Jump to content

[Portal] Tajna broń - ciasto z kaszy manny


Splawik66
 Share

Recommended Posts

Kasza manna, to po prostu zmielona pszenica. Można z niej zrobić skuteczna przynętę / i zanetę/ wkładając tylko trochę kuchennego wysilku. Nie jest to specjalnie trudne. Zrobi ją praktycznie każdy, kogo umiejętności kulinarne nie ograniczają się do ugotowania wody na herbatę. Będzie do tego potrzebny mały garnuszek, najlepiej z długą rączką czyli rondelek, cukier, sól, atraktor /może być np. aromat do ciasta, dip, culier waniliowy/, łyżeczka oleju lub masła i ewentualnie barwnik spożywczy.

 

Zobacz cały artykuł

 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Ozet. Masz jak najbardziej prawo polemizować, ba, nawet obowiązek ;)  Przepis rzeczywiście stary jak świat - właśnie dlatego przypominam. Młodzi go nie znają, a starzy zapomnieli jak się robi... :D

Czasem z lenistwa albo przed wyjazdami gdzie nie mam dostepu do kuchni robię cały kilogram kaszy w "kociołku". Jak ostygnie uformowane kule zawijam w folię spożywczą i zamrażam. Nie kaszę, która została po 24godzinnym łowieniu, tylko świeżo zrobioną. Wyjęta i rozmrożona po kilku dniach jest jak nowa :)  Może dlatego, że daję dużo oleju? Kiedyś jedna taka porcja "zapodziała" mi się w zamrażarce i znalazłem ja po kiku miesiącach. Poza zeschniętą skórą nic jej nie brakowało. A ta wysuszona "skorupa" jest dobra do zanęcenia...

Link to comment
Share on other sites

Jonasz, można. Można zrobić kaszę na patelni. Można do wrzątku dodać odmierzoną doświadczalnie ilość kaszy i zawinąć w pościel na godzinę żeby się zaparzyła. Znam takich co zamiast na wodzie gotują kaszę na mleku albo na niegazowanych napojach "owocowych",  bezalkoholowych. Taka kasza ma aromat i jest słodkawa, ale jak dla mnie te dodatki smakują sztucznie. Jeden ze znajomych rozdrabniał dojrzałe banany, podgrzewał w garnku i dodawał kaszę do uzyskania twardości i łowił na to cudo amury. Można, można, można... kasza daje nieograniczone pole do połączeń - kombinacji.

Link to comment
Share on other sites

Asekuracyjnie napiszę że już z dziesięć lat ciasta z manny nie robiłem. Poszedłem na łatwiznę ot, pszenica, kukurydza, biały robak. Ale przypominam sobie, że zamrożone ciasto "na zaś", po rozmrożeniu było zbyt kruche. Ale tak sobie myślę, że być może dlatego iż nie dodawałem żadnego tłuszczu?

Link to comment
Share on other sites

"Kruche" robi się jak wyschnie. Trzymam czasem dwa, trzy dni w lodówce zawinięte w ściereczkę wtedy rzeczywiście robi się trochę inne. Ale zawinięte szczelnie w folię prędzej się rozpłynie i urosną na nim "pieczarki" niż skruszeje. Znaczenie ma też konsystencja. Kasza zrobiona /nasypana/ za szybko nadaje się na haczyk, ale szybko się rozpuszcza w wodzie i przechowywana szybciej wysycha i kruszy. Taka dłużej odparowywana w rondelku bez dosypywania suchej przypomina trochę gumę...

Przez ostatnie lata rzadko robię "klasyczną" kaszę tak jak opisałem. Jestem na etapie wariacji ;)  Np. mieszam z płatkami owsianymi czy bułką tartą...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Mój przepis jest prostszy. Na patelnie wlewam wodę i ją gotuje, potem po trochu dosypuje kaszy mieszając. Jak uzyska właściwą konsystencje to przekładam do miseczki i dodaje troche mąku, oleju i albo zapachu do ciast waniliowego albo zapach do zanęty czosnkowy. Ryby zawsze na to biorą. Ostatnio złowiłem na te ciasto karpia 12,5 kg.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 5 months later...

Dodawałem suchej kaszy żeby ją utwardzić. Nie skojarzyła mi się wyglądem z ikrą, ale coś w tym jest...

Jako uzupełnienie. W tym roku łowiłem z powodzeniem na nową /dla mnie/ "wariację" kaszy. Pisałem już gdzieś na forum, ale napiszę jeszcze raz w tym wątku. Może ktoś skorzysta.

Do garnuszka wlewam szklankę wody i wstawiam na gaz. Jak woda się zagrzeje rozpuszczam w niej kostkę topionego sera /albo ze cztery "trójkąciki"/ Jak zacznie wrzeć powoli wsypuję kaszę i cały czas mieszam. Do uzyskania odpowiedniej twardości. Wymyśliłem taką kombinację na brzany, ale i leszcze nie miały przed nią oporów. Na wiosnę sprawdzę jak działa na płocie. Powinno być dobrze, bo przecież topiony serek jest znany od pokoleń jako przynęta podlodowa na wszystkie gatunki spokojnego żeru.

Dziękuję za komentarze :)

Link to comment
Share on other sites

Do garnuszka wlewam szklankę wody i wstawiam na gaz. Jak woda się zagrzeje rozpuszczam w niej kostkę topionego sera /albo ze cztery "trójkąciki"/ Jak zacznie wrzeć powoli wsypuję kaszę i cały czas mieszam. 

Ja zapominam o serku, a dzięki "grzybkowi" minionej zimy pokusiliśmy trochę płotek jak nie chciały już jeść robaczków. Do gotowania kaszy stosowałem czasem mleko zamiast wody to ciasto trchę smuży w wodzie. To samo robi dodanie ugotowanego żółtka jaja, no i trochę barwi i inaczej smakuje.

Serek którego używaliśmy na lodzie nie zamarzał przez co był zbyt mazisty i łatwo spadał z haczyka. Rybom może ta konsystencja się podobała ale nie mnie. Serek z kaszą może być rozwiązaniem tego problemu!

Dzięki!!!

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że warto próbować mieszać składniki i dodatki.

Mój znajomy dodawał do kaszy szafranu - jego kasza zawsze działała rewelacyjnie na zimowe, podlodowe płocie.

 

Edit:

 

Przez ostatnie lata popularną przynętą/zanętą można określić kukurydzę konserwowaną z puszki, słoika.

Ryba jest do niej przyzwyczajona.

Spokojnie można zastosować zamiast kaszy manny kaszę kukurydzianą.

Żółty kolor tej kaszy jest dobrze widoczny nawet w mętnej wodzie, co nie jest bez znaczenia.

Edited by grzybek
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...