Bryan Posted November 16, 2011 Report Share Posted November 16, 2011 Witajcie. Może wy mi pomożecie z moim małym problemem. Chodzi o to, że łowiąc odległościówką na znacznych głębokościach często stoper mi się przesuwa, co zmienia grunt. I wyniki są marne mówiąc ładnie. Stosowałem już stopery gumowe, ale blokowały się w przelotkach. Potem przerzuciłem się na nitkowe, ale one się rozwiązują, plączą i po kilku rzutach luzują, i grunt się zmienia. Dodatkowo koralik tez się czasem zblokuje czy to w przelotce czy koło spławika...Doprowadza mnie to do szewskiej pasji, bo nie mogę połowić normalnie na jednym gruncie więcej niż kilka/ kilkanaście rzutów. Macie na to jakieś sposoby? W sklepach nie widziałem żadnych innych stoperków...Więc może jakieś rozwiązania domowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 Ja stosuje te najmniejsze dostępne ze stoperów, czasem, dla pewności daję dwa. "Prześwit" w stoperach dostosowany jest do różnych grubości żyłek, może sprawdź, czy są odpowiednie od żyłki jaką stosujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 mozna tez zawiązać stoper z cienkiej zyłki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 Ja osobiście stosuję właśnie żyłkę. Nie rozwiązała do końca problemu luzowania się, ale znacznie go zmniejszyła. A stopery...Tutaj ich rozmiar nie robił różnicy- każde z nich po jakimś czasie i większej ilości przejść przez przelotki zaczynały zmieniać swoją pozycję, a tym samym głębokość łowienia. ogólnie to dość trudny problem i jakoś nie słychać by ktokolwiek wpadł na jakieś genialne rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
linekmatch28 Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Witam tak jak wyżej kolega urzywam własnorecznych stoperów z żyłki sa naprawde rewelacyjne i nieblokuja se w malenkich przelotkach odległosciowki:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 są też takie małe koraliki na sznureczku, ja takich używam do bolonki jak mam ochotę dalej łowić z przelotowym spławikiem (matchówki nie używam bo mnie oczy bolą) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 A możesz podać producenta i model, albo chociaż producenta? Ja ich chyba jeszcze nie widziałem nigdzie, a może się dobrze sprawdzą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
linekmatch28 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 no też byłbym wdzieczny o odanie lub nawet wklejenie fotki jak to wyglada:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Minus mówisz o stoperach sznurkowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmark Posted February 29, 2012 Report Share Posted February 29, 2012 (edited) Nie wiem dlaczego, ale te nowości, które stosujecie to jakieś cuda i mysle ze malo praktyczne. Stopery gumowe, koraliki, sznurkowe(choc uważam że sznurkowy jest niezły prawidłowo zawiązany nie ma prawa się rozwiązać i stosować nić nie nasiąkliwą lub zylke) Dlaczego nikt nie stosuje tego co ja od dziecka stosowałem i nie zrezygnuje a sprawdza się doskonale. Mały kawałek płaskiego ołowiu nie srut. Tylko kawałek ołowiu lekko ściśniety i tyle w temacie. W temacie ciekawe z youtube wkleilem robienie stopera nitkowego. Edited February 29, 2012 by xmark Link to comment Share on other sites More sharing options...
ms80 Posted February 29, 2012 Report Share Posted February 29, 2012 Odnośnie stoperów - jeżeli łowi się na głębokości powyżej długości wędziska i w pewnej odległosci, to stosowanie stoperków ołowianych będezie ograniczłao mozliwości zarzucenia, zaś przy typowej wędce match, ze wzgledu na wielkość oczek przelotek bedzie praktycznie niemożliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmark Posted February 29, 2012 Report Share Posted February 29, 2012 Zgadzam sie, ale biorac pod uwage nie ma idelanych rozwiazan do wszystkiego tak jak nie ma aut do wszystkiego. Mysle, ze czasami nie ma sie co meczyc i przyjac taka opcje, ktora bedzie dawala pożadany efekt. Jesli glebokosc jest dosc znaczna i nie mozemy wykorzystac metody splawikowej to bawmy sie gruntowa lub zmienmy lowisko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 29, 2012 Report Share Posted February 29, 2012 xmark nie chodzi o to żeby zmieniać spławikówkę na grunt tylko jak napisał ms80: jeżeli łowi się na głębokości powyżej długości wędziska i w pewnej odległosci, to stosowanie stoperków ołowianych będezie ograniczłao mozliwości zarzucenia, zaś przy typowej wędce match, ze wzgledu na wielkość oczek przelotek bedzie praktycznie niemożliwe.stosujesz sznurkowe lub podobne i dalej łowisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
ms80 Posted February 29, 2012 Report Share Posted February 29, 2012 No tak... przy takich warunkach uzywam stoperów z żyłki. Choć przy płytkich łowiskach mozna gumowe. Generalnie przy płytkich łowiskach stosuje adaptorki do mocowania na stałe - spławik, nawet najcięższy nie ma prawa się przesunąć (zmienić grunt). Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmark Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 Ale jak pisze zalozyciel tematu nic nie pomaga ani nitkowe ani gumowe a wy panowie doradzacie to samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 doradzamy, bo np. mi nic się nie rozwiązuje czy plącze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Ale jak pisze zalozyciel tematu nic nie pomaga ani nitkowe ani gumowe a wy panowie doradzacie to samoByć może autor tematu stosował nie nie tak, jak powinien...Robił coś nie prawidłowo i dlatego miał problemy. Skoro tylu ludzi stosuje te rozwiązania to jednak musza się sprawdzać. Mały kawałek płaskiego ołowiu nie srut. Tylko kawałek ołowiu lekko ściśniety i tyle w temacieJak łowimy na głębokości mniejszej, niż długość wędziska to spoko. Jednakże kiedy głębokość łowienia jest większa niż długość kija to najszybszy i najprostszy sposób na...zniszczenie przelotek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmark Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 (edited) Jak łowimy na głębokości mniejszej, niż długość wędziska to spoko. Jednakże kiedy głębokość łowienia jest większa niż długość kija to najszybszy i najprostszy sposób na...zniszczenie przelotek. A kto łowi na spławik na gruncie wiekszym niz długośc wędziska? to chyba troche niepowazne. Bolonke zastosowac ok 6 metrow i tyle. Na glebsze wody gruntówka. Edited March 4, 2012 by xmark Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 A kto łowi na spławik na gruncie wiekszym niz długośc wędziska? to chyba troche niepowazneA co w tym dziwnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmark Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 A co w tym dziwnego? glupota Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 (edited) Kolego poczytaj o metodzie odległościowej, a potej puszczaj teksty Edited March 4, 2012 by woldi Link to comment Share on other sites More sharing options...
ms80 Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Niektórzy lubia łowić odlełościówką (metoda spławikowa) - dlatego się męczą by poprawić technikę . Niektórzy też urzywają zestawów przelotowych np. do połowów leszczy z łódki. Głębokość ok 8-12m (w zależnosci od jeziora) i zarzuca się na kilkanaście metrów od łodzi. Gruntówką będzie ciężko łowić, czególnie jak kołysze łódką . Czasem latem leszcze biorą z pewne głebokości, tzn zanęta leży na dnie, ale ryby pływają 2-3m metry powyżej (położenie termokliny) i czasem coś wezmą - ryby pływają nad zanętą, ale nie schodzą do niej - więc gruntówka odpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 A kto łowi na spławik na gruncie wiekszym niz długośc wędziska? to chyba troche niepowazne. Drogi kolego, po to ktoś wymyślił spławiki przelotowe i omawiane właśnie stopery żeby można było tak łowić. Oj, chyba faktycznie miałeś długą przerwę w wędkowaniu, przez te 30 lat technika wędkarska sporo poszła naprzód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmark Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 (edited) Kolego poczytaj o metodzie odległościowej, a potej puszczaj teksty Jesli juz to potem. Czytac nie musze, bo co nieco wiem w tym temacie od lat. A ci wszyscy pseudo wedkarze, ktorzy lowia od paru lat nagle uwazaja sie za niewiadmo jakich znawcow technik. Omnibusem nie jestem jak Ty i nie lowie wszystkimi technikami, ale jesli nie bardzo daje sie jedna to stosuje inna. Kolega prosil o pomoc w doborze stoperow i jesli ma problem to nalezy poszukac odpowiedniego rozwiazania a nie wciskac na sile stopery, ktore rzeczywiscie moga sie nie sprawdzac. Edited March 4, 2012 by xmark Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmark Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 (edited) Drogi kolego, po to ktoś wymyślił spławiki przelotowe i omawiane właśnie stopery żeby można było tak łowić. Oj, chyba faktycznie miałeś długą przerwę w wędkowaniu, przez te 30 lat technika wędkarska sporo poszła naprzód.Nowosci nie odkryles tymi splawikami przelotowymi, ktore juz 30 i wiecej lat temu byly stosowane, wiec kolego daruj sobie uwagi o mojej nieswiadomosci. Kiedys tez byly stopery innego typu i sie lowilo. Jak widac koledze nowosci sie nie sprawdzaja a ty nie doradziles mu nic sensowniejszego i kto tu jest fachowcem/? Edited March 4, 2012 by xmark Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts