Splawik66 Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 Kasza manna, to po prostu zmielona pszenica. Można z niej zrobić skuteczna przynętę / i zanetę/ wkładając tylko trochę kuchennego wysilku. Nie jest to specjalnie trudne. Zrobi ją praktycznie każdy, kogo umiejętności kulinarne nie ograniczają się do ugotowania wody na herbatę. Będzie do tego potrzebny mały garnuszek, najlepiej z długą rączką czyli rondelek, cukier, sól, atraktor /może być np. aromat do ciasta, dip, culier waniliowy/, łyżeczka oleju lub masła i ewentualnie barwnik spożywczy. Zobacz cały artykuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 Dobrze Spławik że przypomniałeś stare, ale jare ciasto z manny, Fajny opis -punkcik. Ale co do jakości po zamrożeniu to bym polemizował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted April 5, 2013 Author Report Share Posted April 5, 2013 Dzięki Ozet. Masz jak najbardziej prawo polemizować, ba, nawet obowiązek Przepis rzeczywiście stary jak świat - właśnie dlatego przypominam. Młodzi go nie znają, a starzy zapomnieli jak się robi... Czasem z lenistwa albo przed wyjazdami gdzie nie mam dostepu do kuchni robię cały kilogram kaszy w "kociołku". Jak ostygnie uformowane kule zawijam w folię spożywczą i zamrażam. Nie kaszę, która została po 24godzinnym łowieniu, tylko świeżo zrobioną. Wyjęta i rozmrożona po kilku dniach jest jak nowa Może dlatego, że daję dużo oleju? Kiedyś jedna taka porcja "zapodziała" mi się w zamrażarce i znalazłem ja po kiku miesiącach. Poza zeschniętą skórą nic jej nie brakowało. A ta wysuszona "skorupa" jest dobra do zanęcenia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 Dodam, że można kaszkę wsypać do kubka i powoli zalewać wrzątkiem cały czas pilnować konsystencji. Oczywiście do wody lub suchej kaszki można dodać dodatki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted April 5, 2013 Author Report Share Posted April 5, 2013 Jonasz, można. Można zrobić kaszę na patelni. Można do wrzątku dodać odmierzoną doświadczalnie ilość kaszy i zawinąć w pościel na godzinę żeby się zaparzyła. Znam takich co zamiast na wodzie gotują kaszę na mleku albo na niegazowanych napojach "owocowych", bezalkoholowych. Taka kasza ma aromat i jest słodkawa, ale jak dla mnie te dodatki smakują sztucznie. Jeden ze znajomych rozdrabniał dojrzałe banany, podgrzewał w garnku i dodawał kaszę do uzyskania twardości i łowił na to cudo amury. Można, można, można... kasza daje nieograniczone pole do połączeń - kombinacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 Asekuracyjnie napiszę że już z dziesięć lat ciasta z manny nie robiłem. Poszedłem na łatwiznę ot, pszenica, kukurydza, biały robak. Ale przypominam sobie, że zamrożone ciasto "na zaś", po rozmrożeniu było zbyt kruche. Ale tak sobie myślę, że być może dlatego iż nie dodawałem żadnego tłuszczu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted April 6, 2013 Author Report Share Posted April 6, 2013 "Kruche" robi się jak wyschnie. Trzymam czasem dwa, trzy dni w lodówce zawinięte w ściereczkę wtedy rzeczywiście robi się trochę inne. Ale zawinięte szczelnie w folię prędzej się rozpłynie i urosną na nim "pieczarki" niż skruszeje. Znaczenie ma też konsystencja. Kasza zrobiona /nasypana/ za szybko nadaje się na haczyk, ale szybko się rozpuszcza w wodzie i przechowywana szybciej wysycha i kruszy. Taka dłużej odparowywana w rondelku bez dosypywania suchej przypomina trochę gumę... Przez ostatnie lata rzadko robię "klasyczną" kaszę tak jak opisałem. Jestem na etapie wariacji Np. mieszam z płatkami owsianymi czy bułką tartą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Rzeczowo, konkretnie, z humorem - dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Synak Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 Mój przepis jest prostszy. Na patelnie wlewam wodę i ją gotuje, potem po trochu dosypuje kaszy mieszając. Jak uzyska właściwą konsystencje to przekładam do miseczki i dodaje troche mąku, oleju i albo zapachu do ciast waniliowego albo zapach do zanęty czosnkowy. Ryby zawsze na to biorą. Ostatnio złowiłem na te ciasto karpia 12,5 kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 A czy takie ciasto nadaje się do formowania kulek i zakładania ich na włos? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kromiq Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Ja gdy gotowałem kaszę manną jeszcze dla dzieci to używałem do mieszania blendera, na trochę większym ogniu ale dzięki temu zero grudek, a przy okazji można ocenić jej kleistość:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilos_90 Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Na pewno przetestuje elegancki artykuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted December 31, 2013 Report Share Posted December 31, 2013 Dobrze to opisałeś! To najważniejsze ciasto którego używam. Dzielę je na kilka kulek i doprawiam różnymi aromatami'nawet czosnkiem.Do jednej z kulek dogniatam suchej kaszy,,która po namoknięciu przypomina ikrę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted January 2, 2014 Author Report Share Posted January 2, 2014 Dodawałem suchej kaszy żeby ją utwardzić. Nie skojarzyła mi się wyglądem z ikrą, ale coś w tym jest... Jako uzupełnienie. W tym roku łowiłem z powodzeniem na nową /dla mnie/ "wariację" kaszy. Pisałem już gdzieś na forum, ale napiszę jeszcze raz w tym wątku. Może ktoś skorzysta. Do garnuszka wlewam szklankę wody i wstawiam na gaz. Jak woda się zagrzeje rozpuszczam w niej kostkę topionego sera /albo ze cztery "trójkąciki"/ Jak zacznie wrzeć powoli wsypuję kaszę i cały czas mieszam. Do uzyskania odpowiedniej twardości. Wymyśliłem taką kombinację na brzany, ale i leszcze nie miały przed nią oporów. Na wiosnę sprawdzę jak działa na płocie. Powinno być dobrze, bo przecież topiony serek jest znany od pokoleń jako przynęta podlodowa na wszystkie gatunki spokojnego żeru. Dziękuję za komentarze Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted January 2, 2014 Report Share Posted January 2, 2014 Do garnuszka wlewam szklankę wody i wstawiam na gaz. Jak woda się zagrzeje rozpuszczam w niej kostkę topionego sera /albo ze cztery "trójkąciki"/ Jak zacznie wrzeć powoli wsypuję kaszę i cały czas mieszam. Ja zapominam o serku, a dzięki "grzybkowi" minionej zimy pokusiliśmy trochę płotek jak nie chciały już jeść robaczków. Do gotowania kaszy stosowałem czasem mleko zamiast wody to ciasto trchę smuży w wodzie. To samo robi dodanie ugotowanego żółtka jaja, no i trochę barwi i inaczej smakuje. Serek którego używaliśmy na lodzie nie zamarzał przez co był zbyt mazisty i łatwo spadał z haczyka. Rybom może ta konsystencja się podobała ale nie mnie. Serek z kaszą może być rozwiązaniem tego problemu! Dzięki!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted January 2, 2014 Report Share Posted January 2, 2014 (edited) Myślę, że warto próbować mieszać składniki i dodatki. Mój znajomy dodawał do kaszy szafranu - jego kasza zawsze działała rewelacyjnie na zimowe, podlodowe płocie. Edit: Przez ostatnie lata popularną przynętą/zanętą można określić kukurydzę konserwowaną z puszki, słoika. Ryba jest do niej przyzwyczajona. Spokojnie można zastosować zamiast kaszy manny kaszę kukurydzianą. Żółty kolor tej kaszy jest dobrze widoczny nawet w mętnej wodzie, co nie jest bez znaczenia. Edited January 3, 2014 by grzybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now