Jump to content

Śledź opiekany w zalewie octowej.


wind
 Share

Recommended Posts

Niby nic, ale znam takiego co by zabił za takie śledzie ;). Jak dla mnie jest to jedyna, poza smażoną, przyswajalna forma przygotowania ryby. Od czasu do czasu przygotowuję sobie i przyjaciołom spory zapas takiego specjału.

Składniki jakie będą nam potrzebne to:

główni bohaterowie, czyli śledzie w potrzebnej nam ilości,

mąka

olej

zalewa octowa

piwo, w potrzebnej nam ilości ;)

 

Kupuję w przetwórni lub hurtowni blok mrożonych filetów, myję je, solę i tak przygotowane smażę na oleju obtoczone w mące.

post-12-0-41729000-1417895380_thumb.jpg

post-12-0-18572800-1417895388_thumb.jpg

Po usmażeniu zostawiam do wystudzenia i obcieknięcia oleju. W tym czasie przygotowuję zalewę. Potrzebne składniki to:

ocet 10%

woda

cebula

liść laurowy

ziele angielskie

sól i cukier

Parę słów o proporcjach  (przykładowy roztwór)

ocet 1 szklanka

woda 5 szklanek

cebula i przyprawy w/g smaku

sól 2/3 łyżki stołowej

cukier 2 łyżki stołowe

 

Całość zagotować i potrzymać na ogniu jeszcze z 5 minut.

post-12-0-52519500-1417895393_thumb.jpg

 

Usmażone płaty układamy w pojemniku lub słojach, zalewamy i pasteryzujemy.

Z ok 7 kg płatów wyszło mi 9 słoików i naczynie pełne smakowitych filecików, gotowych do spożycia już po dwóch dnia od zalania.

post-12-0-50440700-1417895398_thumb.jpg

 

smacznego :D

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem, czy wszystko dobrze zrozumiałem. Spodziewałem się, że skoro w nazwie jest sledź w zalewie octowej, to bedzie czuć ten ocet a tu... Czy na pewno na 1 obj octu 10% dajesz 5 obj. wody? To wychodzi zalewa 0,3% a spodziewałem się ok 2%

 

Edit. Coś i się porąbało. :) Jak policzyłem to wychodzi 1,7-1,8% a to juz jest odczuwalne. :)

Sorki. :)

Edited by Docio
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...

Sledż w pomidorach;

 

podaję samą zalewę,bo śledzia każdy wie jak usmażyć :P

 

2 szklanki wody

1 słoik koncentratu 200g

1 szklanka cukru

1 szklanka octu

1 szklanka oleju

to wszystko zagotowac

 

cebula pokrojona w talarki (jak do zalewy octowej )

liśc laurowy,ziele ang. do pojemnika ze śledziami

 

 

wszystko poukładac,poprzekładac w pojemniku i zalac zalewą i odstawic na dwa dni zeby się przegryzło :D

 

Dodam tak od siebie,że jak jest za gęste to dodaję zalewę octową ,która zostaje ze śledzi z zal. octowej i troszkę chilli dla ostrości tylko wtedy jak sabo widzę :lol:

 

prima-sort :rolleyes:

 

Każdy z nas ma inne podniebienie,więc każdemu coś będzie brakowac ;)

 

Palce lizac

Smacznego

Edited by szpifa7
Link to comment
Share on other sites

Sławku- miło było Cię poznać, a o śledziach widzisz nie zdążyliśmy pogadać, ale nic straconego!

Czy w tym swoim przepisie nie dajesz wody?

Tak zrobione śledzie spotkałem pod nazwą " po kadzubsku".

W tym pomidorowym sosiku są pyszne.

Jak się wyśpię to dopiszę przepis na "śledzia w ogórkach", bom tu go nie spotkał.

Link to comment
Share on other sites

      Śledzie w ogórkach

Oczyszczamy śledzie odcinając przednie płetwy razem z głową, następnie  zalewam je marynatą octową i odstawiamy w chłodne miejsce na ok.1 dobę.

Marynatę robię bez cebuli w proporcji 2 szkl. wody + 1/2 szkl. octu 10%.

Następnego dnia przygotowuję mieszankę warzyw krojąc w drobną kostkę (na 1 kg płatów śledzi):

- 4-5 szt.  (ok.0,5kg) kiszonych ogórków

- 3-4 szt cebul

- 1 czerwona papryka

- 1 strąk ostrej papryczki

Mieszankę tą solę i pieprzę do smaku.

Zamarynowane śledzie odlewam i filetuję od kręgosłupów wyrywając je od strony ogona. Ości brzuszne odchodzą wtedy razem z kręgosłupem.

Rozkrajam tuszkę na dwa płaty po linii kręgosłupa. 

Każdy płat smaruję po wewnętrznej stronie musztardą chrzanową lub ostrzejszą i zwijam w koreczek.

Do salaterki o pionowych ściankach wsypuję na dno warstwę warzyw i układam na niej ściśle warstwę koreczków i znowu warzyw  na zmianę aż do góry.

Całość zalewam olejem (zwykłym lub z oliwką), zawijam folią spożywczą i odstawiam do jutra do lodówki. Gotowe - mogą tam stać do 2 tyg.jak wytrzymasz :P . 

   Smacznego!!!  :)

P.S. Nauczyła mnie Janeczka -

Można użyć również śledzi solonych z beczki lub marynowanych płatów ze sklepu. Też są dobre, choć nie tak delikatne jak te świeże złowione przez siebie.

Solone śledzie przed marynowaniem  trzeba przez kilka godzin  wymoczyć od soli.   

Gotowe płaty marynowane oczywiście nie potrzebują już trafić do zalewy octowej.

Te śledzie ze sklepu są dość grube i wtedy nie zwijam ich w koreczki ale układam pocięte w kawałki ok 2x3cm. 

Link to comment
Share on other sites

Ślinotoku tylko przez Was dostaje łobuzy. ;) Macie coś ze śledziem ale bez cukru lub przynajmniej w bardzo małej ilości? Wtedy i ja bym skorzystał a na razie, od czasu do czasu, pozostaje mi jedynie prosty filet w occie jabłkowym.

 

Hehehe :) spóźniłem się z prośbą, jest coś dla mnie - bez cukru. :D 

Edited by Docio
Link to comment
Share on other sites

Ale te śledzie w ogórkach nie mają cukru, choć sądzę, że na niego  przeliczyć można mieszankę warzyw i mięsko ryby.

Co do zalewy octowej to cukru wcale możesz nie dodawać.

Ja dla smaku dodaję za to łyżeczkę vegetty albo kostkę warzywną.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...