wind Napisano 17 Lipca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 A ja bym jednak dał ( i daję) stoper od strony krętlika. Choćby po to aby chronic węzeł, który jest jednym z najsłabszych punktów każdego zestawu. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 17 Lipca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 Mam co prawda córkę ale jak nie wiem to razem szukamy informacji i próbujemy czy działa. Po wszystkim jest dyskusja o tym co udało się zrobić a co nie wyszło. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek75 Napisano 18 Lipca 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2024 Dzięki Docio nie znam cię osobiście a już cię lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek75 Napisano 23 Lipca 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2024 Zastanawiałem się dlaczego spławiki w dużej większości sprzedawane są bez koszulek potrzebnych do montażu? Czy nie było by prościej gdyby były już ze spławikiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 24 Lipca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2024 Łatwiej jest sprzedać kilka rozmiarów w pudełeczku za zdecydowanie wyższą kwotę. To nie nasze życie ma być prostsze 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 24 Lipca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2024 To, że łatwiej jest bez wątpienia. Jednak cała trudność w produkcji. Nie jest to ani powszechne, ani popularne. Raczej produkcja mocno uboczna fabryki kabli lub wręcz recykling. Swoje koszulki 0,2-0,3 mm pozyskiwałem z kabla telefonicznego tzw krosówki. Potem szukałem odpowiedniego dla kili węglowych 0,5 i 0,8 mm aż znalazłem. Grubsze kile załatwiają wentyle rowerowe. A koszt, za metr krosówki zapłaciłem bodaj 0,7 pln, za metr dla 0,5 jakieś 1,5 pln, za metr dla 0,8 prawie 2 pln, a za wentyle chyba 3 pln za 10 szt. i starczy mi do końca życia, a nawet wnuków. Wiem, wiem co Was teraz interesuje. Najtrudniej będzie z krosówką. Dawniej ten kabelek miał średnicę 0,25 mm czyli 0,75 mm2. Obecnie ma jedynie 0,16 mm czyli 0,5 mm2. Metalowe kile w spławikach rzadko mają poniżej 0,3 mm a to znaczy, że z obecnej krosówki nic nie wyjdzie. Co do pozostałych trzeba szukać dla 0,5 mm - 1, 57 mm2 a dla 0,8 mm - 2,5 mm2. Dla innej grubości kili każdy może sobie wyliczyć z pola powierzchni koła. Najważniejsze jednak aby kupowany kabelek był druciany a nie plecionka. Na plecionce izolacja inaczej się układa i zawsze pleciony przewód jest grubszy niż jest w opisie. Poza tym od wewnątrz jest nierówny. Jak ktoś ma samozaparcie aby zaoszczędzić grosiaki to może kombinować z plecionką, ja wolałem kupić druciany i mieć spokój. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi