dobek Napisano 17 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 17 Grudnia 2024 Witam. Jakiej wędki używacie do tego kołowrotka. Budżet jaki mogę przeznaczyć do 250zl około. Zestaw będzie służył do połowy karpi amurów czasami może sumów. Wedka dobrze było by jak była by trzy częściowa z dodatkową zapasowa szczytowka do 360cm max. Pozdrawiam
ryukon1975 Napisano 17 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 17 Grudnia 2024 (edytowane) Kołowrotek niezbyt duży i nie mocny. Jeśli karpie to tylko nieduże. Na suma nie nadaje się całkowicie chyba że potrafisz segregować brania takich do 115 cm nie więcej. Tak samo do połowu sumów nie nadaje się wędzisko z wymienną szczytówką czyli feeder. Sum to ryba o specyficznych rozmiarach w naszych wodach i wymaga takiego samego niepowtarzalnego przy innych gatunkach sprzętu. Aktualnie można pod ten sprzęt podciągnąć jeszcze jesiotry ale to raczej na wodach komercyjnych i tam gdzie nim zarybiano. Edytowane 17 Grudnia 2024 przez ryukon1975 2
dobek Napisano 17 Grudnia 2024 Autor Zgłoszenie Napisano 17 Grudnia 2024 Mój kolega wyciąga 20kg karpie tym kolowrotkiem tak że chyba da radę. Chyba że są karpie 40kg to co innego.
ryukon1975 Napisano 17 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 17 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, dobek napisał: Mój kolega wyciąga 20kg karpie tym kolowrotkiem t Niech wyciąga i sumy po 250 cm ja i tak sięgnąłbym z takimi zamiarami po prawdziwy kołowrotek karpiowy. Szczególnie na trudnym łowisku bo warunki łowiska w tym przypadku mają ogromne znaczenie. Ja nie widzę tego kołowrotka na naturalnej dzikiej wodzie z zaczepami, roślinnością wodną i innymi niespodziankami o rzece nawet nie wspomnę. Edytowane 17 Grudnia 2024 przez ryukon1975 3
dobek Napisano 17 Grudnia 2024 Autor Zgłoszenie Napisano 17 Grudnia 2024 Jak nie potrafisz doradzić to nie pisz ok. Ja tu szukam porady a nie tekstów które nic nie wnoszą do dyskusji poza zmarnowanym czasem
zwykły michał Napisano 18 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 18 Grudnia 2024 Życzliwie Ci doradza bo sam nie rozumiesz o co pytasz. Kołowrotek do feedera będzie za słaby na takie łowienie. Jakikolwiek kij w takiej cenie będzie podobnej jakości. Ciężki feeder 3.6m do 180g, będzie w ofercie większości polskich dystrybutorów. Wyjdzie Ci zestaw w miarę pasujący do siebie ale niekoniecznie do Twoich planów 3
Docio Napisano 18 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 18 Grudnia 2024 W dniu 17.12.2024 o 12:00, dobek napisał: Witam. Jakiej wędki używacie do tego kołowrotka. Budżet jaki mogę przeznaczyć do 250zl około. Zestaw będzie służył do połowy karpi amurów czasami może sumów. Wedka dobrze było by jak była by trzy częściowa z dodatkową zapasowa szczytowka do 360cm max. Pozdrawiam To ja napiszę tak. To nie jest kołowrotek na naprawdę duże ryby. To zwykły, mocno przerośnięty kołowrotek do feedera dla rybek max do 5 kg zgodny z panującą od kilku lat modą nakręcaną przez marketingowców, którzy znakomicie oddziaływują na mózgi wszystkich nie zorientowanych w temacie. Wędziska jakie się używa do połowu większych ryb jak np sumy 20 kg powinno być krótkie do 150 cm i mocne z cw od 250 g. Wysokie cw gdyż sumy nie żyją w spokojnych rejonach rzek lecz w dołkach, w nurcie a tam potrzeba "cegły" jako obciążenia. Krótkie bo to dźwignia i oprócz siły potrzeba wędkarzowi jeszcze masy a jak jej nie ma to najzwyczajniej wciągnie do wody. Jak jej nie masz to dłuższe wędzisko sum wyrwie ci z rąk. Jeśli jednak masz siłę i masę Pudziana to możesz pokusić się o wędzisko surfcastingowe z cw od 250 g.-, im więcej tym lepiej. Surfcast to taki przerośnięty feeder bez wymiennych szczytówek za to naprawdę mocny. Kołowrotek. Szukaj takiego z przełożeniem maksymalnie 4.3:1. Im niżej tym lepiej i tak, tu kierujemy się w stronę multiplikatorów i to nie niskoprofilowych ale niektóre stałoszpulowce do surfcasta też można spotkać na rynku. Pojemność szpuli to do 200 m żyłki 0,60 mm. Więcej nie ma sensu. Sum rzeczny jak wyciągnie ok 100 m to już go i tak nie wyciągniesz. W sposób naturalny idzie w zaczepy tak jak karpie w trzciny i przeróżna zatopione krzaczory. A na koniec. Jeśli nie chcesz porady to nie pytaj. Jeśli kolega jest Twoim wyznacznikiem wiedzy to trzymaj się jego a nie krytykujesz wiedzę tych, którzy chcą Ci pomóc. 4
mikolaj łódzki Napisano 18 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 18 Grudnia 2024 Wydaje mi się iż pytający łowi na komercyjnych łowiskach. I śmiem twierdzić że znalezienie 2 metrowego jest rzadkością. Czy ten kołowrotek nada się na karpia ? Na okazy raczej nie ale na takie do 10 sobie poradzi. Miałem okumy ceymary te 65 podobne do aventy 60 i dobrze mi się ciągnęło karpie(aventa jest bardziej filigranowa). Ale na suma bym ich nie użył. Wszyscy doradzający rozpatrywali łowisko jakim jest rzeka lub dziki zbiornik. Aventa sobie poradzi z karpiem ale są lepsze wybory. Ino mniejsze przełożenie i będzie lepiej. Na sumy wybrałbym multika albo te penny 10500 do tego dedykowana wędka z 2 metry. Ostatnio mnie ciągnie w kierunku sumów ale to już inna sprawa. 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. RBTS Napisano 18 Grudnia 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Napisano 18 Grudnia 2024 20 godzin temu, dobek napisał: Jak nie potrafisz doradzić to nie pisz ok. Ja tu szukam porady a nie tekstów które nic nie wnoszą do dyskusji poza zmarnowanym czasem Mocne wejście na forum,...zdecydowanie. Nich każdy udzielający odpowiedzi zastanowi się dobrze czy bzdur nie pisze, bo reprymenda gwarantowana... 6
ryukon1975 Napisano 22 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Grudnia 2024 W dniu 18.12.2024 o 00:02, dobek napisał: Jak nie potrafisz doradzić to nie pisz ok. Ja tu szukam porady a nie tekstów które nic nie wnoszą do dyskusji poza zmarnowanym czasem Skoro już wybrałeś sprzęt to go kupuj a nie oczekuj tu na błogosławieństwo. 4
Rekomendowane odpowiedzi