Łowca12 Posted October 15, 2015 Report Share Posted October 15, 2015 Witam Wszystkich! Chciałbym się dowiedzieć paru informacji o zawodach spławikowych. Mam 15 lat dopiero w tym roku zacząłem jeździć na zawody. Znam podstawy mieszania lecz mamy pytanie czy ma ktoś swój sprawdzony sposób na zrobienie dobrej zanęty na zawody? Potrzebuje się dowiedzieć co najlepiej z czym mieszać itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted October 15, 2015 Report Share Posted October 15, 2015 Większość interesujących Cię kwestii znajdziesz Tutaj. Podstawy i tak musisz zgłębić samemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted October 15, 2015 Report Share Posted October 15, 2015 Najważniejsza rzecz to opierać się tyko i wyłącznie na glinie i zanęcie. Zero dodatków, zero kombinacji. Zanęta musi być z wysokiej półki i maksymalnie świerza. Wybierz sobie jedną serię zanęt zawodniczych i kupuj tylko: leszcz, płoć, rzeka i ewentualnie canal. Robaki także muszą być pierwsza klasa. Jeżeli masz tak sformułowane wytyczne zostaje to, co najważniejsze technika i czynne obserwowanie ryb i się do nich dostosowywanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 15, 2015 Report Share Posted October 15, 2015 Poczytaj jeszcze te dwa tematy: nr 1 nr 2 Znajomość ryb i łowiska to pdstawa, prawidłowo przygotowana i dobrej jakości zanęta, odpowiednia taktyka i technika. W tej właśnie kolejności. Ale najważniejsza rzecz to słuchać innych i wyciągać wnioski. Eksperymentowanie zostaw na treningi lub wędkowanie typowo rekraacyjne. Na zawodach postępuj ściśle w/g zaleceń starszych i doświadczonych kolegów, stosuj się do ich porad a najważniejsze to staraj się zrozumieć, co do Ciebie mówią. Na nic się zdadzą dobre rady i chęć pomocy jeśli nie będziesz chciał z tego korzystać. Chyba, że nabierzesz przekonania i własnej nieomylności i wszechwiedzy . Chłoń wiedzę, nie wstydź się pytać, słuchaj, dziel się chwałą sukcesu a porażki przyjmuj na klatę i nie szukaj winnych tam gdzie ich nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łowca12 Posted October 15, 2015 Author Report Share Posted October 15, 2015 Zawody odbywają się na stawie około 3-4m głębokości (nie jestem pewien) używam gliny argili, ziemi torfowej do jokersa, zanęty lorpio grand prix płoć i próbowałem ostatnio sensas gross gardons. Do tego wiadomo klej (w moim przypadku Liant a coller lecz od nowego sezonu zakupuję bentonit) jakieś dodatki typu minerał płoć, sensas epiceine, sweetex. I moje pytanie brzmi czy ktoś poda mi swoje sprawdzone sposoby na zanęty Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted October 15, 2015 Report Share Posted October 15, 2015 (edited) Jak pisałem wyżej... Zero dodatków. Zanęta jest ok. Glina też, z ziemi zrezygnuj nie utrzyma robaków. Dodam jeszcze że płotka lubi zanęte, leszcze robaki. Zanęty nie ma co walić dużo do wody bo to nie pomaga. Chyba że jest dużo tej ryby, ale to raczej rzadkość. A jaką Ty byś zrobił mieszankę? podaj dokładne ilości. Edited October 15, 2015 by jonasz7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 Glina też, z ziemi zrezygnuj Jonasz czyli co jesteś raczej zwolennikiem glin niż ziemi. Na naszych kanałach( Śledziowy , Cedrowski) także gliny wyłącznie używasz? Ciemnych, jasnych? Podasz jakieś konkretne nazw tych glin? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Dokładnie tak. Od dłuższego czasu używam wĺasnej kopanej gliny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts