grzybek Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Pierwsze symptomy wiosny najczęściej dostrzegam w ogrodzie. Są zawsze imponujące. Ja kochać te kolory Nad wodą też już życie widać (Gdańsk-Morena) U Was pewnie nie inaczej a może wcześniej niż na Wybrzeżu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 W Wielkopolsce też już wiosnę widać... Ja najczęściej poznaję, że już wiosna, jak wracam z pracy do domu po 18.00 i jeszcze widno... I toto fioletowe też już w tym roku widziałem gdzieś na ogrodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Ja wczoraj obserwowałem migrację ptaków na pełną skalę. Całe popołudnie leciały stada rybitw i mew śmieszek nad nasz zalew. Leciały w watahach po 20 do 50 szt. Widziałem też kilka czapli i stadka szpaków. Wiosna Panie sierżancie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 A ja dziś miałem otwarcie sezonu. Niedawno wróciłem z portu Żerań. Dwa brania, zero ryb, 100% relaksu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Wiosnę czuć wyraźnie w powietrzu. Chociaż dziś rano marzły jeszcze przelotki. Leszcze biorą jak głupie, a na drzewach pojawiły się pierwsze pączki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Wiosna jest piękna. Któreś naste otwarcie sezonu, oczywiście udane a jakże. Kaliber ryb ten sam, nie ma czym się specjalnie chwalić. Szpaki przyleciały co mimochodem zauważyłem. Dzisiaj na moich ulubionych łowiskach, porażka. Same jazgarze (zwane u nas pieszczotliwie bazyliszkami), ukleja, sporadycznie drobna płotczyna. Jutro nowy dzień, nowe nadzieje... Spławiku, leszcze z Maristo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Dla mnie wiosna zaczęła się w chwili, gdy zniknął ostatni lód i mogłem w końcu splawiczek zapuscic. @SSpławik66, nad Nogatem to na drzewach ostatnio rosną.... splawiki . Paweł świadkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Ale wyhodować takie drzewko spławikowe... To byłby dopiero bajer... (jeśli przez admina się za mocno rozmarzyłem, to przepraszam) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 a na drzewach pojawiły się pierwsze pączki... Pączki zanętowe? Ale za bardzo nie obrodziły te koszyczki, widać zima za lekka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Rośnie tych różności na gałęziach. Nad Wisłą w czasie przyboru ludziska zostawiają na zalanych krzakach masę dobroci. Jak woda opadnie warto zrobić sobie spacer i pozbierać - takie "trofiejne" sprzęty są bardzo fartowne @Ozet, Maristo spalone, ludzi więcej jak narodu. Znalazłem sobie dojście w Porcie Praskim. Ogrodzony, chroniony teren, konkurencji praktycznie żadnej.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Spławik napisał był: Znalazłem sobie dojście w Porcie Praskim. Ogrodzony, chroniony teren, konkurencji praktycznie żadnej.... Takie oazy są fajne, dopóki nie staną się publiczną tajemnicą. Albo gdy są chronione (kulturalnie zresztą) "siłom i godnościom osobistom". Jutro, będę łowił z premedytacją ukleje, bo mi się marzy talerz a'la frytek, pod pewien złocisty trunek. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted March 23, 2015 Author Report Share Posted March 23, 2015 Wiosna już kalendarzowa ale w ogrodzie kwitnie kiedy zechce, lubię te kolory w tym nabrzmiałe cebule hiacyntów krokusów, tulipanów... za chwilę wystrzelą zielone listki magnolii a zaraz po nich fioletowe kwiaty Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted March 23, 2015 Author Report Share Posted March 23, 2015 Łysy wtargnął na moją dzielnię Pod nim Iskander przeleciał Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 Zimno, wietrznie, mokro... mimo wszystko w ogrodzie życie toczy się swoim torem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 U mnie dziś i wczoraj padał śnieg Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Żadne tam kwiatki, żadne ptaszki ... prawdziwa wiosna przychodzi jak prezes jeziora otwiera drzwi od letniej rezydencji . Dwa weekendy pracy i będzie można otwierać sezon nad Wycztokiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted April 25, 2015 Author Report Share Posted April 25, 2015 Kilka słonecznych dni i cudnie robi się w ogrodzie W takiej perspektywie najcięższa, najtrudniejsza robota pali się w rękach Nie chodzi o to by złowić króliczka ale by gonić go... to równie fascynujące jak łowienie ryb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jmatejko Posted April 27, 2015 Report Share Posted April 27, 2015 teraz co do wiosny nie ma wątpliwośc, u mnie temeratura około 20 stopni, świeci słońcę. za oknem słychać słowiki, wszędzie dookoła mlecze. jest wiosna Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted April 28, 2015 Author Report Share Posted April 28, 2015 W słońcu wszystko rozkwita, inne światło robi swoje ale wciąż jest pięknie w ogrodzie. Jedne kwiaty przekwitły, inne rozkwitają - piękna pora. Na drzewach też już masa kwiecia. Kwitną czereśnie, śliwki, wiśnie, magnolie... Za chwilę zaczną kwitnąć jabłonie, azalie i inne różaneczniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted April 30, 2015 Author Report Share Posted April 30, 2015 Ostatni dzień kwietnia, od jutra majówka - aż żal wychodzić ogrodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts