Skocz do zawartości

Jakich używać przynęt.

Dady
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zielan napisał:

Ja bym napisał, że są źle opisane, stąd wrażenie o "mocy".

Dokładnie jak pisze Zielan. Zawsze śmieszyło mnie czytając opisy wędzisk, czy też opinie z ich użytkowania, określenie "wędzisko ma spory zapas mocy." To ja się pytam, w jaki sposób stwierdzają granicę mocy kija, powyżej której jest ten domniemany "zapas"? Moim zdaniem każde wędzisko ma określony zakres mocy, wynikający z założeń konstrukcyjnych oraz użytych materiałów. Można filozoficznie powiedzieć że "ma tyle mocy ile ma", bo taki jest zakres wytrzymałości danej konstrukcji. Tak na logikę, przecież ten rzekomy "zapas mocy" mieści się w rzeczywistej mocy wędziska, więc o żadnym zapasie nie może być mowy.

Ja  trochę inaczej traktuję zakres CW przy spiningu. Np. 5-25g czyli optymalne obciążenie dla odczuwania pracy przynęty.  Czyli jeśli założymy ciężar poza skalę >5 lub 25< to nie będzie się komfortowo odczuwało pracę przynęty co przeniesie się na słaby wskaźnik brań.  Kilka razy już miałem okazję pomylić zaczep z braniem na wędce 5-25g i przy moim zacięciu  taka delikatna wędka wygięta w 90st. by już dawno się rozsypała - więc te opisy CW że jak się przekroczy wagę to się połamie można włożyć w bajki.

Adam, to Ty submarine , czy lokomotywy łowisz? Ja plecionki 0,14 używam wyłącznie do spinningowania z brzegu morza, generalnie 0,08 wystarcza na ryby jakie się łowi w naszych wodach. Tak plecionka ma wytrzymałość porównywalną z żyłką 0,20, więc w pełni zabezpiecza moje potrzeby.

Edytowane przez Alexspin

Do lekkiego używam 0,08 i ta się nie plącze.

To że wygląda grubiej, to normalka w przypadku plecionek. Nie ma plecionki idealnie okrągłej, więc nie ma co mówić o jej średnicy. Potwierdza to fakt, iż plecionki o deklarowanej średnicy wchodzi na szpulę od 30 do 40% mniej niż żyłki tej samej średnicy. Poza tym każda plecionka, z uwagi na swoją niejednolitą strukturę nasiąka więcej lub mniej (w zależności od ścisłości splotu) wodą i po prostu puchnie.

W przypadku plecionek powinno się operować jej wytrzymałością, a nie średnicą, choć i tu bywa różnie, na przykład JAXON określa wytrzymałość plecionek ciężarem ryby jaką można na niej wyholować, a tu przecież grają rolę też inne czynniki jak ugięcie wędziska, ustawienie hamulca kołowrotka, umiejętność holowania. Kupując plecionkę JAXON-a trzeba podzielić jej deklarowaną wytrzymałość przez około 2 i wówczas otrzymamy rzeczywistą wytrzymałość linki, czyli jaki ciężar można statycznie na niej podnieść.