Jump to content

Pokrowiec Wędkarski 3 komorowy

Recommended Posts

W środku pokrowiec jest jeszcze wyposażony w rzepy, którymi można przypiąć wędki. Ja akurat mam przypięty tylko bacik 6 m. Resztę wędek wkładam pospinane rzepami Dragona, a i w ten sposób zabezpieczone są przed ew złamaniem np szczytówki. W komorach jest aż tyle miejsca, że nie ma konieczności składania korbek kołowrotków, mieszczą się bez trudu.

W pokrowcu masz też dwie boczne przegrody na tyczki do podbieraka i kieszenie na podpórki. 

W środku pokrowiec jest jeszcze wyposażony w rzepy, którymi można przypiąć wędki. Ja akurat mam przypięty tylko bacik 6 m. Resztę wędek wkładam pospinane rzepami Dragona, a i w ten sposób zabezpieczone są przed ew złamaniem np szczytówki. W komorach jest aż tyle miejsca, że nie ma konieczności składania korbek kołowrotków, mieszczą się bez trudu.

W pokrowcu masz też dwie boczne przegrody na tyczki do podbieraka i kieszenie na podpórki. 

Tak przy okazji to jest tak zwana "bazuka" ze sztywnymi ściankami czy po prostu "szmata" ?

Edited by Michał Badziąg

• 2 weeks later...

Pokrowiec na wędki 160cm plus gratisy

Zakupiłem takie coś cena odstraszała i nie sądziłem ,że taki fajny pokrowiec za małe pieniądze można kupić. Gratis otrzymałem pokrowiec na zanętę i pokrowiec na siatkę ,sito.

Teraz szukam skrzynki 6 szuflad coś jak ta w linku Jaxona  , tylko za pół darmo  innej firmy :) Jakieś propozycje godne uwagi ?

Skrzynka Jaxon 6 szuflad

Edited by wind
edycja linków

Ten pokrowiec wygląda jak mój poprzedni. Jeśli faktycznie jest do niego podobny również jakościowo to będziesz zadowolony, parę lat masz spokoju. Co do wiadra z materiału to też miałem i przerabiałem, temat, faktyczna praktyczność to tylko w transporcie się przejawia, do przygotowywania zanęty nie nadaje się. Ale jak to mówią, darowanemu koniowi ...itp ;). A pokrowiec na siatkę i sito zawsze się przyda.

Ten pokrowiec wygląda jak mój poprzedni. Jeśli faktycznie jest do niego podobny również jakościowo to będziesz zadowolony, parę lat masz spokoju. Co do wiadra z materiału to też miałem i przerabiałem, temat, faktyczna praktyczność to tylko w transporcie się przejawia, do przygotowywania zanęty nie nadaje się. Ale jak to mówią, darowanemu koniowi ...itp ;). A pokrowiec na siatkę i sito zawsze się przyda.

Nawet nie przyszło mi do głowy ,żeby w tym pokrowcu rozrabiać zanętę . 20 litrowe wiadro za 10-15 zł jest 1000 razy wygodniejsze , ale jako pokrowiec spełnia zadanie.

• 3 months later...

Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego.

Kusi mnie kupno 3-komorowego cudaka.

Wstępnie krążę koło usztywnionego Cormorana, jeszcze zastanawiam się, czy 125 czy 150cm?

Moje ostatnie, lajtowe wędki mają długość 120cm po złożeniu ale wiadomo > dłuższych też używam.

Ze zdjęć wydaje się, że nawet 1,5m tyczka powinna zmieścić się, jeśli nie domknę zamka ale może jestem w błędzie?

Macie już jakieś przemyślenia, własne doświadczenia z użytkowania swoich pokrowców?

Znalazłem kilka na Alledrogo, ogłaszają się także producenci z ciekawymi ofertami.

Jest taki wybór, że trudno wybrać.

Moje podstawowe pytanie odnosi się do długości i usztywnienia, jakości wykonania, materiału, funkcjonalności, co wybrać?

Skusić się na taniochę, gratisy, wyrób producenta czy iść na całość?

Grzybku, mam od trzech, może nawet czterech lat dokładnie taki

pokrowiec Yorka Jest solidnie wykonany, na obwodzie usztywniony drutem, ma dobre dwustronne zamki, jest stosunkowo tani. Jednak zbyt pochopnie kupiłem wersję 140cm, zamiast 150cm, więc odległościówki wystają ok.5cm poza pokrowiec. Bolonki i baty wchodzą bez problemu. Tak więc przed zakupem warto dokładnie przemyśleć, jaką długość transportową mają nasze wędziska. Jak mówi przysłowie: "mądry Polak po szkodzie". (Jest też morał drugi, że przed szkodą i po szkodzie głupi.);)

Edited by Ozet

Tu mam zagwozdkę.

Sprawdziłem mojego rzęcha i swobodnie mieści się na tylnym siedzeniu pokrowiec o długości 130cm.

W pionie nie ma problemu ale co wybrać?

Korci mnie ten Cormoran a te lekkie wędki (spin okoń, sandacz) nie przekraczają 120.

To może jednak Cormoran 125 w promocji albo coś bezpośrednio od producenta?

Jest zdecydowanie tańszy chociaż nie muszę ograniczać się do bólu.

Na dzisiaj najbardziej potrzebny mi krótki, byłoby mi wygodniej kłaść go na tylnym siedzeniu.

Inne wędki wożę w osobnych, oryginalnych pokrowcach.

Nie muszę wozić ich z kręciołkami.

W tym wypadku chodzi mi raczej o szybkość montażu sprzętu.

Spakowany w domu, na łodzi gotowy do użytku.

Trudny wybór, może macie jeszcze jakieś przemyślenia?

Może wybrać z najdłuższym zamkiem?

Z większym pojemnikiem na kręciołki?

Sprawdziłem mojego rzęcha i swobodnie mieści się na tylnym siedzeniu pokrowiec o długości 130cm.

Masz ten sam problem co ja. Choć w bagażniku mieszczę 135cm, a na tylnej półce nawet 145cm, ale ostatnio zaopatrzyłem się w wędziska 300cm (1-14g i 10-40g), po złożeniu mają 156cm i nie mam innego wyjścia jak wozić je po skosie wzdłuż lewych tylnych drzwi i żeby je wszystkie załadować trzeba je wkładać pojedynczo więc futerał odpada. Muszę je wozić w oryginalnych pokrowcach, tym bardziej, że zawsze są 4szt (po dwa dla mojej Pani i dla mnie).

Banalne, ale jeszcze nie wymyślono specjalnego auta dla wędkarzy... ;)

Edited by Alexspin

Tu mam zagwozdkę.

W pionie nie ma problemu ale co wybrać?

Korci mnie ten Cormoran a te lekkie wędki (spin okoń, sandacz) nie przekraczają 120.

To może jednak Cormoran 125 w promocji albo coś bezpośrednio od producenta?

Jest zdecydowanie tańszy chociaż nie muszę ograniczać się do bólu.

Na dzisiaj najbardziej potrzebny mi krótki, byłoby mi wygodniej kłaść go na tylnym siedzeniu.

Inne wędki wożę w osobnych, oryginalnych pokrowcach.

Nie muszę wozić ich z kręciołkami.

W tym wypadku chodzi mi raczej o szybkość montażu sprzętu.

Spakowany w domu, na łodzi gotowy do użytku.

Trudny wybór, może macie jeszcze jakieś przemyślenia?

Może wybrać z najdłuższym zamkiem?

Z większym pojemnikiem na kręciołki?

Ja mam dokładnie taki sam pokrowiec tylko że w długości 165cm. Bardzo pojemny,Mieszczę w nim na spokojnie 4 kije z kołowrotkami(w 2 komorach, muszę składać rączki, wchodzi nawet sumówka z kołowrotkiem 6000), a w 3 komorze mam podpórki(do gruntówek), szmatki itp. akcesoria.Do bocznej kieszonki wkładam bez problemu podbierak długie podpórki.Warto zainwestować w ten pokrowiec, pojemy, wytrzymały, wodoszczelny w środku wyłożony miękką gąbeczką dzięki czemu nie trzeba z wędkami obchodzić się jak z porcelaną.Co do długości, ja uważam że zawsze lepiej mieć więcej kilka cm niż 1 za mało.Każda kobie Ci powie, że większe jest lepsze niż mniejsze  :lol:

Teraz szukam skrzynki 6 szuflad coś jak ta w linku Jaxona  , tylko za pół darmo  innej firmy  :) Jakieś propozycje godne uwagi ?

Myślę, że TUTAJ  coś znajdziesz dla siebie w rozsądnych cenach.

Edited by Zduneq

Za długo to trwa.

Wciąż zastanawiam się i czekam na jakąś podpowiedź, sugestię a wędki też czekają.

Czekam na meble ale i na dostawę pokrowca.

Dzisiaj spodziewam się kuriera.

Jednak zamówiłem 3komorowy Cormoran 125cm.

Tani nie jest ale myślę, że jakościowo będzie dobry.

Wszystkie wędki mam z pokrowcami a większość mieści mi się w granicach 120cm to po co przesadzać?

Złożę kije z kręciołkami do bezpiecznego pokrowca w domu, położę na tylnym siedzeniu samochodu, przeniosę na łódź i będę gotowy.

Te nowe wędki są naprawdę delikatne, cieniutkie.

M in dlatego mogę łowić okonie plecionkami.

Dlatego chcę je zabezpieczyć w transporcie i w podróży.