Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Taki spławik poleci bez problemu. Mam na myśli zestaw 2g albo lżejszy na 10-15m z powtarzalną celnością :) Tutaj zaczynają się schody bo chodzi mi o łowienie w pobliżu zarośli albo drzewa wiszącego nad wodą. Chodzi mi głównie o liny.

W sierpniu będę w Polsce to podrzucę Ci coś, moim zdaniem, wartego uwagi.

Edytowane przez zwykły michał
Napisano

Łowiłem podobnym zestawem w kanale. Spławik około 15 cm długości, dobrze wyważony z obciążeniem pod spławikiem. Zestaw przegruntowany dość znacznie i zakotwiczony sporą śruciną. Łowiłem na kukurydzę i branie było widoczne jako zatopienie spławika. Zacinać trzeba od razu bo ryba już odpływa z haczykiem.

To był jedyny sposób na przechytrzenie kanałowych płoci. Według tubylców to były prawdziwe okazy z tej wody. Okolice 35 cm długości. 

Napisano

Baty bez gumy, nie mogę się do tego przekonać w tak długich kijach. Kiedyś próbowałem ale to nie moja bajka. W tych długich kojach mam szczytówki z wklejki. Na ten 9m nawet fajne liny wyciągałem na 8 fajne srebrne łopaty mi się trafiały.  No i trzeba pamiętać że większość ryb należy podebrać :D

Na karpie się  jeszcze nie zapuszczałem :D 

Choć wiem o jednym zbiornikiem zarybionym w tym roku podrostkami  karpia ok 25cm :P

7 godzin temu, zwykły michał napisał:

Taki kij to dobry początek do zniechęcenia się. Będzie sztywny i pewnie ładuje się przy zestawach powyżej 10g

Właśnie że odwrotnie. Jest mega lejący i giętki. Fajnie się ładuje dopiero przy spławiku od 5 gramów. 

Jego wadą jest to że przy lżejszych spławikach wystarczy lekko nim zamachać i splątanie zestawu gotowe - wiecie o co mi chodzi. Spławiki 5 , 6, 7 g fajnie na nim pracują.