KsioNLINE Napisano 19 Czerwca 2024 Zgłoszenie Napisano 19 Czerwca 2024 Witam, zaczynam przygodę z karpiowaniem i przychodzę z pytaniami mianowicie : 1.Mam nawiniętą żyłkę główną 0.25mm, przypon mogę zrobić z cieńszej żyłki czy raczej użyć plecionki ? ( jeżeli plecionki to jak ją dobrać do żyłki głównej tak żeby nie stracić całego zestawu) 2. Czy żyłka główna 0.25 nie będzie za cienka ? Jeżeli będzie to mogę przewinąć na 0.30/0.35 co za tym idzie znowu pojawia się pytanie o plecionkę do przyponu. Będę łowił z rzutu. Nie wiem czy to ważne ale wędka jaką posiadam to Jaxon 3,6m 3.5lbs (taka polecono mi w sklepie na początek) z gory dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam
CiamCiam Napisano 20 Czerwca 2024 Zgłoszenie Napisano 20 Czerwca 2024 Karpiowanie, czyli nastawiamy się raczej na większą rybę, 0.25 to bym założył do feedera, na karpiówkę 0.3 wzwyż, w zależności od wody, jakie dno itd. przy dużej ilości zaczepów, podwodnych roślin, żyłkę dobieram do nawet 0.4 Taka uniwersalna to 0.33-0.35 Zaznaczam, że nie łowię na komercjach, nie znam realiów wanien, ale raczej mają czyste dna, więc można by trochę żyłkę odchudzić pewnie. Przypon, no tu z reguły używamy leadcore, lub miękkiej plecionki, wytrzymałością odpowiadającej żyłce. 2
KsioNLINE Napisano 20 Czerwca 2024 Autor Zgłoszenie Napisano 20 Czerwca 2024 Leadcore na przypon ? Oglądałem różne filmy z zestawami i leadcore wiązali do żyłki głównej i przypon z plecionki do leadcora
Krzysztofx Napisano 20 Czerwca 2024 Zgłoszenie Napisano 20 Czerwca 2024 Tak jak wyżej, na karpiówke 0.3 w góre. Ostatnio z powodu awarii młynka wrzuciłem z pickera, na którym było 0.2. Jedna 15 w nocy wyciągnięta , przy drugim juz strzeliło . Na feeder inna bajka , inaczej ciągniety bez problemowo 2 szt ok. 8/10 kg na 0.2, rzut około 20 metrów 10 min holu . Co do przyponów polecam obejrzeć na yt, jest mnóstwo rozwiązań napewno dobierzesz cos pod siebie i dane łowisko no i koniecznie bezpieczny zestaw dla ryby, także urywasz tracisz wszystko. I z własnego doswiadczenia polecam sprawdzić sobie feeder i metode, bo naprawde jeżeli nie masz czasu zając sie na 100 % karpiowaniem (kilku dniowe wypady i mnostwo drogiego sprzętu) te metody pozwolą Ci łowić duze karpie z mega zabawą 1
Sheafferr Napisano 28 Lipca 2024 Zgłoszenie Napisano 28 Lipca 2024 Witam, Ja na federze przy żyłce głównej 0.25mm stosuje przypon 0.20mm i to jest idealne na pzw. Lecz na komercje gdzie trafiają się ryby nawet 10kg to już tak fajnie nie jest. Na zawodach gdzie nie mogę pozwolić rybie na odjazd do sąsiednich stanowisk Przypony te nie wytrzymują i pękają przy haczyku. Wiec chyba bede musial pomyslec nad przyponem z plecionki. Stosował ktoś przypon z plecionki do takiej zylki jak mam ja? Jak to się sprawdza? Pozdrawiam 2
zwykły michał Napisano 28 Lipca 2024 Zgłoszenie Napisano 28 Lipca 2024 Może trzeba użyć innego węzła albo zmienić żyłkę?
Sheafferr Napisano 2 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 2 Sierpnia 2024 Nowa zylka przyponowa trabucco xps. Próbowałem kilka sposobów wiazania... jutro będę testował na tej samej komercji przypon z plecionki 0.10mm. Zobaczę czy będzie roznica w braniach 1
Docio Napisano 2 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 2 Sierpnia 2024 W dniu 28.07.2024 o 21:13, Sheafferr napisał: Przypony te nie wytrzymują i pękają przy haczyku. Im grubsza żyłka tym łopatka haka łatwiej przecina węzeł pod obciążeniem. Będąc młodzieńcem miałem kontakt (przez znajomego sędziego), z zawodnikami. Kontakt dobry, każdy był miły dla dzieciaka i dostawałem w prezencie haki, których na rynku w ogóle nie było. Różne wzory, rozmiary i niezmiennie wszystkie z oczkiem a nie łopatką, nawet 18-tki. Pokazano mi też węzeł jakim wiążą i o przecinaniu żyłki na łopatce zapomniałem. Bardzo długo sam siebie obwiniałem, że przeciągam żyłkę na węźle i dlatego tak często pęka a winna była grubsza żyłka i łopatka. To były czasy historycznej żyłki "Gorzowskiej" a przy farcie "Leski tęczowej". Węzeł jaki stosuję do dziś i do każdego oczka to tzw spinningowy. Aktualnie pod tą nazwą objawia się kilka węzłów ale ten, którego się nauczyłem, na świecie nazywa się trilene.
zwykły michał Napisano 2 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 2 Sierpnia 2024 9 minutes ago, Docio said: Różne wzory, rozmiary i niezmiennie wszystkie z oczkiem a nie łopatką, nawet 18-tki. Mamy gdzieś rozmiar 24 z oczkiem Jakieś haki Drennan z lat 90tych. 2
Rekomendowane odpowiedzi