Jump to content

Przypon - o co z tym chodzi ?

radek8
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie. 

Chciałem bardziej pogłębić swoją wiedzę i dlatego mam kilka pytań. 

Jedyne co wiem nt. przyponu to to, że musi być cieńszy od żyłki głównej żeby nie zerwać zestawu przy zaczepie. 

Niewiem jakie są inne zastosowania, dlatego zapytam: 

1. Czemu niektórzy przy żyłce np. 0,20 dają przypon 0,16; 0,12 itp.Do czego to ma być pomocne. 

2. Czy długość przyponu ma jakieś znaczenie 

3. Jakie funkcje ma przypon oprócz zabezpieczenia przed zerwaniem zestawu ?

1. Czemu niektórzy przy żyłce np. 0,20 dają przypon 0,16; 0,12 itp.Do czego to ma być pomocne.
2. Czy długość przyponu ma jakieś znaczenie
3. Jakie funkcje ma przypon oprócz zabezpieczenia przed zerwaniem zestawu ?

1. Nie wiem

2. Długość ma znaczenie

3. Przede wszystkim przypon prezentuje przynętę.

Jest czulszy od żyłki głównej i bezpośrednio wpływa na sygnalizację brań.

Pewnie można by wymienić więcej funkcji przyponu ale na pewno są w tym temacie lepsi ode mnie. Pewnikiem pomogą :)

1. W połowach gruntowych nie tylko 0,20 ale nawet 0,30 i grubsze. Jak założy się obciążenie 100g i zarzuca dynamicznie, to cienka żyłka od razu by strzeliła i mimo tak grubej żyłki głównej stosuje się przypon 0,12 - 0,14 dla właściwej prezentacji przynęty.

3. Prezentacja przynęty, zabezpieczenie zestawu i ochrona wedziska. Zawsze niszczy się najsłabszy punkt wędki dlatego wszystko jest ważne, właściwe wędzisko, właściwie ustawiony hamulec kołowrotka, poprawne węzły, właściwie zaciśnięte śruciny i właściwe koszulki na spławik. Może coś jeszcze o czym teraz akurat zapomniałem.

1. A jaka powinna być taka "uniwersalna" długość przyponu ?

2. I ogólnie jaką najcieńszą żyłkę na przypon można dać żeby od razu się nie urwała ? Żeby była na każdą rybę. (Chodzi mi o grubość na wędki o akcjach szczytowych/batach i o grubość na wędkach o akcjach półparabolicznych i parabolicznych.)

Edited by radek8

A jaka powinna być taka "uniwersalna" długość przyponu ?

Taka jaka spowoduje , że ryby zainteresuja się przynętą. Zależnie od pory roku i łowiska, również gatunku ryby może to być od 10cm ( np. method feeder ) do 100 lub więcej cm przy federze. Dobór odpowiedniej długości przyponu to wynik eksperymentowania i poszukiwania złotego środka w danej chwili i na kokretnym łowisku.

I ogólnie jaką najcieńszą żyłkę na przypon można dać żeby od razu się nie urwała ? Żeby była na każdą rybę.

Przyjmuje się, że przypon jest o 0,02 lub 0,04mm cieńszy niż żyłka główna. Oczywiście, stosując żyłkę główną np. 0,30 można zastosować przypon 0,16. Właśnie, zakładając, ze przypon jest cieńszy od żyłki głównej trzeba najpierw zastanowić się jaką jej grubość zastosujemy na danym łowisku, zależy to od wybranej mietody, warunków na łowisku i spodziewanych ryb. Dopiero jak wybierzemy linkę główną możemy zastanowić sie na przyponem.

Jaka jest ogólnie przyjęta wytrzymałość żyłek na przypon ?

Można sugerować się tym, co jest napisane na etykiecie i przyjąć, że nieco poniżej wskazanej tam wartości żyłka wytrzymałości posiada. To co ją obniża to węzły i uszkodzenia mechaniczne, które mogą się w casie łowienia przydarzyć.

Warto poszukać i zainwestować większą kwotę w żyłkę markową, a kupować u sprawdzonego sprzedawcy. Mimo tego móżna się naciąć i trafić podróbkę markowej żyłki lub taką, która była źle przechowywana i może rozsypywać się w rękach.