Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Słuchajcie jestem początkujący i szukam porad jak powinien wyglądać zestaw na klasyczny feeder.

Posiadam 2 wędki po dziadku i próbowałem naśladować poradnik u innych, lecz widzę że nie przynosi to efektów.

Potrzebuje przeprowadzenia przez całą metodę połowu (od gramatury koszyczka, aż do przyponu).

Zabrzmi to pewnie dla wielu z was śmiesznie ale nie potrafię złowić nic więcej niż karasie (dodam, że na łowiskach występują też inne gatunki ryb).

Dzieki za wszelkie rady.

Napisano
On 5/13/2026 at 7:02 PM, Kamsonik said:

Zabrzmi to pewnie dla wielu z was śmiesznie ale nie potrafię złowić nic więcej niż karasie (dodam, że na łowiskach występują też inne gatunki ryb).

A może łowisz w złym miejscu albo trzeba zmienić przynętę? Jeżeli widzisz brania i łowisz ryby to zestaw jest w porządku. Ewentualnie możesz wydłużyć lub skrócić przypon. Przyjmijmy 45 cm za długość wyjściową i wydłużaj lub skracaj.

Napisano
W dniu 13.05.2026 o 20:02, Kamsonik napisał:

Słuchajcie jestem początkujący i szukam porad jak powinien wyglądać zestaw na klasyczny feeder.

Tak samo jak w metodzie ciężkiej denki. Wszystkie zasady są takie same, nie ma żadnej magii feederowej.

Napisano
W dniu 20.05.2026 o 04:00, Docio napisał:

nie ma żadnej magii feederowej.

Jak to nie ma :D

A splunięcie na robaka, odtańczenie rytualnego tańca w koło fotela (krzesła),dodanie odrobiny piwa tudzież innego alko do zanęty :P

Wy tak nie robicie?? :)

A tak na serio Mateusz to wszystko o co pytasz przewija się na tysiącach filmów i poradników na YT. Może pooglądaj jeszcze raz.(poszukaj Marcin Kostera zestawy -  są tam 3 rodzaje na różne łowiska)

Odpowiedni zestaw musisz sobie sam dopracować, próbuj i wybierz co Ci najbardziej pasuje.

Jeśli chodzi o zestawy to teraz moden są te z fluorocarbonem lub na skrętce. Nic nie stoi na przeszkodzie zastosować zestaw z rurką antysplątaniową.

Co do koszyków to musisz mieć kilka, dobierasz do odległości na jaką chcesz rzucać, gdzie łowisz i do dna jakie jest w zbiorniku. Na większości łowisk ludzie używają ok 30, 20gramów.

Kluczem do sukcesu może okazać się konsystencja zanęty jaką nabijasz koszyk. Powinna się swobodnie wysypywać z koszyka po dotarciu do dna.

Sam byłem ostatnio świadkiem jak obok mnie, łowiącego, siedziało starsze małżeństwo i mieli taką tengą zanętę że Pani nawet dwa razy nią rzucała.  :D

Ja miałem na liczniku z 20 leszczyków a oni nic. odległość była podobna.

Napisano
13 godzin temu, niebel napisał:

ak to nie ma :D

A splunięcie na robaka, odtańczenie rytualnego tańca w koło fotela (krzesła),dodanie odrobiny piwa tudzież innego alko do zanęty :P

👍 :D

Napisano

Temat rzeka. 

Napisze jak ja dobieram zestaw. 

1 rodzaj dna.

Dno twarde daje nam swobodny wybór koszyka i jego obciążenia. Dno miękkie wymusza użycie lekkiego koszyka ,lub zrezygnowanie z obciążenia( są jeszcze pałeczki tyrolskie , ciężarki drewniane ). Dno porośnięte roślinoślinością. Tutaj najlepiej przejść na sprężynę ale na rurce i żeby jej żeberką były ułożone równolegle z rurką. Zmniejszy to ilość zaczepianej rośliności. Tutaj nadmienię iż przy dnie miękkim i roślinym warto podbić przynętę czy to kuleczką styropianu, ryżem preparowanym.

1.2 Ważna adnotacja jeżeli głębokość jest większa niż 2m trzeba zastosować cięższy zestaw ewentualnie bardziej dokleić zanętę . 

2 Przypon a dokładniej  długość przyponu. Tutaj nie ma jednej dobrej odpowiedzi. U mnie czasami sprawdza się przy sprężynie 10cm a czasami 40cm. Ale nic nie szkodzi łowić na 60 cm z opadu (specyficzna metoda raczej pod picker ).Eksperymentuj i testuj wyniki zapisuj (nie gub zapisków jak ja). Podpowiem jedną zasadę łatwiej długie pokrutasić niż długie podługasić. 

2.1 Haczyk wiele osób źle go dobiera. Tutaj internet może dobrze podpowiedzieć. Polecam kanał Tomasz Homerski fakt marketingowiec w niektórych sprawach ale filmy z chociażby doborem haczyka , grubości żyłek, gruntowaniem technicznie bardzo poprawne , ładnie wytłumaczone z podanymi wielkościami i modelami haków do przynęt.

3. Podpunkt najważniejszy. Dobór miejsca. Ja od pewnego czasu jeżeli jest możliwość najpierw oglądam miejsce połowu. Przysłowiowe kółeczko wokół stawu. I obserwuję czy są spławy, bąble ,stojące ryby w toni. Do tego kierunek wiatru ,prądy zmieniają temperaturę chociażby w stawach przepływowych przy mnichu (odpływie ) woda jest cieplejsza niż przy wpływie. Nie jest to duża różnica ale może coś zmienić. 

Napisano
4 hours ago, mikolaj łódzki said:

Nie jest to duża różnica ale może coś zmienić. 

Przypomnę tylko, że ryby są zmiennocieplne i różnica 1°C może mieć znaczenie. 

Napisano

Z tymi karasiami to żaden wstyd, bo to akurat genialni poligon doświadczalny, ale klasyczny feeder na starych wędkach po dziadku często kuleje przez jeden fundamentalny błąd z grubością żyłki głównej i długością przyponu. Sam na początku montowałem skomplikowane rurki antysplątaniowe, dopóki stary wyjadacz nad wodą nie pokazał mi prostego zestawu ze skrętką, który kompletnie odmienił moje wyniki i otworzył wodę na leszcze. Kluczem do selekcji większych ryb i tak prawie zawsze okazuje się odpowiednio podana i zablokowana w koszyku zanęta, a nie sama magia montażu.