Jump to content

Haswing 2 HP a trolling

Yourrtheone
 Share

Recommended Posts

Najpierw chcialbym sie przywitac i od razu przejde do rzeczy. Chce kupic silnik Haswing protruar 2 HP, ma on sluzyc glownie do trollingu i rekreacyjnego plywania, po filmach na youtube widze ze przez swoja przekladnie jest po prostu glosny, czy ten halas nie bedzie straszyl ryb? Obecnie mam Haswinga 55 D max w zestawie z pontonem intex excursion5, na wiosne planuje zmienic ponton na kolibri 450 D, czy w ogole taka zmiana silnika ma sens? I przede wszystkim co z tym halasem i straszeniem ryb? A moze na forum jest nawet jakis posiadacz haswinga 2 HP ktory sie wypowie? Z gory dziekuje za rady, pozdrawiam, Jacek.

Po pierwsze: Ten silnik, zresztą nawet tak, jak spalina, hałasuje dopiero na wyższych obrotach. W trollingu nie musisz pływać na cały zicher, więc nie powinien tak hałasować. 

Po drugie: Spalina, a zwłaszcza Honda 4-tero suw, jest głośnym silnikiem, a jednak ludziska stosują je w trollingu i mają efekty w postaci ryb. Więc to pierdzenie nie przeszkadza rybom.

Po trzecie: Jeśli masz już 55 D, to po kiego licha Ci jeszcze 2 HP? No chyba, że masz daleko do dobrych miejscówek tak, jak ja mam do swoich 8-9 km, no to wtedy byłoby uzasadnienie, żeby szybciutko do nich dotrzeć. Ale, czy nie lepiej za tę kasę kupić po prostu spalinę? I masz już tylko jeden klamot do dźwigania, a nie dwa (silnik i minimum 1 akumulator).

Gdyby odgłosy wydawane przez silniki straszyły ryby, metoda trollingowa byłaby nie do zrealizowania i dawno zaniechana.

Gdzieś niedawno czytałem, że nawet lepsze są silniki spalinowe od elektrycznych, chodzi o jakieś wibracje, ale nie znam się na tym.

Gdzieś niedawno czytałem, że nawet lepsze są silniki spalinowe od elektrycznych, chodzi o jakieś wibracje, ale nie znam się na tym.

Tadeusz Andrzejczyk w swoim "Wędkarstwie jeziorowym" (mam wydanie 2 z lat 70-tych ubiegłego wieku), pisze iż wibracje silnika spalinowego na wolnych obrotach wręcz wabią ryby. :) Obserwacji tych dokonał będąc pod wodą a wiadomo, że to pierwszy wędkarz-fotograf, który uraczył nas podwodnymi zdjęciami. Co do wyższych obrotów, to nie pamiętam ale chyba były one obojętne dla ryb jako wibracje ciągłe. Za to na pewno ryby płoszą się od pojedyńczych fal o niskich tonach jak stukanie wędziskiem o burty łodzi, gdy coś upadnie jak np pudełko z ołowiem, puszka z piwem, ale też tupanie na brzegu. Na pewno też nie płoszy ryb mowa ludzka, taka normalna. Darcie się również wywołuje wibracje, które płoszą ryby.

Te informacje były dla mnie bardzo ciekawe a wiadomości z fizyki o rozchodzeniu się fal dopełniły przemyśleń. :) Jedną z nich było "otrzepywanie" wędziska z wody w czasie gdy padało. Zwykłe otrząśnięcie poprzez "puste zacięcie" na nic nie wpływa. Ale praktykowane przeze mnie skuteczne walnięcie pięścią w blank może przenieść falę dźwiękową po żyłce do wody. Czasem nadal się zapominam. ;) 

pisze iż wibracje silnika spalinowego na wolnych obrotach wręcz wabią ryby

A na cały zicher, działają natychmiastowo, ożywiając ryby. To akurat sprawdzałem na własnej skórze. Podczas zawodów z łódek, wystarczyło jak powiedziałem kumplowi ze straży rybackiej, żeby zakręcił kółeczko wokół mojej łodzi - na najwyższych obrotach! - a drapieżnik się ożywiał i zaczynał kąsać przynęty. Wypływające na powierzchnię bańki powierza dawały efekt, pluskającej się drobnicy. 

Chce kupic silnik Haswing protruar 2 HP, ma on sluzyc glownie do trollingu i rekreacyjnego plywania, po filmach na youtube widze ze przez swoja przekladnie jest po prostu glosny, czy ten halas nie bedzie straszyl ryb?

Skupię się na tym wątku pytania.

Wcześniej używałem silników elektrycznych MinnKota i wydaje mi się, że nie były tak głośne jak Haswing.

Obecnie używam wyłącznie silników spalinowych, także do trollingu.

Wystawiam wędki na zewnątrz łodzi i ustawiam wobler tak by odpływał od lewej/prawej burty (uszko na sterze).

W trollingu za trocią używam planerów ale na pewno można ich użyć do połowu innych drapieżników, którymi nie jestem zainteresowany.

Wydaje się, że spalina głośniej wali ryby po uszach, ponieważ silnik nie ma tłumika więc większość hałasu wylatuje bezpośrednio do wody przez śrubę bo tam jest usytuowany wydech.

Wydaje mi się, że im większa głębokość łowiska tym hałas jest mniej szkodliwy.

Mimo wszystko preferowałbym Minnkotę albo silnik spalinowy w 4suwie.

Zależy, czy nie masz strefy ciszy w rejonach w których chcesz pływać.

Można kupić mały silnik ze zbiornikiem paliwowym wewnątrz obudowy i nie targać akumulatora i reszty.

Zawsze jest coś za coś.

Aku trzeba ładować, targać, dbać... a prądu i tak Ci kiedyś zabraknie na wodzie.

Moim zdaniem bezpieczniej i ekonomiczniej jest używać małego silniczka spalinowego.

Dwie sprawy:

Wcześniej używałem silników elektrycznych MinnKota i wydaje mi się, że nie były tak głośne jak Haswing.

Andrzej, tu nie ma się co wydawać, bo MinnKoty wcale nie słychać, a 2 HP to jeden gwizd (?), świst (?), ciężko to nawet zdefiniować. U nas mam możliwość się tego nasłuchać.

Mimo wszystko preferowałbym Minnkotę 

Zanim komuś polecisz tę markę, poczytaj, bo to już nie jest ta jakość, jaką my kupowaliśmy (Made in USA). Odkąd przenieśli produkcję do Chin, to jakość spadła na mordę. Za to chinole swoje silniki produkują dobrej jakości i zakasują innych "producentów". Napisałem w cudzysłowie, bo przecież producentem i tak są MŻR, a tylko na obudowie znajduje się naklejka z nazwą... No właśnie, z czyją nazwą, jeśli nie producenta? No to może, dla kogo jest wyprodukowane?

I w taki sposób swoje się promuje i zwiększa popyt, a cudze krochmali i spycha na margines. :D