Jump to content

Gruntówka fedeer na stawy

damian04
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich 

Witam wszystkich 
Mam zamiar kupić sobie wędkę gruntową ( 2 wędki) feeder głównie łowić będę na stawach może polecicie którąś z niżej podanych

Zestaw gruntowy Mikado

Zestaw wędkarski Konger

Zestaw Mikado i Shark

Zestaw York

Zestaw Jaxon plus drobiazgi

Zestaw Mikado + Konger

Zestaw Mikado + Jaxon

Zestaw Mikado + Jaxon

Ryby które mam zamiar łowić mają średnio gdzieś 1,5-2,5kg 

Czekam na odpowiedź może polecicie coś swojego :D

Edited by wind
edycja linków

A czemu akurat teleskop. Poszperaj na forum, koledzy tutaj doradzali już feedery. Na pewno znajdziesz coś ciekawego, bo takie zestawy, jak zalinkowałeś, to na ogół szajs, nie wart oplucia. 

Edited by Jotes

Teleskopy sobie odpuść. W kwotach które widać w podanych przez Ciebie linkach praktycznie każda propozycja będzie dobra, sam wybrałem kiedyś, kiedyś Mikado Golden Lion, ale na Twoje potrzeby wybrałbym zestaw z federem do 60g i kołowrotkiem wielkości 3000. Odpuść sobie zestawy gotowe, często sprzedawcy "montują" takie promocje żeby pozbyć się złogów magazynowych. Dokupisz dobrej jakości żyłkę 0,22, dwie - trzy paczki przyponów, rurki, sprężyny, koszyki ... itp. W 200zł zmieścisz się spokojnie.

A co sądzisz o tym zestawie z wymienionych wyżej przezemnie  http://allegro.pl/zestaw-feeder-jaxon-wedka-3-60-wedkarski-gruntowy-i5333684675.html

dużo osób go kupiło

Czy ta odpowiedź:

Teleskopy sobie odpuść. W kwotach które widać w podanych przez Ciebie linkach praktycznie każda propozycja będzie dobra, sam wybrałem kiedyś, kiedyś Mikado Golden Lion, ale na Twoje potrzeby wybrałbym zestaw z federem do 60g i kołowrotkiem wielkości 3000. Odpuść sobie zestawy gotowe, często sprzedawcy "montują" takie promocje żeby pozbyć się złogów magazynowych. Dokupisz dobrej jakości żyłkę 0,22, dwie - trzy paczki przyponów, rurki, sprężyny, koszyki ... itp. W 200zł zmieścisz się spokojnie.

nie wystarcza?

To dopiszę jeszcze od siebie, ODPUŚĆ SOBIE ZESTAWY!!! ODPUŚĆ SOBIE TELESKOPY!!!

Może teraz zadziała... ;)

Edited by Alexspin

Czyli jak kupić oddzielnie kołowrotek z kijem czy to tylko bez dodatków ?

A jak łowisz w tej chwili/obecnie? Bo jeśli od biedy masz czym łowić, a sezon właśnie dobiega końca, to może lepiej byłoby przez zimę dozbierać nieco kasy i wiosną kupić już konkretniejszy sprzęt. I wtedy już osobno kij, osobno kołowrotek i osobno resztę wyposażenia. To byłoby jakieś najrozsądniejsze rozwiązanie... ;)

za ile dałbyś linka ?

No niech będzie moja strata! Daj dwie dychy i będzie link.  :D  

Ja Ci nie dam żadnego linka, a dlatego, że powyżej napisałem wyraźnie - dozbieraj kasy i na wiosnę kup, wtedy będziesz już wiedział, czym dysponujesz. Za 150 zł kupisz tylko jakąś lipę.  

(...) (na allegro )  :)

Ode mnie pytanie proceduralne - dla czego na Allegro?

Jest kilka przyzwoitych sklepów internetowych, gdzie kupisz pewny sprzęt, wcale nie drożej niż na Allegro i w razie czegoś bez kłopotów z gwarancją.

Na Allegro "łowi" się okazje, wyprzedaże i ewentualnie (w ostateczności) przedmioty używane.

Posłuchaj dobrych rad Daniela i Jarka.

Witam wszystkich 

Witam wszystkich 

Mam zamiar kupić sobie wędkę gruntową ( 2 wędki) feeder głównie łowić będę na stawach może polecicie którąś z niżej podanych

Zestaw gruntowy Mikado

Zestaw wędkarski Konger

Zestaw Mikado i Shark

Zestaw York

Zestaw Jaxon plus drobiazgi

Zestaw Mikado + Konger

Zestaw Mikado + Jaxon

Zestaw Mikado + Jaxon

Ryby które mam zamiar łowić mają średnio gdzieś 1,5-2,5kg 

Czekam na odpowiedź może polecicie coś swojego :D

Z wymienionych zestawów najbardziej pasuje York, a właściwie to jedyny zestaw, który można wykorzystać do połowów w stawach. Nie wiem jednak gdzie ani kiedy, ale dość niedawno, czytałem, że feedery York to porażka. Niemniej wybór należy do Ciebie tym bardziej, że kompozyt to wbrew pozorom nie węglówka tylko coś zdecydowanie mocniejszego z cienkiego włókna szklanego i oplotu węglowego. Wędziska kompozytowe potrafią naprawdę wiele wybaczyć, tym bardziej u początkującego, który zapomina otworzyć kabłąk lub nie zauważa oplotu na szczytówce.

Możesz też nieco odzyskać kasy z tych zestawów. Koszyczki i rurki wygięte są Ci całkowicie niepotrzebne tak jak i stopery. Nie wiem jakie haczyki oferuje sprzedawca ale obawiam się, że będziesz musiał kupić co najmniej dwa rodzaje: do robaków i przynęt roślinnych. W tych rodzajach przynajmniej trzy wielkości: 8, 12, 16.

Aha. Jeśli jedziesz na stawy łowić ryby a nie bić ksiuty z kolegami, to dzwoneczki również nie są Ci do niczego potrzebne.

I na koniec.

Nie bądź zaskoczony jeśli mimo brań nie złowisz żadnej ryby. Połów feederem wymaga pewnej wiedzy wędkarskiej a już na pewno wędzisko samo nie łowi. Nie odróżnisz podskubywania od prawdziwego brania. Do nauki o niebo lepszy byłby zwykły teleskop o długoci 360cm i cw 10-40g a do niego zwykła bombka, która pokazuje praktycznie tylko brania. W ten sposób, po setce nieudanych zacięć nauczyłbyś się poprawnie zakładać przynętę i dobierać jej wielkość do haka. No ale to nie moja kasa. :) 

A Docio jeśli miałbyś doradzić coś do 200 zł kołowrotek i wędzisko z feedera to jakie byś polecił ?

Damian, przeczytałeś?

(...) Połów feederem wymaga pewnej wiedzy wędkarskiej a już na pewno wędzisko samo nie łowi. Nie odróżnisz podskubywania od prawdziwego brania. Do nauki o niebo lepszy byłby zwykły teleskop o długoci 360cm i cw 10-40g a do niego zwykła bombka, która pokazuje praktycznie tylko brania. W ten sposób, po setce nieudanych zacięć nauczyłbyś się poprawnie zakładać przynętę i dobierać jej wielkość do haka. No ale to nie moja kasa. :)

Jeśli tak, to nie zrozumiałeś, bo upierasz się przy feederze...

Chcesz się uczyć, to nie wydawaj nadmiaru pieniędzy, kup tanie, ale solidne wędzisko model WJ-ARX36030, do tego tani, przyzwoity kołowrotek model KJ-ARM300M i bierz się do nauki... ;)

Przynajmniej jak Ci się nie spodoba, to nie wyrzucisz nadmiaru kasy, a ten sprzęt na początek w zupełności wystarczy.

Ps

Żyłka TDC-30-25-018, a co najwyżej TDC-30-25-025 będzie w sam raz.

Edited by Alexspin

Wędzisko może być a do nauki 360 cw 20-60 nawet lepsze. Kołoworotek u mnie przepada w przedbiegach ze względu na przełożenie i wielkość. Nie wiem jakie będzie stosował sprężyny ale i tak więcej jak 25g nie wpakuje, a jak wpakuje to dostanie błyskawiczną nauczkę, że tak nie wolno. ;) Jeśli już jakiś tani model, choć z obrzydzeniem ale zaproponuję oprzeć się na wielkości 200 takiego.

Żyłki nie znam ale jak czytam Dragon to mnie ciarki przechodzą ze strachu. Nie natknąłem się na żyłkę typowo gruntową tej firmy choć w opisach jak najbardziej istnieje. Na początek niech lepiej kupi jakąś tańszą do odległościówki, jest podobnie sztywna i nierozciągliwa ale sporo tańsza. No i średnica. Nauka jest trudna a 0,18 to będzie rwał raz za razem. Na początek minimum 0,25 a lepiej 0,28, przypon może sobie zrobić z 0,14 i będzie git na start. Ilością nawoju nie ma się co za bardzo przejmować, w końcu będzie łowił w stawach, więc jak wejdzie 100m to mu wystarczy z zapasem.

Kolego Damianie, po co mamy coś Ci doradzać skoro i tak nie czytasz naszych postów ? A może czytasz ale nie rozumiesz??

Poza tym proszę abyś osadzał linki zgodnie z regulaminem forum. Nie będę ich już poprawiał tylko usuwał.

Kolego Damianie, po co mamy coś Ci doradzać skoro i tak nie czytasz naszych postów ? A może czytasz ale nie rozumiesz??

Poza tym proszę abyś osadzał linki zgodnie z regulaminem forum. Nie będę ich już poprawiał tylko usuwał.

Ok będę już teraz poprawnie wpisywał linki 

czytam wasze posty i to dokładnie a na wędkę i kołowrotek chciałbym wydac maksymalnie 200 zł a nie tak jak niektórzy koledzy doradzają mi na forum wędki i kołowrotek za np 400 zł  więc zadaję tylko pytana jaki feeder byłby najlepszy do 200 zł ? Nie łowię często więc niepotrzebny mi taki drogi sprzęt