makiavelli Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Witajcie, wśród moich znajomych nikt nie zajmuje się wędkarstwem, więc nie mam możliwości porozmawiania "na żywo". Za kilka miesięcy biorę udział w wyprawie do Mongolii, trasa jeszcze nie jest do końca ustalona, ale będzie przebiegała przez "dzikie" rejonu Europy, gdzie nikt o kartę wędkarską czy inne uprawnienia pytał nie będzie. Podczas wyprawy będę miał zapewne trochę czasu i chciałbym urozmaicić dietę w ryby Ze względów logistycznych (wymiary, waga, cena) nie chciałbym zabierać wędki, kołowrotka i całego innego szpeju, pod uwagę biorę zabranie haczyków, żyłki, ciężarków, ew spławika. Teraz nasuwa się pytanie czy jestem w stanie dysponując tym sprzętem coś złowić? Interesują mnie dwa sposoby łowienia, na wędkę, czyli 3m kij z żyłką na końcu, spławikiem,a pod nim żyłka i haczyk, oraz zastawienia na noc w wodzie kija z którego będzie zwisać kilka żyłek z haczykami, tak aby rano sprawdzić czy coś się złapało. Poradźcie mi jak ugryźć temat, gdzie szukać informacji o tym dość prymitywnym sposobie połowu, czy może nie ma to sensu i dać sobie spokój? Pozdrawiam Jarek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Połów ryb to nie posiadanie sprzętu a wiedza o rybach. Sprzęt jedynie ułatwia ten połów. Z drugiej strony, po co Ci w ogóle jakiś sprzęt, kup sieć. W końcu o wiele uczciwiej wobec siebie jest kłusować siecią niż sznurami z haczykami, gdyż nawet w "dzikich" rejonach Europy obowiązuje prawo. Gdyby tak nie było nie byłyby dzikie tylko stały dymiące kominy. Ale to tylko dywagacje, w końcu sam możesz sprawdzić rozwiązania nad dzikimi rozlewiskami Biebrzy lub gdzie indziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Mój drogi @makiavelli, jakimś dziwnym zrządzeniem losu trafiłeś na forum wędkarskie a nie poradnik małego kłusownika. Temat zamykam, jest poprostu nie na miejscu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Automatyczna Wiadomość Temat przeniesiony z "Ogólne Rozmowy" do "Na każdy temat". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 2, 2015 Report Share Posted October 2, 2015 Oj Daniel, masz dobre serce, miałeś zamknąć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 2, 2015 Report Share Posted October 2, 2015 To nie dobroć serca tylko skleroza Już się poprawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts