kamil_GDN Posted October 27 Report Share Posted October 27 Dzień dobry, Przeczytałem kilka tematów oraz instrukcję zakładania nowego, niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na najważniejsze pytania typu jakie ryby będą łowione, jak, gdzie.. nie jestem ponieważ chciałbym sprezentować wędkę dla dziadka, który tylko wspominał mi jakie ma na oku. Nie wiem czy dziadek nawet się zna, dlatego chciałbym poradzić się ekspertów - Was, aby nie wtopił.. Cały czas marzy mu się Sportex Multipicker 3m 10-30g (takie notatki znalazłem u niego i tak też mówił), znalazłem taką za 760 PLN. Jak szukałem, znalazłem pełno innych podobnych wędek, które wydają się bardzo podobną opcją: Sportex Rapid Feeder Light 3.3m 35-85g = 699 PLN Sportex Pellet Waggler 3m 15-35g = 570 PLN Sportex Competition CS-5 Stalker 3m (różne ciężary wyrzutu) = 650 PLN Sportex Advancer CS-2 Stalker Rod 3m (różne ciężary wyrzutu) = 450 PLN Czy któraś z w/w będzie lepszym wyborem niż Sportex Multipicker? Czy te wędki są dobrym wyborem ogółem? Fundusze na taki sprzęt to granice 600-800 PLN. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 27 Report Share Posted October 27 A jesteś pewny, że dziadek tą metodą i techniką łowi? Może zapisał bo polecał komuś? Od siebie dodam, że to wyjątkowo delikatne wędzisko do połowu z dna, tak specyficzne, że aż nie jest powszechne i powszechnie używane. A jeśli szukasz podobnych to muszą mieć tę samą długość i cw 10-30 g. Zero odstępstw. Nawet 10 cm dłuższe lub krótsze uniemożliwi operowanie nim w jakiejś zakrzaczonej miejscówce, a nie wiesz gdzie i jak łowi. Obyś nie zrobił niedźwiedziej przysługi. Dlatego proponuję pogadać, ot tak swobodnie o tym jak, co i czym łowi i wrócić tu w tym wątku. Zajawka prosta, kup czteropak piwa i powiedź, że kumpel próbuje wyciągnąć Cię na ryby a Ty nie masz o tym zielonego pojęcia i w trakcie, byle nie za szybko, zagaj jak on łowi i na co. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted Monday at 06:21 AM Report Share Posted Monday at 06:21 AM Multipicker, feeder,match, karpiówka. Gdyby dodać do tego typowe wędzisko na suma to byłby pełen rozmach w kijach gruntowych. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted Monday at 09:52 AM Report Share Posted Monday at 09:52 AM 21 hours ago, kamil_GDN said: Czy któraś z w/w będzie lepszym wyborem niż Sportex Multipicker? Czy te wędki są dobrym wyborem ogółem? Fundusze na taki sprzęt to granice 600-800 PLN. Każda ma inne przeznaczenie więc może być lepszym i gorszym wyborem jednocześnie. 18 hours ago, Docio said: Od siebie dodam, że to wyjątkowo delikatne wędzisko do połowu z dna, tak specyficzne, że aż nie jest powszechne i powszechnie używane. A jeśli szukasz podobnych to muszą mieć tę samą długość i cw 10-30 g. Zero odstępstw. Ewidentnie kij pod konkretne łowisko i wyspecjalizowane łowienie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil_GDN Posted Monday at 04:48 PM Author Report Share Posted Monday at 04:48 PM Dzięki @Docio @ryukon1975 @zwykły michał wam za odpowiedź.. rzeczywiście, trafiać po omacku z takimi informacjami jakimi przyszedłem, to strzał w kolano mógłby być. Rozmawiałem z dziadkiem, dowiedziałem się czegoś więcej, powinno pomóc w wyborze.. Łowi na jeziorach, metodą gruntową (koszyk z haczykiem), białe ryby (leszcz, lin, płoć), 3m bo twierdzi, że taka najwygodniejsza do jego wzrostu, łowi z brzegu. Aktualnie ma taką - Shimano Alivio Slim TE GT 300XH 3,00m 40-80g - twierdzi, że to bardziej uniwersalna wędka, którą ma bardziej do wszystkiego. Nad Sportexem myślał właśnie z zamiarem połowu bardziej specyficznego (jak wyżej - gruntowo). Dlaczego Sportex? Taką wędkę widział u znajomego, która mu się bardzo spodobała i taką mu polecił. Czy zawężając tak informacje, Sportex Multipicker to dobry wybór? Czy może coś innego? Zapewne ta Shimano starczy także na takie łowienie (moja opinia, mogę się mylić) ale fajnie mieć sportowy bardzo dobry sprzęt także Pozdrawiam! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted Monday at 09:32 PM Report Share Posted Monday at 09:32 PM Model do 30g ma wąskie zastosowanie ale jeżeli myślał o takim kiju to ma plan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted Tuesday at 04:56 AM Report Share Posted Tuesday at 04:56 AM 11 godzin temu, kamil_GDN napisał: Aktualnie ma taką - Shimano Alivio Slim TE GT 300XH 3,00m 40-80g - twierdzi, że to bardziej uniwersalna wędka, którą ma bardziej do wszystkiego. Łowi zdecydowanie lekko. Sam koszyk z zanętą to 20-25 g. Może chce zmienić zestaw z koszyka na małą sprężynę, która jest odpowiedniejsza na wody stojące albo zacząć łowić na method feeder. Trudno wyczuć ale zainteresowała go jakaś konkretna technika, spytał o nią znajomego i otrzymał odpowiedź. Moim zdaniem powinieneś się trzymać parametrów jakie już padły, długość wędziska 3,0 m, cw 10-30 g a firma obojętna, gdyż i tak nie widział wędziska w akcji. Nie mogę Ci doradzić konkretnego wędziska gdyż najzwyczajniej wędziska gruntowe z takim cw są poza moim zainteresowaniem jako łowiącego w rzekach. Posiadam dwa feedery z cw do 100 g i z cw do 150 g. Zdarza mi się łowić w jeziorach a wymienne szczytówki pozwalają się dopasować i łowić nawet 10 cm rybki. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niebel Posted Tuesday at 06:22 AM Report Share Posted Tuesday at 06:22 AM Ja to bym się bardziej podpytał dziadka o te 30g, co i jak chce taką wędką łowić. Uważam że jak na lekki feeder lepsza była by gramatura 20-50g (może do 40g) - ale to moje osobiste zdania. Każdy ma jakiś plan. Taki zakres daje pewną możliwość manewru koszykami. Przy 30 g jest tego zdecydowanie mniej. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted Tuesday at 08:55 AM Report Share Posted Tuesday at 08:55 AM 2 godziny temu, niebel napisał: Uważam że jak na lekki feeder lepsza była by gramatura 20-50g (może do 40g) Zdecydowanie 50 g. Trzeba liczyć zapas mocy a od dawna wiadomo, że najdalsze i najcelniejsze rzuty są z obciążeniem 60% cw. A z cw do 30 g to albo mała sprężyna i wędzisko obciążone prawie na max, albo brane jest to 10 g i samo obciążenie co ja stosuję przy lekkim gruncie bez zanętnika na zwykłym teleskopie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted Tuesday at 11:00 AM Report Share Posted Tuesday at 11:00 AM 4 hours ago, niebel said: Uważam że jak na lekki feeder lepsza była by gramatura 20-50g (może do 40g) - ale to moje osobiste zdania. Każdy ma jakiś plan. Przykładowy plan to 10g koszyk na białe robaki. Całość będzie ważyła z 15g-17g 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted Tuesday at 11:21 AM Report Share Posted Tuesday at 11:21 AM Też możliwe rozwiązanie, jak najbardziej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niebel Posted Tuesday at 01:49 PM Report Share Posted Tuesday at 01:49 PM (edited) 2 godziny temu, zwykły michał napisał: Przykładowy plan to 10g koszyk na białe robaki. Całość będzie ważyła z 15g-17g Macie obaj rację, że takie rozwiązanie jest ok, tylko cały czas gdybamy. Tak zazwyczaj jest z prezentami niespodziankami. Mając ograniczoną wiedzę co obdarowywany chciałby otrzymać możemy nie trafić z prezentem i zamiast super niespodzianki będzie musiał udawać że mu się podoba. Dlatego od jakiegoś staram się zdobyć jakich szczegółów na temat prezentu, lub mówię obdarowywanej osobie że chciałbym coś jej kupić i proszę o kilka alternatyw. Niespodzianką jest to, że ta osoba nie wie co z tej listy jej kupię. Tak samo kiedy ktoś mnie zapyta co bym chciał z wędkarstwa otrzymać. Ostatnio proszę o bon do lokalnego sklepu wędkarskiego lub allegro. Zawsze mam możliwość dołożyć do otrzymanej kwoty i kupić to co tak naprawdę bym chciał otrzymać. Pomyśl o tym. Może też masz taki sklep w okolic i kup dziadkowi bon prezentowy do tego sklepu. Wierz mi że będzie bardziej zadowolony niż z wędki, która nie do końca jest tym co chciałby mieć. edit: No chyba że tego dziadka nie ma tylko chodzi o Ciebie....... Już różne rzeczy czytałem więc się nie obraź że mam takie podejrzenia Edited Tuesday at 01:53 PM by niebel 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted Tuesday at 08:33 PM Report Share Posted Tuesday at 08:33 PM 6 godzin temu, niebel napisał: Tak samo kiedy ktoś mnie zapyta co bym chciał z wędkarstwa otrzymać. Ostatnio proszę o bon do lokalnego sklepu wędkarskiego lub allegro. Zawsze mam możliwość dołożyć do otrzymanej kwoty i kupić to co tak naprawdę bym chciał otrzymać. Jak dla mnie złota myśl. Bon do sklepu wędkarskiego, może nawet online załatwi sprawę lepiej niż szczere chęci z nietrafionym prezentem. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted Wednesday at 10:45 AM Report Share Posted Wednesday at 10:45 AM 23 hours ago, Docio said: Też możliwe rozwiązanie, jak najbardziej. W taki sposób bym łowił. Ewentualnie ciężarek oliwka jako obciążenie, zanęcanie procą, łyżką czy inną rakietą. Sama zasada połowu byłaby podobna do spławika ale bardziej precyzyjna przy łowieniu obok zarośli. Próbowałem czegoś takiego w tym roku i aż mnie naszła ochota na powtórkę 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts