Srubek78 Napisano 4 Maja 2024 Zgłoszenie Napisano 4 Maja 2024 Dzien dobry. Mam pytanie. Posiadam karte wedkarska ale od okolo 8 lat nie łowiłem i nie opłacałem karty. Ile kosztuje opłata w moim przypadku żebym mógł pojechać spokojnie łowic ryby na legalu??
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. wind Napisano 4 Maja 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Napisano 4 Maja 2024 Milion złotych. Tak mi wyszło z fusów. Po prostu sprawdź w swoim okręgu. 6
NoKill Napisano 10 Maja 2024 Zgłoszenie Napisano 10 Maja 2024 Karta wędkarska jest dożywotnia i nie musisz opłacać. Opłacać trzeba tylko składki członkowskie i okręgowe. 2
Krzysztofx Napisano 10 Maja 2024 Zgłoszenie Napisano 10 Maja 2024 Na stronie internetowej są informacje, trzeba poszukac danych w swoim okręgu . Najlepiej zapytać w siedzibie koła albo najbliższym sklepie wędkarskim, ktory zazwyczaj przyjmuje składki . Przykładowo w okręgu Krosno zamykasz się w 500zł na 2024r ( członek, nizinne niepełne ) wraz z wpisowym. Odnosnie „opłacania karty” wędkarskiej tak się poprostu mówi…. ludzie wy tak nad wodą też jesteście opryskliwi i zaczepni i jak przyjdzie chłop zagada „ i jak biere cos „ to również go poprawiacie ? Albo sie zapyta ile tera taka karta kosztuje to „spadaj sprawdz sobie „ ? W sumie to juz ciężko o Dzień Dobry nad wodą także pewnie do tego zmierzamy . Pozdrawiam.
mikolaj łódzki Napisano 11 Maja 2024 Zgłoszenie Napisano 11 Maja 2024 To zależy od okręgu więc no ..... 1
Docio Napisano 11 Maja 2024 Zgłoszenie Napisano 11 Maja 2024 11 godzin temu, Krzysztofx napisał: Odnosnie „opłacania karty” wędkarskiej tak się poprostu mówi…. ludzie wy tak nad wodą też jesteście opryskliwi i zaczepni i jak przyjdzie chłop zagada „ i jak biere cos „ to również go poprawiacie ? Albo sie zapyta ile tera taka karta kosztuje to „spadaj sprawdz sobie „ ? W sumie to juz ciężko o Dzień Dobry nad wodą także pewnie do tego zmierzamy . Pozdrawiam. Nie, tak się nie mówi. Tak mogą mówić osoby, które nie znają obowiązujących ich przepisów albo co najmniej 60-cio letni dziadkowie tkwiące w przeszłości gdy Karta Wędkarska i Legitymacja członkowska PZW to była jedna książeczka. Ustawa o rybactwie śródlądowym wyraźnie rozdziela te dokumenty a konkretnie wyróżnia Kartę Wędkarską i odsyła do zezwolenia gospodarującego. Wniosek jest taki, że tak się nie mówi a tak mówią tylko osobnicy, którzy podchodzą do kwestii przepisów w sposób niechlujny nie dając możliwości do pomocy. Jakoś nie spotkałem się ze swojej strony ani od innych bezpośredniego tykania. Zawsze padało dzień dobry lub zwykłe witam. To jak najbardziej normalne zachowanie wynikające z wychowania w domu a nie będące elementem egzaminu na Kartę Wędkarską. Jednocześnie sposób powitania jest bardzo dobrym początkiem w uzyskaniu informacji, gdyż z gburem nikt nie chce rozmawiać. I żeby tylko informacji, bardzo często podchodzili do mnie, łowiącego na grunt, spinningiści z prośbą o obłowienie wody i "dzień dobry" zawsze padało. A podsumowując ten post i cały wątek. Skąd założenie, że pytający pyta o PZW? Może chodzi mu o zezwolenie jakiegoś gospodarstwa rybackiego lub innego gospodarującego na wodach? Co wcale by mnie nie zdziwiło. Obowiązująca forma przepisów istnieje od blisko 20-tu lat, był czas się tego nauczyć. 3
niebel Napisano 11 Maja 2024 Zgłoszenie Napisano 11 Maja 2024 (edytowane) To że się mówi potocznie "że opłaca się kartę" to chyba w całej Polsce gdzieś się kołacze. Zadając pytanie o opłaty nawet nie zadałeś sobie trudu aby napisać gdzie łowisz, jaki okręg, typ wody itp., a oczekujesz że wyczytamy z fusów (jak już pisał @wind) i odpowiemy że u Ciebie to kosztuje tyle i tyle. Jak wchodzisz do sklepu to też pytasz "ile to kosztuje??", nie mówiąc sprzedawcy co Cię interesuje? Edytowane 11 Maja 2024 przez niebel 1
Rekomendowane odpowiedzi