Jump to content

Larwy Fifis

Splawik66
 Share

Recommended Posts

Dla mnie nowość. Ale ja jestem raczej gumofilc ;)  Czy ktoś miał okazję wypróbować TO paskudztwo ?

Z tego co widać na filmiku są chyba mniejsze niż pinki. Z wyglądu przypominają robaka nazywanego "drewniak" którego znajduje się nieraz w grzybach, tylko tamten jest większy i brązowy  - łowiłem na takie "drewniaki" 20 lat temu we Włoszech. Jestem ciekawy czy ów fifis jest taki jak biały/pinka czy ma twardą skórę ?

Hej Spławiku,

Miałem okazję się z tym zetknąć.

Te larwy z wyglądu przypominają pinki, są jednak od nich "chudsze" i posiadają twardszą zewnętrzną powłokę (pancerzyk).

Mają jedną szczególną właściwość, którą cenią sobie zawodnicy, mianowicie ogromną żywotność (na jednego fifisa można wyrwać z wody co najmniej 20! uklejek).

Cena około 7 zł za opakowanie nieco mniejsze niż pospolite opakowanie do białych robaków również jest ok.

Biorąc pod uwagę, że nie dosypiesz ich (chyba, że zechcesz) do zanęty, jedno opakowanie w zupełności wystarczy na kilka dni wędkowania.

Ciekawe jak wygląda postać dorosła tego "paskudztwa". Bo może się okazać że przybędzie nam kolejny owad z którym będziemy walczyć. Ciekawe czy pochodzi z Francji, czy też Francuzi sprowadzili to to, z którejś z byłych kolonii.

Ciekawe jak wygląda postać dorosła tego "paskudztwa". Bo może się okazać że przybędzie nam kolejny owad z którym będziemy walczyć. Ciekawe czy pochodzi z Francji, czy też Francuzi sprowadzili to to, z którejś z byłych kolonii.

Guest ŁYSY0312

To jet typowa przynęta na szybkościowe łowienie uklei, nic po za tym.

Absolutnie się z tym nie zgadzam. Te larwy są twarde i żywotne. Nadają się do każdego łowienia, czy to szybkościowo krąpi i płotek, czy w grubym pęczku na leszcza. Wydaje mi się też że są bardziej ruchliwe od pinki. No i o wiele dłużej, przynajmniej jak dla mnie wytrzymują w lodówce.

Jonasz napisał:

"Na tym forum nie ma zawodników, więc po co im ta przynęta?" Przepraszam bardzo, ale czy tzw. zawodnicy to jakaś lepsza kategoria wędkarzy, dla których zarezerwowane są pewne przynęty? Może Cię to zdziwi, ale wielu "nie-wyczynowców" też potrafi łowić subtelnie na delikatne zestawy.

@spławik przecież ja nikomu nie zabraniam używania tych czy innych przynęt☺

Nie uważam, aby zawodnicy byli lepszą kategorią wędkarzy, są tylko bardziej świrnięci

Akurat fifisy nie mają za wiele wspólnego z finezyjnym łowieniem, bo jak ktoś wyżej napisał służą do szybkiego odławiania ryb, a tam akurat nie ma finezji.

Jeżeli ktoś chce łowić na wyczynowe przynęty polecam ochotkę i joka. Uważam że ta przynęta dla kogoś kto do tej pory używał pinki i większych przynęt nie zdziała nic poza większą ilością ryb złowionych bez zmiany robaka, ale to nie będą moje pieniądze wydane, więc śmiało☺

Edited by jonasz7