Lorenz Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Witam. Przepraszam z góry, że znów to samo czyli temat "jaka wędka". Jak już wspomniałem w dziale "Przywitaj się" chcę kupić wędke do Spinningu i czasem spławika na prywatnym jeziorku oraz jeśli to w ogólne możliwe, to na malutkiego żywca. Kołowrotek mam całkiem dobry jak dla początkującego, paprochy i błystki wiem jakie kupić a spławiki, śruciny i haczyki mam już. Wędka interesuje mnie dwu-trzy składowa bo podobno takie są najlepsze, dobrze by było, aby CW miała ok 5-25g - 10-30g - 10-40g i wytrzymywała obciążenie kilku kilogramów, a nie złamała się w połowie po holowaniu gałęzi/wodorostów/rybki z jeziorka. Co byście mi Panowie/Panie polecili? Cena to 60-120zł w tym przedziale chciałbym coś kupić w miare rozsądnego. Moje pytanie brzmi, czy takową wędką połowie na mniejsze rybki metodą spławikową i mam szanse łowić szczupaczka na zestaw żywcowy czy spinningówka służy TYLKO i wyłącznie do spinningu, a o spławiku/żywcu nie ma mowy? Z góry dziękuje za wszelką pomoc i informacje. Zdam się na Wasze doświadczenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 (edited) O ile mówimy o jak najbardziej normalnym połowie to spinning z żywcówką można pogodzić ale ze spławikiem nie ma takiej możliwości. Na upartego, no bo kto może zabronić , można poszukać długiego spinningu 300cm z cw 10-40g ale wymagać to będzie: - dobrych umiejętności spinningowych; - podstawoych umiejętności w połowie na żywca; - bardzo dobrych umiejętności spławikowych. Podstawą są rzuty, które tak długim/krótkim (spinning, żywiec/spławik) wędziskiem wymagają większych umiejętności niż początkującego. Dodatkowo będziesz potrzebował, albo trzech szpul do kołowrotka, albo dwóch kołowrotków. Grubości żyłek do spinningu, żywca i spławika nie da się pogodzić. Zdecydowana większość spinningów składanych to dwuczęściowe blanki, więc miej świadomość, że długi spinning będzie miał długość transportową 155-160cm a taki skład mieści się wygodnie tylko na ramieniu lub w większym dostawczaku. I jeszcze jedno. Wędziska o tej długości i z podanymi wymogami są droższe od podanej kwoty, więc dołóż co najmniej 50zł ale i tak będzie to co najwyżej wysoka dolna półka ze względu na konstrukcję i ciężar własny. Edited September 6, 2015 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lorenz Posted September 6, 2015 Author Report Share Posted September 6, 2015 Rozumiem, swoją drogą wolę połowić na spinning, niż spławik A co do tych spinningów do 2.70m Cw 5-20 - 5-25 - 10-30g w cenie 70-120zł kupie coś dobrego z Mikado lub innej firmy? Jeśli tak to jakie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 (edited) aby CW miała ok 5-25g - 10-30g - 10-40g i wytrzymywała obciążenie kilku kilogramów, a nie złamała się w połowie po holowaniu gałęzi/wodorostów/rybki z jeziorka. Taka moja uwaga. O ile wędzisko służy do holowania ryb, o tyle nie do holowania gałęzi i wodorostów (całej kępy). Pod rybą z Bogiem sprawa, niech pracuje blank. Ale "farfocle" należy holować odciążając blank kija. Jak? Opuszczasz kija i ustawiasz w jednej linii z żyłką, a następnie cofając się i wracając w to samo miejsce, jednocześnie zwijasz żyłkę, "pompujesz" ciężar. I albo to coś wyciągniesz, albo w ostateczności pęknie żyłka, a nie kij. Można też odłożyć kijek na bok (nie w piach!), a przyciągać zaczep ręcznie... Edited September 6, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Rozumiem, swoją drogą wolę połowić na spinning, niż spławik A co do tych spinningów do 2.70m Cw 5-20 - 5-25 - 10-30g w cenie 70-120zł kupie coś dobrego z Mikado lub innej firmy? Jeśli tak to jakie? Jeśli tylko do spinningu to i 240cm powinno wystarczyć, a może nawet będzie lepsze do nauki. Jednak jeśli myślisz też o żywcówce to te 240cm także wystarczy jednak cw do 40g to absolutne minimum. Nie musisz od razu z tego powodu używać ciężkich przynęt spinningowych. Wystarczy jak osiągną dolne cw aby blank zaczął pracować. A w kwestii marki to osobiście wybrałbym Jaxona niż Mikado. Jakość zbliżona lub tożsama, cana niższa a serwis Jaxona o niebo lepszy o ile w ogóle da się porównać. Co do kwestii "czegoś dobrego" to już pisałem, że w tych cenach to dolna półka i powtarzanie pytania tego nie zmieni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lorenz Posted September 6, 2015 Author Report Share Posted September 6, 2015 Dzięki za udzielenie bezcennych informacji apropo pozbywania się gałęzi oraz metod. Co do wędzisk, poleci mi ktoś jakąś do spinningu cw min. 5-20, która wytrzymie holowanie pod obciążeniem min. 3kg w tym przedziale cenowym? Druga sprawa, w takiej przykładowej wędce 2-częściowej jeśli pęknie szczytówka to da się ją wymienić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 W twoim budżecie się mieści - wybieraj. Swoją drogą, wystarczyło luknąć w ostatnie posty w dziale spinningowym, bo dopiero Alex polecał go komuś innemu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lorenz Posted September 6, 2015 Author Report Share Posted September 6, 2015 Przepraszam I dziękuje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Przepraszam I dziękuje! Spoko, mnie to nic nie kosztowało, ale ja tak dobrze Jaxona nie znam, jak właśnie Alex. I nie łam tej szczytówki, niech Ci służy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 W twoim budżecie się mieści - wybieraj. Swoją drogą, wystarczyło luknąć w ostatnie posty w dziale spinningowym, bo dopiero Alex polecał go komuś innemu... Albo jeszcze prościej, zajrzeć na tutejsze forum Giełda, gdzie Alexspin chce się pozbyć nieco sprzętu. Znając jego, choć jedynie z forum, jest to sprzęt w pełni sprawny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lorenz Posted September 8, 2015 Author Report Share Posted September 8, 2015 (edited) Witam ponownie. Z góry znów przepraszam, że was tak męcze ale mam dylemat i mam nadzieję, że Panowie mi pomożecie w rozwiązaniu. Poczytałem troche forum i kolega też szukał zestawu spinningowego, wybrał wędkę Jaxona o taką: Jaxon Ferox Ultra spin za nie całe 100zł. Ja zastanawiam się czy jako pierwszą wędkę kupić to co ten kolega czy może poczekać miesiąc i dozbierać 80zł na Mikado Inazuma Flash Perch 260 do 20g Co według Was było by lepsze dla takiego "zielonka" jak ja? Edited September 8, 2015 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 Zaczął się sezon spinningowy, więc nie odkładaj zakupu wędziska o kolejny miesiąc, tylko kupuj tego Jaxona, na początek będzie w sam raz. Kiedyś, jak już Cię ta metoda wciągnie i "poczujesz bluesa", kupisz sobie coś droższego/lepszego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 Lorenz, bierz Ferox Utra Spin 5-20g/270cm, na pewno będziesz zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lorenz Posted September 9, 2015 Author Report Share Posted September 9, 2015 Czyli mikado odpuścić? Dlaczego jeśli ktoś ma cierpliwość wytłumaczyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 Tu masz odpowiedź. Zaczął się sezon spinningowy, więc nie odkładaj zakupu wędziska o kolejny miesiąc, tylko kupuj tego Jaxona, na początek będzie w sam raz. Kiedyś, jak już Cię ta metoda wciągnie i "poczujesz bluesa", kupisz sobie coś droższego/lepszego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 (edited) Czyli mikado odpuścić? Dlaczego jeśli ktoś ma cierpliwość wytłumaczyć.Dokładnie dlatego, jak w cytowanym przez Alexa tekście. Śmiem twierdzić że właściwości użytkowe obu wędzisk są zbliżone, więc za zaoszczędzone 80zł możesz kupić sobie trochę przynęt i przystąpić natychmiast do łowienia. 16 lat temu, kupiłem tak "tymczasowo", na jeden sezon, spinning Jaxona z serii Genesis 270, cw.5-20g, bo potrzebowałem już-teraz spina na rzeczne okonie. Ów tymczasowy spinning służy mi do dziś. Jako ciekawostkę dodam że oprócz wspomnianych okoni, udało mi się nim złowić szczupaka 4,80kg, oraz suma 5,20kg, sporo pomniejszych szczupaków, podczas polowań na rzeczne okonie z żyłką 0,18mm. Edited September 9, 2015 by Ozet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts