Jump to content

Moja pierwsza gruntówka

1papilion9
 Share

Recommended Posts

Przymierzam się do zakupu gruntówki ( federa ) do połowu na rzece i dużych jeziorach, niestety mam mały budżet i tu pytanie czy za 300zł jestem w stanie kupić coś sensownego, wędkę i kołowrotek?

Edited by 1papilion9

Wędzisko

mam, praktykuję, chociaż na rzeki z naprawdę dużym uciągiem jest ciut za słaba.

Kołowrotek

wiem, że z wolnym biegiem do federa nie za bardzo, ale wolnego biegu włączać nie musisz, za to może się przydać w innych okolicznościach. Kołowrotek użytkuję, podobnie jak wędzisko, ładnych parę lat i bardzo zadowolony. Zresztą nie słyszałem o tym produkcie niepochlebnej opinii jeszcze.

Przymierzam się do zakupu gruntówki ( federa ) do połowu na rzece i dużych jeziorach, niestety mam mały budżet i tu pytanie czy za 300zł jestem w stanie kupić coś sensownego, wędkę i kołowrotek?

Jezioro, czy małe, czy duże, to i tak woda stojąca, więc bez różnicy. Za to rzeka, czy mała, czy duża, to kolosalna różnica w ilości wody i uciągu. Nie wiadomo, czy wystarczy Ci cw 100g, czy jednak potrzebne będzie 150g bo koszyk, który "stanie" na dnie sam będzie musiał ważyć te 100g. Bezpiecznym, na większość okazji będzie feeder z cw 150g i dzięki niemu będziesz mógł zarzucić zestaw w większość ciekawych miejsc na łowisku lub wręcz we wszystkie. Ja łowiąc w Narwii, Bugu i Wiśle właśnie korzystam z takiego feedera Konger Aviator i niekiedy stosuję koszyk 125g a i tak najciekawsze miejscówki w nurcie są poza moim zasięgiem. Nie, nie dlatego, że nie mogę dorzucić lecz dlatego, że uciąg jest zbyt silny i nurt wyrzuca zestaw na spokojniejszą wodę. To jednak jest niebezpieczne i grozi stratą zestawu. Wędzisko na swojej granicy wytrzymałości cały czas pracuje. Widać jak blank się lekko ugina a szczytówka spokojnie oscyluje 10cm w dół i w górę. W ten sposób zakopuje się koszyczek w dnie i potem najzwyczajniej nie można go wyciągnąć z wody.

Co do kołowrotka, to Alexspin, ja bym się nie zdecydował na przełożenie 4,9:1 przy tak dużych obciążeniach jak i samej wielkości kołowrotka. 240m żyłki 0,40 to przesada i to duża bo wyjdzie 400m żyłki 0,30, która to jest najmocniejszą do stosowania przy feederze. Propozycja Winda jest sprawdzona, także przeze mnie i to od lat, czyli jak tylko się pojawiły na naszym rynku, a przełożenie 4,3:1 jest chyba najlepszym na naszym rynku poza multikami. Kupiłem go z pełną świadomością iż będę go mógł wykorzystać przy feederze jak i przy żywcówce (trupek, filet) na spokojnej wodzie, gdy będę potrzebował dobrze ustawionego hamulca i jednocześnie "wolnej" szpuli. Nie muszę się już bawić z gumkami ani innymi patentami i zwijać wolną żyłkę przed zacięciem, gdyż żyłka cały czas jest minimalnie napięta.

A co do pytania. Biorąc pod uwagę cenę kołowrotka możesz zmieścić się w budrzecie ale na coś sensownego to dołóż jeszcze 150zł aby służyło Ci przez długie lata bez niespodzianek.

Edited by Docio

OK Zbyszku, już nie będę się wtrącał w nie moją metodę. Może z przyzwyczajenia do spinningu zawsze wolę mieć trochę za dużo linki na szpuli niż za mało. ;)

Edited by Alexspin

OK Zbyszku, już nie będę się wtrącał w nie moją metodę. Może z przyzwyczajenia do spinningu zawsze wolę mieć trochę za dużo linki na szpuli niż za mało. ;)

I znów się nie zgodzę. :) Każda podpowiedź, która niesie za sobą jakieś rozwiązanie jest dobra. Zwróć uwagę, że nie zanegowałem 

Twojej propozycji tylko wszedłem w polemikę z argumentami. Uważam, że to dobre i nie przesądza o wyborze, bo co jeśli jednak pytający nie ma tych dodatkowych 150zł? Dodatkowe 30zł na kolejne 300m żyłki często łatwiej wysupłać. :) 

Żałuję ale mimo planów jeszcze nad Wartą nie byłem. Znam jej wiele opisów i to co podajesz to faktycznie wygląda na Częstochowę. W takim wypadku feeder z cw do 100g oraz koszyczkiem 40-60g powinien być w sam raz. To także ma wpływ na kołowrotek i wielkość 200 lub 300 jest w zupełności wystarczająca przy tak małych obciążeniach. To z kolei pozwala zastosować większe przełożenie, co daje dużo większy wybór. Jednak postaraj się poszukać jakiegoś z przełożeniem 4,6:1 a max 4,9:1 

• 1 month later...

Nie znam ale parametry są odpowiednie. Wielkość jest duża ale to domena metod gruntowych, w których na drobnicę nikt się nie nastawia. A jak trafisz nad większą rzekę to będziesz się cieszył, bo będzie akurat. :)