Skocz do zawartości

Problematyczna próba przepływanki

Jacek75
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To, że łatwiej jest bez wątpienia. Jednak cała trudność w produkcji. Nie jest to ani powszechne, ani popularne. Raczej produkcja mocno uboczna fabryki kabli lub wręcz recykling.

Swoje koszulki 0,2-0,3 mm pozyskiwałem z kabla telefonicznego tzw krosówki. Potem szukałem odpowiedniego dla kili węglowych 0,5 i 0,8 mm aż znalazłem. Grubsze kile załatwiają wentyle rowerowe. A koszt, za metr krosówki zapłaciłem bodaj 0,7 pln, za metr dla 0,5 jakieś 1,5 pln, za metr dla 0,8 prawie 2 pln, a za wentyle chyba 3 pln za 10 szt. i starczy mi do końca życia, a nawet wnuków.

Wiem, wiem co Was teraz interesuje. :) Najtrudniej będzie z krosówką. Dawniej ten kabelek miał średnicę 0,25 mm czyli 0,75 mm2. Obecnie ma jedynie 0,16 mm czyli 0,5 mm2.

Metalowe kile w spławikach rzadko mają poniżej 0,3 mm a to znaczy, że z obecnej krosówki nic nie wyjdzie. Co do pozostałych trzeba szukać dla 0,5 mm - 1, 57 mm2 a dla 0,8 mm - 2,5 mm2. Dla innej grubości kili każdy może sobie wyliczyć z pola powierzchni koła. :D 

Najważniejsze jednak aby kupowany kabelek był druciany a nie plecionka. Na plecionce izolacja inaczej się układa i zawsze pleciony przewód jest grubszy niż jest w opisie. Poza tym od wewnątrz jest nierówny. Jak ktoś ma samozaparcie aby zaoszczędzić grosiaki to może kombinować z plecionką, ja wolałem kupić druciany i mieć spokój.