ŁoWcA. Napisano 22 Lipca 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Lipca 2024 Witam czy testował ktoś tę wędki czy warto kupić
Wartburg Napisano 22 Lipca 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Lipca 2024 Nie, ale parametry brzmią intrygująco do zastosowania na środkowej Wiśle. 2
ŁoWcA. Napisano 22 Lipca 2024 Autor Zgłoszenie Napisano 22 Lipca 2024 Tylko czy jest wytrzymała na mocne rzuty zestawem 120g czy pęknie
wind Napisano 22 Lipca 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Lipca 2024 Wszystko zależy od techniki. Przy posiadaniu pewnych umiejętności mozna miotać i 300g. Mam o takich parametrach surfa od Rona Thompsona i 150g nie robi wrażenia. 3
Wartburg Napisano 22 Lipca 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Lipca 2024 Tak jak powiedział WIND "Wszystko zależy od techniki. Przy posiadaniu pewnych umiejętności mozna miotać i 300g. " Ta wiedza tajemna jest w posiadaniu wszystkich co miotali centerpinami . użyszkodnicy kołowrotków o szpuli stałej muszą sie tego nauczyć. 2
mikolaj łódzki Napisano 22 Lipca 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Lipca 2024 Jeżeli łowisz w rzece to nie przejmij się za bardzo co piszę bo odnoszę się do łowienia w morzu. Niby to podobne ale nie dokońca. Od początku, wszystko zależy jak policzył producent. Czy klasyczny rzut za głowy czy miotanie z pół obrotu przez japońsko-hiszpańskiego mistrza otg. Jaxon przewiduje tą pierwszą opcje i c.w. określa dość dokładnie. Juki bierze ten drugi przypadek bo pomimo dużej siły i średniej techniki ciężko mi naładować ten kij do końca nie jest to wada bo jak się tego nauczę oddawanie rzutów po 150m bedzie realne. Delikatne rzuty jak z centerpina są mało przydatne gdyż nie napniesz żyłki ze względu na falę i wiatr. I tak można przed spadnięciem ciężarka go zachamować ale tutaj chodzi o sam moment lotu musi być on jak najszybszy i płaski a nie powolny i paraboliczny. Osobiście uważam że najlepiej jest dobrać sobie kij z miękką szczytówką np. Juki (jeżeli zamieżasz dużo łowić ). Na wakacyjne łowienie wybrałbym mikado litore ewentualnie jaxona intensa gtx są to wędki sprawdzone i dość tanie. 1
Docio Napisano 22 Lipca 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Lipca 2024 Mikołaj proponujesz wędziska z cw do 200 i 180 g. To nieco odbiega od zainteresowania pytającego. O firmie Mistrall można powiedzieć, że wędziska na ogół się sprawdzają ale kołowrotki to już na dwoje babcia wróżyła. Ja się nie wypowiadam, bo Wind i Wartburg napisali już wszystko. Za swojej strony mogę jedynie dodać, że wędzisko samo nie rzuca i lepiej trochę potrenować łapki aby pewnie je trzymać, sobie ani nikomu obok nie zrobić krzywdy. 2
Rekomendowane odpowiedzi