michał mógłby się autorytatywnie na ten temat wypowiedzieć.

Jeśli kij był robiony na zamówienie według zadanych parametrów, to w sumie nie wiadomo jakiego blanku użyto, o czym pisał Alex. Dane techniczne blanku zostały tajemnicą rękodzielnika.

Z drugiej strony osobiście zawsze wybierałem blanki sztywne pomimo standardowego cw. Wyciągnięcie dużej płoci, będąc na łodzi bez podbieraka, nie było najmniejszym problemem, mimo cw 5-25 g a płoć miała ok 0,5 kg.

Z trzeciej pamiętam jak jeden z kumpli chwalił się w redakcji nowym kijkiem trociowym specjalnie nabytym na nasze pomorskie rzeki. Pamiętam dokładnie cw 10-30 g lb 1,5. Padały różne dywagacje, sam posiadacz nie wiedział jak to wytłumaczyć. Sprawa wyjaśniła się nieco ponad pół roku później, gdy opowiadał jak zaciął fajną trotkę a jak podbierał to się szarpnęła, podbierak wypadł mu z ręki do rzeki gdy łapał wędzisko drugą ręką i w sumie wyjął ją na klatę co go osobiście mocno zaskoczyło, że wędzisko dało radę.

A co do określania mocy kija to już magia. Zarówno mechanika jak i fizyka pojęcie ugięcia odzwierciedla sztywność elementu a nie jego wytrzymałość. Sam wielokrotnie pisałeś, że lb to obciążenie jakie należy podpiąć do szczytówki aby dolnik do szczytówki przyjął kąt 90°. To teraz pytanie, czy wędzisko 2 lb złamie się pod obciążeniem 3 lb? Czy może jedynie straci właściwości, które są decydujące przy rzucie?

Napisano
22 minutes ago, Docio said:

Oznaczenie kija, linki, pojemności szpuli na młynku jest w lb. Michał mógłby się autorytatywnie na ten temat wypowiedzieć.

Autorytatywnie to duże słowo i przerasta moje możliwości. Zawsze mogę poszukać informacji w internecie. 

Takie oznaczenia stosują tubylcy ale tłumaczę sobie na polski :) Niewiele mówi mi, że kij jest dedykowany do żyłek głównych 7lb-10lb i przyponów 3lb-5lb. Kiedy piszą, że na szpule wchodzi 200y żyłki 5lb to wymiękam do granic możliwości. 

* - wartości wpisałem z pamięci i mogą być oderwane od rzeczywistości. Jeżeli ktoś ma taką potrzebę to sprawdzę i podam szczegółowe dane razem z modelem kija lub kołowrotka.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 29.03.2024 o 13:49, Alexspin napisał:

Cena 350,00 zł bez kosztów wysyłki. Najlepiej odbiór własny, bo kijek długi i koszty przesyłki wysokie.

Cena w dół: 300,00 zł. Pozostałe warunki bez zmian.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...