Adams Posted May 17, 2013 Report Share Posted May 17, 2013 Witam was wędkarze:D Proszę was o pomoc odnośnie przynęty na szczupaka co polecacie oprócz żywca:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted May 17, 2013 Report Share Posted May 17, 2013 Wszystko.Metal,gumę,plastik,drewno,czyli błystki wahadłowe,obrotowe,twistery,rippery,kopyta,raczki,żabki itp;woblery a także duże sztuczne muchy i koguty.Jeżeli o czymś zapomniałem,to też możesz to stosować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted May 17, 2013 Report Share Posted May 17, 2013 Automatyczna wiadomość Temat przeniesiony z forum "Ogólne Rozmowy" do "Przynęty sztuczne". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawlin Posted October 8, 2016 Report Share Posted October 8, 2016 Napisałem ostatnio artykuł odnośnie kolorów gum na szczupaka - http://www.blog-wedkarski.pl/gumy-na-szczupaka. Myślę, że dla początkujących może się przydać. Generalnie powiem, że każde łowisko jest inne i kolor owszem ma znaczenie, ale najważniejsze jest prowadzenie przynęty. Szczupak często lubi różnego rodzaju odejścia na boki, tak pracują np. jerki. Jednostajne prowadzenie gumy za bardzo nie skłoni szczupaka do ataku, inaczej to się ma w przypadku obrotówek, bo one wytwarzają drgania i wtedy równomiernie prowadząc dochodzi do ataków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 8, 2016 Report Share Posted October 8, 2016 (edited) Oprócz wymienionych przez Kolegów, mogę również polecić myszka prowadzona po powierzchni wolniutko, z kilkusekundowymi przerwami (myszka odpoczywa) wzdłuż trzcin, lub wręcz między trzcinami (jest praktycznie antyzaczepowa) w kierunku brzegu jest autentycznym killerem. Niestety myszki w tym rozmiarze są często atakowane przez niewymiarowe "sznurówki". Niezawodną na większe szczupaki jest również wahadłówka Alga Nr 3, wadą jej jest niestety dość duża czepliwość do wszystkiego co napotka na swojej drodze. PS Paweł, świetny artykuł! Edited October 8, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 (edited) Skoro kolega Alex wspomniał o Aldze to ka dodam że moją ulubioną wahadłówką jest Gnom w różnych wariacjach. Tak samo różnego rodzaju Morsy, Kelawa i inne ciekawe wahadełka. Owszem, łatwiej o zaczep i utratę przynęty ale czasem warto zaryzykować Edited October 12, 2016 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Ciekawa jest ta błystka wysunięta najbardziej na lewo, ze środkowym przetłoczeniem. Jeszcze takiej nie spotkałem, jaką to ma pracę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Tak, to dość nietypowa blacha. Pracuje bardzo agresywnie, ruchy boczne są bardzo mocne - blaszka 'zamiata' otoczenie. Jej praca nie jest chaotyczna, zdarzają się jakieś nieprzewidziane ruchy np przy lekkim przyśpieszeniu zwijania. W opadzie zachowuje się jak ranna ryba. Nie da się jej z niczym porównać właściwie. Tak jak np. możemy powiedzieć że Gnom i Alga mają podobną pracę tak tu zupełnie nie przypomina ona pracy żadnych standardowych blach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 (edited) Wędkarstwo U Zbyszka napisał: Tak jak np. możemy powiedzieć że Gnom i Alga mają podobną pracę... Zbyszek, zupełnie nie zgadzam się z powyższym stwierdzeniem. Uważam że te dwie błystki mają zupełnie różną charakterystykę pracy. O ile Alga bardzo łatwo "wpada " w ruch obrotowy, to w przypadku Gnoma potrzeba znacznego przyspieszenia zwijania linki, aby ten efekt osiągnąć. Zresztą łowiąc Gnomem nie jest to wcale potrzebne, gdyż główną zaletą tej wahadłówki jest właśnie "oszczędna" wolna praca, co bardzo intryguje drapieżniki. Alga wytwarza znacznie silniejszą falę hydroakustyczną, stawiając większy opór podczas prowadzenia. Ewidentne różnice w charakterystyce pracy najłatwiej wychwycić, łowiąc nimi na przemian w warunkach rzecznego nurtu. (Stosując przy tym błystki o zbliżonej wielkości.) Edited October 14, 2016 by Ozet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 13, 2016 Report Share Posted October 13, 2016 Właśnie tego chciałem uniknąć, posądzenia o to że nie rozróżniam pracy gnoma i algi Napisałem podobną w sensie bardzo ogólnym aby jedynie zobrazować że blacha o którą pytał Alex jest nie podobna do niczego. Krótko, Alga i Gnom mają pewne podobieństwa w pracy, ta Eska jest nie podobna do niczego mi znanego. Nawet blachy robione z łyżek pracują inaczej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 13, 2016 Report Share Posted October 13, 2016 Jaką wagę ma ta błystka (z kotwiczką)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 13, 2016 Report Share Posted October 13, 2016 Mamy je w 2 rozmiarach: - mniejsza 7x2,5cm i wadze 12g - większa 8x3,2cm i wadze 17g Zbrojenie będzie ważyło ok grama dodatkowo, wszystko zależy od rozmiaru kółek i rodzaju kotwicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted October 13, 2016 Report Share Posted October 13, 2016 Na moje oko praca błystki bardzo agresywna z mocnymi skokami na boki jednak chyba brak w niej pracy tzw. "kołyski". Raczej na rzekę niż na jeziora, ale kto wie może przy takiej ilości blach w wodzie akurat te mogą się okazać strzałem w 10. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 13, 2016 Report Share Posted October 13, 2016 (edited) Kołyska jest. Nie ma ruchu obrotowego Edited October 13, 2016 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astarot Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 Mamy je w 2 rozmiarach: - mniejsza 7x2,5cm i wadze 12g - większa 8x3,2cm i wadze 17g Zbrojenie będzie ważyło ok grama dodatkowo, wszystko zależy od rozmiaru kółek i rodzaju kotwicy. Panie, chce to. Biorę 3 szt te mniejsze. PanDA info na priv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 Właśnie przyszły do mnie te "mniejsze" blaszki. W cudzysłowie bo są to blaszyska znacznych rozmiarów, mniej więcej Algi 3 (30g) tyle że z cienkiej blaszki, więc lekkie. Zapowiada się, że przetestuję je dopiero 11 listopada podczas zawodów. Mogą być hitem, bo tego jeszcze rybki nie widziały... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 Alexspin, życzę samych okazów! Astarot, wysyłam Ci maila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted November 6, 2016 Report Share Posted November 6, 2016 (edited) Mnie oprócz oczojebnych fishunterów które są bezpardonowym wyjadaczem w moim zestawie to bezsterowe duże woblery, płytko nurkujące, ogólnie polecam nie bać się większych rozmiarów bo zaskakują pozytywnie. Edited November 6, 2016 by sabar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawlin Posted April 23, 2017 Report Share Posted April 23, 2017 Jeśli chodzi o przynęty na szczupaka to trochę opisałem u siebie na blogu. Nie tylko gumy, ale również wahadłówki. Więcej pod adresem http://www.blog-wedkarski.pl/przynety-na-szczupaka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts