Jarosław Honkisz Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Jak w temacie proszę o nazwę tej ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Boleń pospolity Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Grube łuski, szeroki masywny grzbiet, duża głowa... to kleń. Na zdjęciu akurat nie widać szczegółu, po którym najłatwiej odróżnić go od jazia - wypukłej w kształcie płetwy odbytowej. U jazia i bolenia jest ona wklęsła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Przydałoby się więcej zdjęć, może hybryda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Kiepsko widoczna płetwa odbytowa (złożona) ale moim skromnym zdaniem, podobnie jak Paweł stawiałbym na klenia, pyszczek jakiś nie boleniowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że to kleń ze względu na łuskę ale obstaję przy boleniu. Samce i samice mają różne płetwy ale ichtiologiem nie jestem, mogę się mylić, jestem tylko ludziem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 (edited) Nawet pomijając wielkość łuski, choć typowo kleniowa, to zwróć uwagę na pyszczek, zupełnie nie pasuje na boleniowy wielki pysk z lekko hakowatą dolną wargą a właśnie pasowałby na mały pyszczek kleniowy Z zamieszczonej fotki nie da się policzyć łusek linii bocznej, a to rozwiałoby wątpliwości. Edited September 19, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Z zamieszczonej fotki nie da się policzyć łusek linii bocznej, a to rozwiałoby wątpliwości. I tego nawet nie potrzeba. Bezbłędnie widać podstawowe różnice. karczycho, mały pysk i charakterystyczna dla klenia płetwa grzbietowa. Amen! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Faktycznie, nie dopisałem Amen! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 "Tenorom trzem" po punkciku sie należy. Grzybciowi też, ale poza konkursem. ("Pawłu"jednak dwa, a niech się chłopina cieszy. ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Faktycznie, nie dopisałem Amen! Ale się poprawiłeś i za to masz u mnie punkcik i piwo (odbiór u mnie, nad ZS). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Co Wy z tymi punkcikami ? Wind płaci jakoś za nie ? No dobra - za to piwo dam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 (edited) Spławik66 napisał: Co Wy z tymi punkcikami ? Wind płaci jakoś za nie ? Znając mentalność ludzką, gdyby Wind płacił za każdy punkcik, każdy z nas miałby 1/5 aktualnego stanu posiadania. No dobra - za to piwo dam.Chcąc nie chcąc, za tą optymistyczną w swojej wymowie obietnicę, muszę Ci przyznać punkcik. Edited September 19, 2015 by Ozet Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Korzystajcie, póki mnie nie ma... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Danielu, masz za to ode mnie punkcik... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts